A szerdai Népszabadságban jelent meg Ungváry Rudolf számos - valószínűleg megválaszolhatatlan - kérdést és - megoldhatatlannak tűnő - dilemmát felvető, gondolkodásra kényszerítő írása. Néhány bekezdés belőle, de javaslom az egész cikk elolvasását.

"Se az nem probléma, hogy a menekültek elveszik a munkát, mert szükség van új munkaerőre; se az, hogy hogyan viselkednek: nehéz „viselkedni”, ha valaki kimerült, fél, tanácstalan. Bűnözők, terroristák is lehetnek közöttük, akárcsak a magyarok között. Ezek az érvek csak azért kelthetnek visszhangot, mert Magyarország kormánya alantas emberi ösztönöket állít politikai szolgálatába. A tájékozatlan lakosság nem lebecsülhető félelmeiből kovácsol magának szélsőjobboldali politikai tőkét. A helyzetre adott eddigi baloldali és liberális válaszok hatástalanoknak bizonyultak…

A más kultúrákból érkező bevándorlók nem csak munkaerőként hasznosak. Azért is fontosak, mert az euroatlanti kultúrát  megtermékenyítő, akár hibáit javító hatásuk lehet. A kultúra változhat és alkalmazkodik. Akkor, ha hordozói még integrálható létszámban érkeznek, és van idő erre; ekkor ugyanis az eltéréseikkel együtt tudunk élni, adott esetben belőlük meríthetünk is. Integrációjuk Európa számára gazdagodás, és közvetve az iszlám modernizációját is segítheti…

Most még csak a jobb módú középrétegek érkeznek. Többségük tanulni, dolgozni akar. Nemsokára talán mindenki jönni fog, aki túl akarja élni a polgárháborúkat, távlatilag még a klímaváltozást is a maga várható élelmiszerszűkével. De mindannyian olyan kultúra tagjai, amelyben a demokrácia egyelőre nagyrészt még megvalósíthatatlan. A humanizmus arra kötelez, hogy majd őket is befogadjuk…

A kérdések kérdése valójában a következő: akkor is be kell-e fogadni az iszlám és afrikai kultúrák menekültjeit, ha megnövekedett arányszámukkal esetleg meghatározókká lesznek az euroatlanti kultúrával szemben?

Bátor legyen az a demokrata, aki erre a kérdésre válaszolni akar!

Az igenlő válasz politikai megsemmisüléssel jár. Nincs az a mégoly demokratikus állam, ahol a többség ezzel egyetért. Demokrata politikusok éppen ezért erre a nyílt válaszra ma egyértelműen nem kaphatók.

A nemmel válaszoló demokrata, aki a felvilágosodás eredményeit féltve felel így, a „kulturális rasszista” megbélyegzést kockáztatja, vagy legjobb esetben azt, hogy a humanizmus megtagadójának számít. És a minél nagyobb fenyegetettség állapotát fenntartó, rasszista orbáni politika szövetségesének. Az is lehet, hogy egyesek szerint már maga a kérdés feltevése is felesleges, vagy burkolt uszítás. Enyhébb esetben felesleges riogatás…

Az euroatlanti kulturális identitás veszélyeztetése egyben a felvilágosodás és a humanizmus eredményeinek veszélyeztetését is jelenti… Lehet-e ezzel szemben engedményeket tenni? Természetesen nem minden, a mi kultúránktól különböző, Európába beépülő kultúra fenyeget veszélyekkel. Akkor fenyeget, ha hordozói többségének lelkületébe még nem integrálódott (eléggé) olyan beidegződés, amely a felvilágosodásnak, vele a demokratikus gondolkodásnak megfelelő értékeket a legfontosabbaknak tartja. ..

