Választottam. Illetve Magyarország választott – a többség nem azt, amit én.* Tudomásul veszem. Végül is, nem történt semmi váratlan, nem egész két hónapja, amikor megkezdtem a választási sorozatomat, nem kételkedtem a Fidesz győzelmében, legfeljebb a kétharmad megtörését láttam reális célnak. A dolgok jelen állása szerint ezt se sikerült elérni (végeredmény szombaton). Sok barátom, ismerősöm szó szerint gyászol. Én csak a csalódás után – hiszen titkon mégis csak reménykedtem valami egész másban – megpróbálom megérteni, hogy mi történt, mi van, és hogy milyen az az ország, ahol élnem adatott, és ahonnan már nem tudok elmenni. (Ha harmincéves lennék, és lenne valami tisztességes szakmám, elmennék. Amikor tényleg 30 voltam, ezt elképzelhetetlennek tartottam, s nem azért, mert ez sokkal nehezebb lett volna.) Tézisek, gondolatfutamok következnek.

A számok realitása, választási realitás és a politikai realitás.

A Fideszre – jobban mondva Orbán Viktorra – a választók kisebbik fele szavazott; ellene a választók többsége. Ebből jött ki a mandátumokban számolva elsöprő győzelem. De ez így volt már négy éve is. Sokan beszélnek csalásról, és biztos volt ilyen is, de a lényeg, hogy maga a Fidesz által egyoldalúan meghatározott választási rendszer csaló: a választási körzetek megrajzolása, a levélben szavazó, soha itt nem élt, nem itt adózó, a magyar törvényeknek és kormányintézkedéseknek nem alávetett „külhoniak”, illetve a magyarországi lakcímmel rendelkező, de valamilyen okból külföldön tartózkodó – dolgozó, tanuló –, de a voksolásból lényegében kizárt magyarok közti különbségtétel. És ezen túlmenően akár a választási csalás fogalmába vonható a valamennyiünk pénzéből hónapokon át folytatott kormányzati médiakampány, a média gyakorlati kisajátítása, az ellenzéki sajtó (még csak) részleges felszámolása, meg persze a választásokra időzített Erzsébet-utalvány, fűtési "visszatérítés" stb.

Ehhez képest szinte másodlagos, hogy a választókörök egyharmadában, elsősorban a falvakban nem volt ellenzéki tagja a szavazatszedő és –számláló bizottságoknak, vagy hogy nyilván most is tömegesen volt „láncszavazás” vagy olyan, hogy mobilfényképpel kellett igazolni, kire szavazott az illető. Ez is a falvakra jellemző, ahol a közmunkát osztó polgármester korlátlan úr. Nem (vagy nem elsősorban) fideszes polgármesterekről van szó, hiszen a falvakban kevés ilyen van; függetlenek, párton kívüliek ők, de részei az államhatalomnak, a hierarchiának és tudják, a megfelelő választási eredménytől függ a költségvetési támogatásuk, az, hogy lesz-e pénzük felújítani az óvodát, fizetni a közalkalmazott orvost, óvónőt vagy a közmunkást. Ez az egyik magyarázata annak, hogy a Fidesz a falvak népével nyert, és a statisztika szerint éppen a legszegényebb, tehát legkiszolgáltatottabb falvakban volt a legnagyobb arányú, 90 százalék feletti a győzelme. Nem a „romlatlan” tiszta szívű, tiszta erkölcsű”, nemzeti elkötelezettségű népről van szó, hanem a hozzájuk kizárólagosan eljutó kormánypropaganda által módszeresen félrevezetett, megfélemlített emberekről. Személyes élmény: Pesttől félórányi távolságra lévő falu cigánytelepéről egy 35 év körüli asszony sírva mondja – nem kérdi, hanem állítja –, hogy jönnek a migránsok és a gyerekével együtt elégetik… Idetartozik, hogy ebben a közösségben nagyon erős a Hit Gyülekezetének a befolyása. Na, nem mintha a katolikus vagy a református egyház jobb lenne, tisztelet a kivételnek. A magyar társadalomnak ez az az egyharmada, amelyről adó- és támogatási rendszerének bizonysága szerint deklaráltan lemondott az orbáni rendszer.

Budapesten óriási vereséget szenvedett a Fidesz. Persze, már Szabó Dezső és Horthy Miklós (meg Kövér László) is megmondta, hogy „bűnös város”. A tájékozódás nagyobb lehetősége bűnössé tesz.

