Régóta tudjuk, hogy a politikusok közt (is) bőven vannak gazemberek – már ha gazemberségnek tartjuk a törvények és az (azokkal nem mindig rímelő) erkölcsi normák áthágását. Sokakkal ellentétben én viszont nem hiszem, hogy minden politikus ab ovo gazember, akit a saját gyarapodásán kívül nem is vezet más. Ebben az értelemben (és csak ebben az értelemben!) Orbán Viktort se tartom gazembernek, mert azt gondolom, hogy ő elsősorban egy (hamis) vízió megszállottja, ezért akarta/akarja bármi áron a hatalmat, és az ő, valamint családja és baráti köre – meg a „szpáhi birtokokkal” magához láncolt országos Fidesz-hálózat – vagyoni gyarapodása csak melléktermék. Amúgy persze kellemes „melléktermék”.

Azt olvastam valamelyik újságban, hogy az MSZP köreiben azért is keltett általános döbbenetet a Simon-ügy, mert róla gondoltak volna utolsóként ilyesmit. Milyesmit? Hát hogy – a rendelkezésemre álló információk alapján prejudikálva, semmibe véve az ártatlanság vélelmét – vesztegetésből halmoz fel vagyont és azt eltitkolt külföldi számlán kamatoztatja. Amely „döbbenetből” az is következik, hogy feltételezésük/ismereteik szerint amúgy van jó néhány olyan párttársuk, akiről ezt hajlamosak feltételezni. Végül is van Hunvald- meg Hagyó-ügy. És volt Zuschlag-ügy.

Itt azért álljunk meg egy pillanatra: Zuschlag 6 évet ült börtönben, ha jól tudom, mint ilyesfajta ügyben elítélt politikus egyedüliként a rendszerváltás óta. Csak éppen (az egyébként számomra felbukkanása óta rendkívül ellenszenves, de ez mellékes) Zuschlag nem saját zsebre dolgozott: pártjának, a „mozgalomnak” csalt, sikkasztott. Van, aki számára ez mentő, van, aki számára súlyosbító körülmény. Biztos, hogy Simon saját magának gyűjtött?

Köztudomású, hogy a pártok hivatalos állami támogatása, illetve a választási kampányokban hivatalosan elkölthető pénzek soha nem fedezték a tényleges költségeket. Ha még emlékszik valaki Kaya Ibrahimra és Joszip Totra, az tudhatja, hogy az illegális pénzszerzés nem MSZP-specifikus. Igaz, Simicska Lajost soha nem ítélték el, ha jól tudom, soha még csak eljárás se indult ellene. Egyébként éppen a Kaya Ibrahim-féle cégfantomizálás kapcsán tőle származik az az alapigazság, miszerint „mindenkinek alkotmányos joga, hogy hülye legyen”; értsd: nincs abban semmi különös, ha valaki látszólag nagyon ráfizetéses üzleteket köt.

Ma már Dávid Ibolyára, a Fidesz által kinyírt egykori MDF-elnökre is egyre kevesebben emlékeznek. Arra azért érdemes, hogy ő állította először – még az MSZP-kormány idején –, hogy a két nagy párt között „gentlemen’s agreement” létezik, miszerint a kormányzó, illetve ellenzéki párt 70:30 százalék arányban osztozik „fekete” és „szürke” pénzeken, a nem egészen szabályos módon megszerzett állami javakon. Gentlemen? Mármint úriemberek? Ugyan már! A hülye, naiv MSZP egyébként tartotta magát ahhoz, hogy a lenyúlásban együtt kell működni a Fidesszel, példa volt erre az energetikával kapcsolatos törvények közös buherálása (Podolák – Fónagy) vagy az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák elosztása, a Sláger és a Danubius helyett a Fideszhez kötődő Class FM és az MSZP-s Neo FM beindítása. Hogy aztán a Fidesz hatalomra jutva pillanatok alatt kivégezze a Neo FM-et…

A magyarországi autópályák világcsúcstartó bekerülési költségeire magyarázat lehet, amit az építőiparban jártas barátom már egy évtizede is állított: az ár harminc százalékát le kell adni, csak akkor kapsz megbízást.

Szóval nem alaptalan az a feltevés, hogy Simon nem – vagy nem csak – saját zsebre dolgozott. Hogy mindez kiderült, állítólag pech, egy viharos körülmények közt elhagyott feleség bosszúja. Ami elgondolkodtat, az az információ, hogy az ügyészség már egy éve kikérte az érintett osztrák banktól Simon bankszámla-adatait, és erről a banknak értesítenie kellett Simont. Tekintettel a választási kampányra és Simon magas párttisztségére óriási felelőtlenség és hülyeség kellett ahhoz, hogy ne mondjon le akkor azonnal, vagy erről ne szóljon legalább a pártelnöknek. A kérdés ezek után az, hogy Simon volt hülye vagy valaki más.

Azt hiszem, már mindegy. És nekem ezekre a lúzerekre kell szavaznom két hónap múlva, tudomásul véve, hogy a politika nem az erkölcsről szól. Sajnos. Lásd még Deákné vásznát.

Szerző: rás  2014.02.05. 11:03 13 komment · 1 trackback

Címkék: politika korrupció Simon Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr375799797

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.05. 16:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2014.02.05. 15:13:58

... nem muszáj rájuk szavaznod. Otthon is maradhatsz, mint legutóbb. ;)

rás · http://ras2.blog.hu 2014.02.05. 15:36:04

@_drc_: Persze, ez lenne a legkézenfekvőbb. A második, ugyancsak erkölcsös opció a 4K! lenne. A politika azonban, mint Kossuth mondta, az exigenciák (szükségességek, követelmények) művészete. Márpedig az elsőrendű szükségesség Orbán elzavarása vagy - legyünk realisták - győzelmének lehetséges minimalizálása.

