Folytatódik a vita (ma éppen a Népszabadságban György Péter és Révész Sándor szóváltásával) arról, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen minden hallgatónak kötelező lesz egy féléves kurzus a holokausztról. Rögtön volt, aki azt javasolta, hogy minden egyetemen, főiskolán tegyék kötelezővé, míg más (pl. Révész) egy ilyen központi utasítást az egyetemi autonómia megsértésének tartana, akárcsak általában a tan- tudományos és véleményszabadság korlátozásának, ha kötelezően előírnák, mit kell mondani - és gondolni! - a holokausztról. És persze szélsőjobbról azonnal felvetették, hogy akkor már inkább Trianon kötelező oktatását írják elő. Továbbá: szép dolog, hogy a Pázmány - és mögötte nyilvánvalóan a Magyar katolikus Egyház - fontosnak tartja a magyarországi zsidóüldözés megismerését, de vajon kész-e arra is, hogy szembenézzen a katolikus egyház korabeli szerepével a félmillió magyar zsidó kiirtását előkészítő politikai folyamatban, benne például a huszadik századi magyar katolicizmus talán legnagyobb alakjának, (az 1927-ben elhunyt) Prohászka Ottokárnak a szerepével?

Azt gondolom, hogy a beteges antiszemiták kivételével szinte minden megszólalónak van igazsága. Mert a mai Magyarország megértéséhez igenis éppúgy hozzátartozik Trianon, mint a holokauszt, a két világháború éppúgy, mint a forradalmak, a Horthy-, a Rákosi- és a Kádár-korszak, vagy éppen a mára a huszon- és harmincévesek számára már szintén történelemmé vált rendszerváltás. Vagyis: kötelezően oktatni kell minden közép- és felsőoktatási intézményben a 20. századi magyar történelmet.

Szerző: rás  2015.06.12. 12:04 1 komment

Címkék: oktatás történelem holokauszt

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr97536618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2015.06.16. 23:52:27

ras:egy kicsit félek ennek a kötelező bevezésétől addig, amíg nincs meg az a párbeszéd a történészek között, amely jogosítaná őket ennek oktatására.
És itt elmesélek valamit:Pár éve egyénileg Auschwitzban jártunk, a magyar részt néztük meg, egyszer csak egy tanárnő vezetésével jött egy osztálynyi kamasz, körülbelül fél óra alatt átrohantak az egész kiállításon, ahol mi három és fél órát töltöttünk. Tehát ki lett pipálva a holokauszt ismertetése.
süti beállítások módosítása