Milyen Magyarországot – melyik Magyarországot – képvisel az orbáni Fidesz? Röviden: egy lábszagú Magyarországot. Azt a Magyarországot, amely – nyelvi, kulturális valamint hosszan tartó politikai bezártsága miatt – hagyományosan bizalmatlan minden újjal és minden idegennel szemben. Amely a millenniumi kort tekinti történelmileg ma is érvényesnek és kulturálisan zsinórmértéknek. A mikszáthi és móriczi uram-bátyám világot, a nepotizmus és a korrupció világát. Azt, ahol az erőn – a hatalmon – alapul a tekintély, és a környezet által megvetett deviáns, aki ennek nem engedelmeskedik.

Itt valamit világossá kell tennem. Orbánról, környezetéről, az orbánizmusról beszélek, nem pedig azokról, akik bármilyen okból őszintén a mai kormánypolitika támogatói, a Fidesz szavazói. (Egyébként természetesen az orbáni rendszert cinikusan képviselők közt is vannak művelt, kozmopolita, 21. századi figurák.) A barátaim között is vannak (szerencsére nem nagy számban) fideszesek, de nem ezért lettünk valaha barátok, értem, hogy miért így gondolkodnak, és eszem ágában sincs felmondani velük a barátságot.

Mi lesz? Mit tudom én. Amit talán mégis, az az, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzéki pártoktól nem várható ennek a rendszernek a leváltása, megdöntése. Alkalmatlanok, és – részben kényszerűen, hiszen ezért kapják azt az állami pénzt, amiből fenntartják magukat – részei a rendszernek. Új, mozgalmi alapú politikai szerveződés(ek) lesz szükség, hiteles emberek részvételével, vezetésével (pl. Márki-Zay, Gulyás Márton, Juhász Péter a Momentum stb.). Mert – és ez a legfontosabb következtetésem abból, ami tegnap történt:

AZ ORBÁN-RENDSZERTŐL VÁLASZTÁSOKKAL MÁR NEM LEHET MEGSZABADULNI.

 * Közben Zoli barátom felhívta a figyelmemet arra, hogy a mondat hibás (mint fogalmazott: "Philosophical Clusterfuck"), minthogy én a választók többségével szavaztam együtt. Csak a parlamenti többség nem a mienk.

Szerző: rás  2018.04.09. 13:14 24 komment

Címkék: választás 2018

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr913819542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortullus 2018.04.09. 13:30:00

uhász Péter? Hatalmasat bukott a párja, a 0,68 százalékukkal jobb ha inkább eltűnnek! :)

egy nagyi 2018.04.09. 14:08:09

rás:egyetértek veled, csak pár mondat a margóra.
El tudod képzelni és a sok ideológus, hogy milyen annak az embernek az életében, aki örökké csak mínuszokból él az az alamizsnaként adott Erzsébet utalvány, fűtéspénz, amit kapott, egyszer talán jóllakik és nem fázik. Orbán pontosan ismeri a néplelket és ezen citerázik.
Következő kérdésem, hogy az úniós pályázatoknál vajon az úniónak érdeke-e, hogy látványberuházások történjenek és mondjuk ne a piaci beruházásokkal foglalkozzunk. Itt van egy bürokratikus rés, ezt használja ki OV.
Visszatérve a vidéki emberekre, nem lehet őket hibáztatni azért, mert kiszolgáltatottak, és még ostobáknak sem, mert ők pontosan tisztában vannak a saját helyzetükkel.
Az okossággal itt nem lehet csatát nyerni.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.04.09. 16:27:22

@egy nagyi: Nem csak el tudom képzelni, látom is. És tudom, hogy többnyire már nem tudják reálisan értékelni a saját helyzetüket.

Azt pedig, hogy mi az EU érdeke, kérdezd meg tőlük. :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.09. 20:32:45

Mi lesz?
Mi lenne, ezután is minden reggel felkel a nap. A kenyér meg drágulni fog. Majd négy év múklva rezsicsökken, de addig aki ki tudja fizetni az eszik, aki nem tudja, az ...
Majd az lesz a minden napi ima, hogy a magyar kórháztól ments meg uram engem. Mert eddig nem hittem amit olvastam és hallottam, de most elhiszem. Nagyon-nagyon öreg, magáról időnként nem tudó nénémet bevitték daganattal a kórháza. Sajnálatos módon ha a rokonok nem mennek naponta mosdatni, tisztába tenni, etetni, sétáltatni, akkor ez általában elmarad, még azt sem kérdezi meg tőle senki, hogy öreganyóka miért nem eszik?