Péter Hajdu 2014.02.05. 20:23:46

Mindennel egyetértek, de van egy apró elírás: helyesen: minden politikus ab O.V. gazember...

teknős 2014.02.06. 13:58:09

Én csak egy látszólag apróságot nem értek ebben az írásban a "fidesz által kinyírt"

Mit jelent, ez nálatok(értsd: nem csak nálad) ?

Vidéki 2014.02.06. 17:15:17

Kósáné Kovács Magda MSZP politikus híres mondása volt:

"Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!"

Ez az eljárás egyáltalán nem látszik tisztességesnek.

"Doktor Simon Gábor sokáig az MSZP Etikai Bizottságának elnökeként is dolgozott."

Aki viszont egy ilyen "csúcsszerv" élén áll, annak sokkal, de sokkal tisztességesebbnek kellene látszani!

rás · http://ras2.blog.hu 2014.02.06. 17:51:08

@teknős: nem tudom értelmezni a "nálatok" kitételt.

@Vidéki: "Ez" a Simon Gábor nem azonos az MSZP Etikai Bizottságának volt elnökével, dr. Simon Gábor miskolci MSZP-s képviselővel.

narmer 2014.02.06. 20:06:30

Ugye az vicc volt, hogy Dávid Ibut a Fidesz nyírta ki? Kinyirta ő saját magát meg a pártját. Elkötelezett MDF szavazó voltam, és kétégbeesetten néztük mit művel ez a félbolond a párttal.A Fidesz miniszter csinált a nőből nem kinyirta, legalább a tényekhez, ha lehet...

rás · http://ras2.blog.hu 2014.02.06. 22:27:05

@narmer: Sose szerettem Dávid Ibolyát. De a Fidesz (Orbán és emberei) lényegében ugyanazt csinálták vele, mint a bohóc Torgyánnal: amikor szüksége volt rá, szövetséget kötött vele, beemelte a kormányba, amikor már akadály lett az önállósága, akkor az UD-üggyel - Polték segítségével - kinyírták. Nem igazán tárgyszerű, de lényegében igaz összefoglaló: hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130123_Nem_artatlannak_valo_videk

teknős 2014.02.07. 00:19:09

@rás: Csak azok, akik úgy vélekednek, ahogyan te. Hogy valamelyik párt, kinyírta őket.

Ami a nyüzsit illeti, ez olyan, mint a magánnyugdíj pénz. Egyesek szerint a kormány ellopta, szerintem meg a fidesz megakadályozta , hogy ellopják. Igazság. Kinek az igazsága? (Ne válaszolj rá, csak költői kérdés!)

Vidéki 2014.02.07. 08:29:13

Csúnya dolog, rossz dolog, hogy a szerző feltételezi dr Simon Gáborról,

"hogy – a rendelkezésemre álló információk alapján prejudikálva, semmibe véve az ártatlanság vélelmét – vesztegetésből halmoz fel vagyont és azt eltitkolt külföldi számlán kamatoztatja."

Dr Simon Gábor viszont azt állítja, hogy ő csak jóhiszemű volt!

Doktor Simon Gábor sokáig az MSZP Etikai Bizottságának elnökeként is dolgozott.

Aki egy ilyen "csúcsszerv" élén áll, annak sokkal, de sokkal jóhiszeműbbnek kell lennie a sokévi átlagnál.

Aki egy ilyen "csúcsszerv" élén áll, annál betegessé válhat a túlzott jóhiszeműség.

Ezért akik szintén jóhiszeműek, azok gondolják azt, hogy itten egy foglalkozási betegség áldozatával állnak szemben, akit inkább a "Munka Hősének" címére kellene felterjeszteni.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.02.07. 10:04:48

@Vidéki: Mint egy előző kommentválaszban már írtam: dr. Simon Gábor, az MSZP Etikai Bizottságának volt elnöke nem azonos a most adócsalás gyanújába keveredett Simon Gáborral.

@teknős: engem nem nyírt ki egyetlen párt sem, és az MDF-hez se volt soha semmi közöm. A "kinyírás" szó pedig ez esetben nem fizikai, hanem politikai megsemmisítést jelentett nempolitikai eszközökkel.
Ami pedig a magánnyugdíjpénztári pénzeket illeti, az Államadósság Kezelő Központ a héten közölte, hogy 16 milliárd forint maradt meg a 3000 milliárdból. Az összeg nagy része O.V. államadósság elleni vesztes harcára, továbbá az egykulcsos adórendszer - értsd a nagyjövedelműek adócsökkentése - miatti költségvetési hiány bestoppolására ment el.

egy nagyi 2014.02.07. 23:04:53

Még egyszer és nem tudom nem elégszer mondani, hogyha ebben az országban bármilyen kormányzat alatt tisztessége lett volna az adómorál, és a fekete gazdaság elrejtése nem kőpalotákban objektiválódik, akkor lehetett volna forgótőkeként valamit kezdeni vele. És persze sokaknak a kivagyiság mutathatósága okán devizaadóssá kellett válnia.Fönt is bűzlik az ország és lent is. Csak az egészen, alapvető életteret kereső kispénzű embereket sajnálom, akik mindig mindenkor áldozatok. Na, de ilyen szar bandában, ami fölül van, mondják sokan, ha nekik lehet, akkor én is.
süti beállítások módosítása