Sorsunk és kultúránk sorsa is azon múlik, hogy a nemleges válasz esetén találunk-e megoldásokat az új, nyílt vagy rejtett rasszista önkényuralommal fenyegető végzettel szemben. Az emberi jogokkal összeférőt, megőrizve azt az euroatlanti világot, amely elvileg ezeken a jogokon alapul. Megelőzhető-e, hogy meghatározóak lehessenek az emberi jogokat sértő vallások és szokások; netán törvényen kívül helyezve, ami bennük elfogadhatatlan? Mihez van joga Európának, ha megosztja demokráciáját és jólétét? A kvóták szerinti elosztás megoldja-e a feltett kérdést? Az iszlám bizonyos alapelveit nem lehet-e az EU tagországainak alkotmányaival összeegyeztethetetlennek minősíteni? Mennyire lehet európai sorsunk a saját kezünkben?

Nem tapasztalok nyílt vitát a demokraták között. Holott minden demokratikus alternatíva, amellyel egyben megnyerhető az aggódó, a szélsőjobb uszításainak kiszolgáltatott tömeg is, a fenti kérdésre adott hiteles válaszból vezethető le. A humanizmusra való hivatkozás, az orbáni burkolt rasszizmus elutasítása önmagában hatástalan. Van egy másik, egyelőre rejtett konfliktus, mégpedig a felvilágosodás értékeit féltők és az emberi jogok fundamentalista értelmezői között is. Válaszokhoz csak a demokraták közötti nyílt beszéddel lehet eljutni."

 

Szerző: rás  2015.09.10. 10:26 9 komment

Címkék: menekültek Európa Ungváry Rudolf

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr817774778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2015.09.11. 00:14:51

ras:sajnos ezekre a kérdésekre csak az eljövendő ötven, száz év tud válaszolni, a döntések Európában minden tükörből nézve sérülékenyek.

nominativus (törölt) 2015.09.11. 09:14:25

Kaptunk/kapunk egy lehetőséget a Teremtőtől, hogy (nem Ő, hanem mi) megbizonyosodhassunk hitünk erősségéről.

Sokan pont ettől félnek, ettől gyűlölködnek, mert most feketén-fehéren kiderült, nem tudják szeretni a másik embert.

Azt hiszik, ha szeretik az Istent az Égben, ettől ők jó keresztények. De Isten nem az égben van, hanem minden emberben.
Szeretni tehát a másik embert kellene.

A szeretet pedig azt jelenti, hogy amikor bajban van, akkor segítek neki. Ki takaróval, ki egy almával, ki mivel tud.
Sokan, nagyon sokan például azzal tudnának, hogy abbahagynák a melldöngető hivatkozást a kereszténységre.

Nekem a papok hitetlensége esik rosszul, az "egyrészt-másrészt" megfogalmazások, meg a magasabb szempontok folytonos emlegetése.

Helyzet van. Embernek kell maradni az embertelenségben.