Van akinek ez kell?

egy nagyi 2018.04.10. 00:41:12

@látjátok feleim szümtükkel: a nénéd még szerencsésnek mondható, mert vannak itthon élő rokonai.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.10. 06:36:18

@rás:

No de van a mondás, hogy más kárán tanul az okos, sajátján az ostoba. Mindenki megöregszik egyszer, és vagy lesz rokona, vagy nem, a fiatalnak meg dolgoznia kell, és helyette ki megy a kórházba?

beszélő név 2018.04.10. 11:38:17

(1) A választási rendszerről
Igen, lejt a pálya. Igen, azért lejt, mert 2011-ben a Fidesz a saját képére szabta. Igen, ez egyfajta csalás. Ennek hangoztatásánál leragadni azonban hiba. Ezt a játékot egy idő óta ezen a pályán játsszák, ezen kell nyerni és kész. Ha 48%-kot lehet 67%-ra váltani, akkor ez az ellenzéknek is elvileg módjában áll. A számok elég egyértelműen mutatják, hogy azért a 48%-ért ki kell mozdulni a fővárosból, vagy eleve vidékről kell elindulni. A jelenlegi ellenzék javarészt már itt megakad. Budapestbe zárták magukat, aminek csak részleges magyarázatát adja az állami felügyeletű média hatásmechanizmusának találkozása a hátrányosabb területeken élők információszerzési szokásaival. Dunántúli városok miért narancssárgák?

A tenisz egy olyan játék, amiben korántsem biztos, hogy azé a győzelem, aki a legtöbb labdamenetet nyeri. De ettől a tenisz még nem igazságtalan, csak másképp számolnak. Teniszben az győz, aki a fontos labdameneteket nyeri, ahhoz pedig, hogy képben legyünk, melyik számít fontos labdamenetnek, a mérkőzés dinamikáját kell helyesen olvasni. Hát így valahogy.

(2) Az orbáni Magyarországról
Sokszor, sok helyen volt már ilyen. Adott egy politikus, aki hatalomtechnikai vonalon kimagaslik riválisai közül, hatalmát azonban csupán erősen megkérdőjelezhető mértékben fordítja a köz javára, avagy jelentős mértékben félreérti, miben is állna ama közjó. Ez utóbbi eshetőséget persze csak a rend kedvéért. Meglovagolni múltunkból fakadó reflexeket (pl. nemzetféltés) még elvileg lehetne okés, de felhasználásával kettéosztottságba vinni és ott tartani egy társadalmat, illetve erre játszani, gáz. Ellenzékiként három szavazás eredményeként is képtelennek mutatkozni arra, hogy ezt akár csak mérsékelni tudjuk: übergáz. Kettészakadt országban élni nem kellemes. Hosszab távon kikezdi pl. a haza szó jelentését.

Az uram-bátyám-mikszáthos-móriczos álidill széles körű tolerálására többfajta magyarázat, illetve ezek együttese adódik. Egyrészt ismét a hagyományozott kulturális kondíciók, másrészt az elmaradottabb térségekben nagyobb jelentőséggel bíró függőségi viszonyok normalitása, harmadrészt – de korántsem elhanyagolható szempontként – a morális érdektelenség. A magunk mögött tudott választás pedig egy negyedik elem beépülését is nagyban elő fogja segíteni, az apátiáét.

Egy alaposabban elemző szintről tekintve azt tudnám még hozzátenni, hogy számomra egyre inkább úgy tűnik a rendszerváltás óta eltelt idestova három évtized, hogy ez a demokrácia, a jogállamiság és a kapitalizmus közép-európai kalibrálásának kora. Ez a régió a maga örökölt szociális és politikai hagyományai között a szabadság felkínált értékrendszeréből ezt tudja kihozni. Kicsi, savanyú, de a miénk.

(3) A jelenlegi és jövőbeli ellenzékiségről
A jelenlegi április 8-án elvesztette legitimitását, arra ugyanis nem csupán a hatalom gyakorlójának van szüksége. Ha a Jobbikra, az LMP-re tekinthettünk is eddig úgy, mint akik képesek megkülönböztetni magukat a rendszertől, vasárnaptól egy szinten kezelendők Gyurcsányékkal és az MSZP-vel. Akik három alkalommal sem képesek a számok nyelvére lefordítható változásokat kieszközölni, azok politikailag hullák. Erre nincs miért több szót vesztegetni.

A jövő potens ellenzékisége a perifériáról, alulról, sokára és fájdalmasan érkezik, és jó, ha vértelenül. Remélem, megérem még.

egy nagyi 2018.04.10. 12:18:19

@beszélő név: a levezetésed jó, de az utolsó mondatodhoz van hozzáfűznivalóm.
A potens ellenzékiről, aki a perifériáról érkezik elmondható-e, hogy nem lesz fasiszta,/TGM erről beszélt/, nem mondható el,kétpólusú a dolog.

