„Hadd iktassak ide egy őszinte szót, mely napjaink tapasztalataiból fakad. A felvilágosodás híve számára a ’nép’ szó és fogalom mindig valamely archaikus-aggasztó árnyalatot foglal magába, az ilyen ember tudja, hogy a tömeget elég ’nép’-nek szólítani, ha valaki haladásellenes gonoszságra akarja felbujtani. Mi minden nem történt a szemünk láttára, vagy talán éppen nem a szemünk láttára, a ’nép’ nevében, ami sosem történhetett volna meg Isten nevében, az emberiség nevében, a jog nevében! – Nos, annyi mindenesetre bizonyos, hogy a nép mindig Nép marad, legalábbis lényegének egy bizonyos rétegében, mégpedig éppen az archaikusban, és a Kis Rézöntő utca lakói, a ’Pince-Liese’ szomszédai, akik választáskor a szociáldemokrata pártra szavaztak, ugyanakkor képesek voltak valami démonit sejteni egy öreg anyóka szegénységében, aki nem engedhette meg magának, hogy föld feletti lakásban lakjék; képesek voltak közeledtekor magukhoz ölelni gyermekeiket, hogy megóvják őket a szemmel veréstől. És ha egy ilyen fehérnépet ma újra megégetnének – ami kissé módosított indokolással ma már korántsem elképzelhetetlen –, akkor ezek a jóemberek ott állnának a hatóság felállította korlát mögött, és a szájukat tátanák, de valószínűleg nem tiltakoznának. – A népről beszélek, de ez az archaikus, népi réteg mindannyiunkban megvan, és hogy kimondjam, ami a lelkemet nyomja: nem hiszem, hogy a vallás a legalkalmasabb módszer ennek féken tartására. Erre nézetem szerint csupán csak az irodalom alkalmas, a humanista tudomány, a szabad és szép ember eszménye.” (Thomas Mann: Doktor Faustus. Szőllősy Klára ford.)

***

Thomas Mann az egyik kedvenc íróm, a Doktor Faustus-t azonban csak most olvasom, meg-megállva, szinte minden mondatot kétszer elolvasva, megrágva.

Szerző: rás  2013.08.09. 22:45 3 komment

Címkék: irodalom Thomas Mann

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr555454406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2013.08.10. 00:04:02

ras:irigyellek,hogy ebben a hőgutában képes vagy ilyen intenzíven olvasni. A D.Faustot 1994-ben Fertőbozon olvastam, ott nyaraltunk.Ez pont az a mű, amelyet nem elégséges egyszer elolvasni, így nálam az újraolvasás közöttiek között van.Egyébként a Th.Mann feleségéről szóló könyvben olvastam, hogy ez a legjobb regénye s talán nem itt, hanem a Naplóban, hogy nagyon sokat értekezett Mann Schőnberggel a zenéről.Jó magam is elolvastam mostanában Goethe:Faustját, mindkét részét, jelenleg az Eckermann által jegyzet beszélgetéseket olvasom.Miután annyi sok könyvre nem volt időm,most tematikusan olvasok, s így Goethe további művei vannak nálam megcélozva.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.08.10. 09:50:05

@egy nagyi: :) Van egy kis szégyenérzetem, hogy a Faust második részébe bele se fogtam - de majd kibírom. Annyi mindent kell(ene) olvasni, és ráadásul én az újságolvasásról se tudok lemondani. Goethétől - ha még nem olvastad - feltétlenül ajánlom a Költészet és valóságot.

egy nagyi 2013.08.10. 10:27:45

ras:köszönöm, tervbe van véve.
süti beállítások módosítása