Voltar 2015.09.12. 19:25:17

Erre sajnos a történelem már több helyen megadta a választ:
1. fázis) Amíg max 1-2 százalékban vannak jelen mint közösség, az őslakos szomszédot megtűrik, viszonylag haverkodóak a látszólagos beilleszkedés kedvéért meg talán az előörs alkalmazkodóbb típusból való aki származási országában épp ezért kevésbé megtűrt s elvágyik onnan/menkül körülmények függvényében.
Azonnal beindul persze a második fázis, 2. fázis) rokonság és a haverok áttelepítése, akik nem az életkörülményekért hanem az üzleti lehetőségekért költöznek, ők már nem illeszkednek a helyiekhez, csak megtűrik a kb elfoglalt területükön kívül, üzleti kapcsolatokat persze kötnek amíg hazafi nem áll az adott területen rendelkezésre.
3. fázis) a másodgeneráció megjelenése, akiket elkülönülésre tanítanak és a helyi békés lakosság jogi kihasználására a jelenleg bevett szokás "rasszista helyi kiabálása"kártya kijátszása, innetől helyi vallási központok saját vallási iskolák kialakítása, határvonalszerű elkülönülést csupán a "költs náluk pénzt" invitáció töri meg.
adót nem fizetnek, kijátsszák a helyi rendszert minden fázisban.
4. fázis)
a korábbi befogadó ország iszlámosítása kerületenként és városonként, a hivatalokba beépülés után az ingatlanpiac bekebelezéséért szimplán lakhatatlanná téve a környéket a helyieknek és támadásokkal+ közösségen átmosott pénzen olcsóért kivásárlással elüldözve a helyieket, persze az infrastruktúrát még alanyi jogon megkapják a betelepített államtól.
alapok: )
Mivel a másodgeneráció állampolgárságot kap ezért azt csinálnak a közösségi al-vezetőik utasítására amit módszeresen máshol is, alap a nyolc gyerek, a feleség neve alatt futó biznisz meg a zugkönyvelő, tucatnyi kamucégen átjátszott óvatosan mosott adómentes pénz, készpénzes munkabérkifizetések -ha akarod a melót- ( londonban ez van mindenhol )
az újra-s újra érkező "keménymag" betöri az ifjuságot, amelyik nem öl/erőszakol/ver meg helyieket abból "betelepülő" lesz, ezekből meg helyi pénzzel és nyugati technológiával hazaküldött iszlám harcos.
Nem fejlesztenek, a technológiához nem járulnak hozzá, az adott állam pénzén képeztetnek szakértőket akiket visszaküldenek vallásos és családi kötelezettségeikre alapozva, így-vagy-úgy de vagy megy vagy kijátsszák hogy menjen.
Odaát pedig nem fejleszt hanem másol.
Most hogy iszlámiában a nyugati országok fejlesztőközpontot kezdenek összerakni remélve hogy a technológiai függőséget kialakíthatják bennük és talán ezzel lágyítják az erőszakosságukat, nos ezzel már a kezdeményezés szintjén melléfogtak.
A női egyenjogúsításnál kezdődne el valami, de még csak most keményítenek be a középkori keresztény terrorszintre.
Az iszlámmal megállt az arab technológiai fejlődés a cenzúra okán, azóta csupán átvevők és másolók. Most a technológiafókuszált országokat kebelezik nyilvánvalóan hogy megállítsák mindenhol.
A vallási és ideológiai és politikai URALMI/elnyomó rendszerek alapvető ellensége az emberi tudás fejlődése.

ps.: a fenti fázisok minden nagyobb eu-nyugati országban végbementek mostanra, a lakosság többtíz százaléka nem-beilleszkedett iszlámista ember.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.09.13. 16:48:38

@nominativus: köszönöm.
@Voltar: ez is egy vélemény; példa arra, hogyan lehet valós jelenségeket kevésbé valós állításokkal összekeverve világméretű összeesküvési teóriát gyártani. Persze tudom, hogy a véleményed, álláspontod egyáltalán nem elszigetelt. Más kérdés, hogy hasonlókat más etnikumok, vallások és azok követői kapcsán is gyakran megfogalmaztak: a "pápistáktól" a zsidókon át a kínaiakig (Kelet-Ázsiában - vagy éppen a budapesti 8. kerületben).

Voltar 2015.09.13. 21:01:44

a jelenség valós,
az állítás is. Nézz is, láss is.
a fentebbt az életből tapasztalom,
semmit nem feltételezek,
de ahogy említettél pár csoportot:

mondád: zsidók. beolvadtak? -nem.
és eleve a nem beolvadás az etnikum fennmaradásának az elve, alapja a saját nyelv, saját értékrend, önelismerés, elkülönült egységtudat, saját írásmód.

