Nevezetes nap. Egyrészt az unokaöcsém születésnapja - Isten éltesse! -, másrészt a kitörölhetetlen múlt egy darabja: a NOSZF (fiatalok kedvéért: nagy októberi szocialista forradalom). Öt éve is megemlékeztem róla az "évszázad hordalékai" között.

Szerző: rás  2013.11.07. 10:42 2 komment

Címkék: NOSZF

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr975619139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P_o_c_a_k_o_s 2013.11.07. 17:00:08

A legnagyobb hazugság (történelemhamisítás), hogy a Lenin vezette NOSZF megdöntötte a cárizmust, a cári rendszert.
II. Miklós cár ugyanis már a februári forradalom idején (1917. március 15) lemondott a trónról. Először a fia javára, majd belátva, hogy a (vérzékeny) beteg gyermek erre a feladatra (hosszútávon) nem alkalmas, öccsére Mihály nagyhercegre ruházta át a hatalmat, aki viszont nem fogadta el. Így 1917. március 15-től az ideiglenes kormány gyakorolta a hatalmat. A kormányfő a liberális „Alkotmányos Demokrata Párt”-i Gregory Lvov herceg volt. Mivel nem kapott elég támogatást, július 21-én lemondott minisztere, a szociálforradalmár (eszer) Alexander Kerenszkij javára. A Kerenszkij kormány szeptember 14-én (öt fős) direktóriummá alakult át és kikiáltotta az Orosz Köztársaságot.
Tehát, 1917. november 7-én a Lenin vezette bolsevik puccs győzelmével megszűnt az Orosz Köztársaság, és megalakult az Oroszországi Szovjet Szövetségi (Szocialista) Köztársaság.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.07. 17:36:18

@P_o_c_a_k_o_s: Úgy látom, megint fantomokkal viaskodsz. Ki a franc állította, hogy a NOSZF döntötte meg a cárizmust?
süti beállítások módosítása