A Humán Platform Kifogási jegyzéke

SZOCIÁLIS ÁGAZATOK

1)       Kifogásoljuk az átgondolatlan, érdemi társadalmi egyeztetések és hatásvizsgálatok nélküli jogalkotást, a túlzott központosítást, a szociális szolgáltatások csökkenő állami támogatását és a szociális ellátások alacsony szintjét!

2)       Kifogásoljuk a munkavállalók kiszolgáltatottságát növelő új Munka Törvénykönyvét, a sztrájkjog korlátozását és az álláskeresési járadékra való jogosultság időtartamának 3 hónapra csökkentését!

3)       Kifogásoljuk a rokkantsági ellátások tisztességtelen felülvizsgálatát, a segélyezés méltatlanul alacsony szintjét, az értelmetlen közmunkakényszert és az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének megsértését a közfoglalkoztatásban!

4)       Kifogásoljuk, hogy a kormány nem a hajléktalanság megelőzésén és a lakhatási válság érdemi kezelésén, hanem a hajléktalan emberek hatósági üldözésén dolgozik!

5)       Követeljük a progresszív adórendszer visszaállítását és a szociális minimum – egy az európai jóléti államokban szokásos garantált minimumjövedelem – bevezetését a munkanélküli és dolgozó szegények számára!

EGÉSZSÉGÜGY

1)       Kifogásoljuk a közfinanszírozott egészségügyi ellátás keretein belül járó szolgáltatáscsomag pontos meghatározásának, illetve a reális értéken történő  finanszírozásnak a hiányát!

2)       Kifogásoljuk az egészségügyi életpályamodell kidolgozásának, az orvosi és szakdolgozói bérek rendezésének elmaradását!

3)       Kifogásoljuk az Európai Munkaidő direktíva korrekt betartásának hiányát!

4)       Kifogásoljuk a hatástanulmányok és előkészítés nélkül végzett privatizációs folyamatokat!

5)       Követeljük a szakmai autonómia korlátozásának felfüggesztését!

KÖZOKTATÁS

1)       Kifogásoljuk az önkényes, uniformizált közoktatás létrehozását, valamint azt a fajta törvényalkotást, mely nélkülözi a szakszervezetekkel való egyeztetést.

2)       Kifogásoljuk a 16 évre leszállított tankötelezettséget, a központilag szabályozott tananyagot, a szakiskolai oktatáson belül a közismereti tárgyak radikális csökkentését!

3)       Kifogásoljuk az esélyteremtő, alternatív iskolák ellehetetlenítését, a pedagógusok terheinek növelését, a burkolt bércsökkentést!

4)       Kifogásoljuk a kötelező erkölcstan vagy hittan órákat, valamint a diákok hatósági megfélemlítésének lehetővé tételét!

5)       Követeljük, hogy a jövőben a szakma megkérdezésével kezdjenek bele bárminemű átalakításba a közoktatásban!

FELSŐOKTATÁS

1)       Kifogásoljuk az állami szerepvállalás elvékonyodását a felsőoktatás finanszírozásában, ami az oktatás és a kutatás minőségét súlyosan veszélyezteti!

2)       Kifogásoljuk a piac mantraszerű emlegetését, azt a gondolkodást, amely az egyetemre diplomagyárként és nem a tudás és a kultúra létrehozásának és továbbadásának intézményeként tekint!

3)       Kifogásoljuk az értelmiségellenes retorikát, az egyetemi férőhelyek szűkítésével a társadalmi mobilitás akadályozását!

4)       Kifogásoljuk a szakmaiatlan, rögtönzött átalakításokat, az érintettek bevonása nélkül készülő koncepciókat!

5)       Követeljük az egyetemek autonómiájának biztosítását!

KULTÚRA

1)       Kifogásoljuk, hogy a Minisztérium nem tartja saját határidőit a finanszírozás folyamatossága és kiszámíthatósága érdekében, hogy nem teljesíti elvárható kötelezettségeit!

2)       Kifogásoljuk a Magyar Művészeti Akadémiának indokolatlan és elfogadhatatlan módon a többi kulturális szervezet fölé emelését, kizárólagos jogosítványait és támogatását!

3)       Kifogásoljuk az NKA szakmai autonómiájának, a szakmai képviseletek arányos befolyásának hiányát!

4)       Kifogásoljuk a művészeti ösztöndíjak felszámolását, a vidéki közművelődési rendszer ellehetetlenítését!

5)       Követeljük az intézmények és az alkotók autonómiájának biztosítását!

 

Szerző: rás  2012.12.18. 12:07 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr914971370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2012.12.18. 13:04:24

Nos kész a leltár !

rás · http://ras2.blog.hu 2012.12.18. 17:15:09

@egy nagyi: "...ebbe más is belehalt már"

egy nagyi 2012.12.20. 09:35:10

rás:ezért kedvellek./idézet/
ilyen szimpatikus, kulturált leltárellenőrök, akik felnőttek, örül a szívem.
süti beállítások módosítása