Hír: Az Egyesült Nemzeti Koporsógyártó Konzorcium egyedüli ajánlattevőként nyert a Budapesti Temetkezési Intézet közbeszerzésén. A konzorcium két évig nettó 166 millió forintért szállíthat koporsókat.

Már a "nemzeti" trafikok is kiverték a biztosítékot, de most már tény, hogy senki nem tett annyit a nemzet fogalmának lejáratásáért, mint a szüntelen nemzet-mantrát szavaló Orbán-kurzus. Amúgy ez nem tragédia: végül is a nemzet nagyon idejétmúlt, káros, 19. századi kategória - még ha nagyon élő is. Túlélő.

Ady Endre: A nacionalizmus alkonya

Szerző: rás  2013.11.21. 17:29 4 komment

Címkék: nemzet Ady Endre

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr205648199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2013.11.27. 21:58:15

a nemzet soha nem lehet idejétmúlt, csak a túlzott nacionalizmust kell levetkőznie, illetve levetkőztetni.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.29. 09:47:35

@egy nagyi: Nem tudom, mi az a "túlzott nacionalizmus", mindenesetre a "kicsit terhesnek lenni" jutott róla eszembe.
A (teoretikus) probléma valójában az, hogy mit értünk nemzeten, miben különbözik ez a fogalom a "társadalom"-tól; ki tartozik a nemzethez? Aki Magyarországon él, magyar állampolgár? A magyarországi szlovák, német, szerb? A cigány, a zsidó? A romániai, szerbiai magyar? Az a kettős román-magyar állampolgár, aki a magyar állampolgárság birtokában azonnal továbbment dolgozni, élni Angliába? Az az Angliában született, magát magyar származásúnak tudó, de a mindennapjaiban már csak angolul beszélő ember, akinek zsidó nagyszülei a (német és magyar) nácik elől menekültek el 1938-ban?...

egy nagyi 2013.11.30. 20:19:04

Boldog névnapot rás!
süti beállítások módosítása