láss: a magyar értékrend helyett az övéket tanítják a "magyar" iskolákban a kereszténységen átnyomva. Kérdezz meg egy gyereket hogy ki volt Dávid?, ki volt Ügyek?, ki volt Emese? ez sem rovás, hanem latin karakter
Még csak nem is a keresztény értékrendet, hiszen Jézus eltörölt minden parancsolatot és korábbi törvényt, mint a zsidó nép akkori törvényes királya
( volt valami inri is a feszegetéstörténetükben...
I.sha N.azarénus R.ex I.zrael szóval Jóshua a nazarénus törzsbéli merthogy edomita és názáretet csak a konstantinápolyi államvallás alá írt dogma megfogalmazásával egyidőben alapították a feszegetés után háromszáz évvel. Szóval izrael királya ugyehogy? nem az én népem történelme, de ha már a magyar érettségi előfeltételláncaiba is beleerőltették már általános suliban!! hát csak beleolvastam, szó se róla évezredek óta csak vérengzés népirtás és gyilkosságok milliárdjai még ma is, beleértve majdnem minden háborút a mai napig is)
ő ugye új szövetséget kötött az egyik istennel, az eltörölt korábbiak és a jahve kódnevű helyére, egyetlen parancsolatot hozott az újtól -aminek követését egyébként mint embertárs, örömmel látnék viszont mind a zsidó vallás követői részéről és a leányszekta részéről is ami ugye a kereszténység-...
persze az eredetileg ábrám néven futó karakter másik fiától eredő népcsoport vallására -is- ráférne az emberbarát topup, ami ugye a közel azonos értékrendet követő iszlám.
Mi is volt az egyetlen új parancsolat az inri-táblás krapektól? :D )

s mondád, kínaiak: beolvadtak? -nem.
saját nyelv, saját írásmód, egységtudat, mint egyel fentebb.
láss: sehol nem olvadnak be, csupán nagyon-nagyon kevesen.
noha a kínaiak értékrendje nem kifejezetten változott évezredek alatt, inkább fuzionált a közösség ürügyén át az értékelvonó bankrendszert megtartó ezért nem szoci hanem komcsi rendszerelveken át egy egyszerűbb kasztrendszerű kapitalista rendszerré, társadalmi megközelítésben az emberi egyén nélküli társadalmat alkották meg a maguk terhére.
Ez sem koncepció, ők ezt élik.
Egyetemista echte kínaiakkal beszélgetve erről, ők maguk így írták le: "egy bogártársadalom, amiből ők kirajzottak, merthogy ez a rajzás fázisa, dolgozók, harcosok, kb 400 millió többlet van már most, teljesen mindegy hogy ővelük mi történik ott sorsuk nincs, csak programjuk, a korai szabadkőművesek irígykednének a kas-szervezésre" konkrétan londoni egyetemet végzett kínai srácok mondták így.

a Magyar nép ideje hogy megtanulja az egységtudatot, ősiségét elismerje, meg mindazokat a mintázatokat eltanulja a fentiektől amiktől azok a világ bármely táján még mindig képesek egyégesek lenni, holott mindegyik fiatalabb nép mint a magyar.

a töprengésen ekként szimplán történelmi és jelen tények mentén túllépve ;)

egy nagyi 2015.09.14. 00:46:52

rás:a türelmed határtalan.

voltar:azt kötve hiszem, hogy fiatalabb népek, mint a magyar, esetleg az iszlámról lehetne elmondani/ VII.század/,de az vallás.

nominativus (törölt) 2015.09.16. 06:45:38

SLAVOJ ŽIŽEK A menekültválságról
tiszatajonline.hu/?p=85423

(Slavoj Žižekről ebben a blogban olvastam először, azóta figyelem. Köszönöm!)

rás · http://ras2.blog.hu 2015.09.16. 12:35:06

@nominativus: Igen! Zizeknek valószínűleg most is igaza van az okokat, a hibás vagy bűnös értelmezéseket és az elképzelhető kiutat illetően - csak éppen a megvalósítás lehetőségét nem látom. Vagyis - az ő hasonlatával élve - az agónia folytatódik; és bár ő, nem kis csúsztatással az "elfogadás" fázisát az összeurópai megoldással azonosítja, az általa idézett Kübler-Rossnál ez valójában az elkerülhetetlen vég (a halál) elfogadását jelenti.
süti beállítások módosítása