Péter Hajdu 2018.04.10. 12:59:42

Remélem, hogy a stb.-be Karácsonyt is beleértetted, szerintem megérdemli. Szerintem ő egyike a keveseknek, akik nem csak akciózásban jók, hanem világos elképzeléseik is vannak, amelyekért ő már tett is.

beszélő név 2018.04.10. 13:51:18

@egy nagyi: Igen, ez is benne lehet a pakliban. A pozitív változat – ahogy azt egy kommentelő találó megfogalmazásában nemrég olvastam – "egy új reformkor". Morális tisztulás, társadalmi eszmecsere, össznemzeti progresszió. Egy kissé elképzelhetetlen, egy kissé giccses. Sic itur ad astra.

egy nagyi 2018.04.10. 15:26:19

@beszélő név: számomra is elképzelhetetlen, mert ma más paradigmák mentén szerveződik a világ, persze lehet a 48-cat megelőző korszakkal párhuzamot vonni, éppen okulni is belőle.
Direkt nem ott kezdem, hogy a kormány lop, hanem ott, hogy ismeretségi körömből tudom, hogy egy rendelői asszisztens egy félévnyi cukorméréshez használatos csíkot vitt haza az anyósának,arról is kéne beszélni, hogy a kórházakban a csapokat olykor lelopják a betegek, mert fémként eladják. Alul, felül rohad itt minden, s így persze, hogy minden társadalmi eszmecsere, stb.nem giccses, hanem lenullázódott.
A okosság olykor eljut a csillagos égig, de csak állunk vele, mint szamár a hegyen.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.04.10. 21:14:29

@beszélő név: Azt hiszem, mindennel egyetértek, amit írsz. Talán csak annyit: olyan, hogy "ellenzék" mint egységes entitás nem létezik. Az kevés, hogy ők "nem-Fidesz".

rás · http://ras2.blog.hu 2018.04.10. 21:16:08

@Péter Hajdu: Igen. (De nem No. 1-ként, mert nincs benne erő.)

rás · http://ras2.blog.hu 2018.04.10. 21:24:41

@Steinamanger: Sajnos csak a Marabut adja ki a link, a Lányi-cikket nem. De azért köszönöm.

api99 2018.04.12. 00:17:03

Valójában én is gyászolok ...
Egyetlen dolog segít: ha elképzelem a sokkal rosszabbat, amikor ballibantifa.. pártok kormányközelbe kerülnek. Nos ez megvigasztal kissé.
.
Arra nem számítottam, hogy ov gyarapítani tudja szavazatai számát. Arra igen, hogy szélről átvesz a jobbiktól, de gondoltam ezt egy jóval nagyobb mennyiség elvesztése középen ellensúlyozza. /Ez kb. egyforma lett/
Mint ahogy abban is reménykedtem, hogy balos szavazók (NEM pártok) felismerhetik, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak lehet esélye kormányt váltani és eszerint cselekszenek. Nem így tettek, mert az egész ellenzéki légkört megmérgezte az általam sokat ócsárolt taktikai szavazás. Enélkül szépen a dk kimúlt volna és legalább elindulhatott volna valami megújulás (bár ehhez az mszpnek is meg kéne murdelnia) De ezek dinoszauruszok és 4-8-12 év múlva is elő fogják segíteni a fidesz győzelmét.
Talán jön valami új, valami vállalható 22-ig.
Mindenkinek jó egészséget hozzá!

kikapcs

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.12. 09:47:29

@api99:

Mondjuk beléphettél volna már te is valamelyik pártba, hogy belülről próbáld megújítani.:D

Az emberek fejbe nem lehet erőszakkal bemászni, csak a mézesmadzag húzogatása az orruk előtt, meg a veszély állandó hangoztatása amire figelnek. Ebből eredőnen sokakat nem érdeke, hogy ki miként újjul meg. Még a fidesz belső harcai sem hatják meg.

egy nagyi 2018.04.15. 22:43:58

@P_o_c_a_k_o_s: 100 %-ban igazad van.
Csak annyit fűznék hozzá, hogy azon agyaltunk, hogy a Bocskai úti iskolánál sorban álló fiatalok, miután sokan átszavazók, mert ebben a kerületben van a legtöbb egyetem, s húsvét után költséges lett volna nekik egy hét múlva újra hazautazniuk vidékre, ezért voltak annyian.Viszont felmerült az emberben a kérdés, hogy a hatalom direkt irányította csak erre az egy helyre őket, hogy húzzák az időt,s így tudjanak kozmetikázni. másik verzió, hogy a fiatalok direkt később mentek, hogy a fideszt idegesítsék, de ez kevésbé valószínű.

P_o_c_a_k_o_s 2018.04.16. 09:07:55

@egy nagyi: Kösz. Egyetlen megjegyzés, mert nekem másként forog az agyam. ;-)
Vitatom, hogy a XI. ker.-ben van a legtöbb egyetem. Hogy sok van, az biztos, de a pesti oldalon is szép számmal vannak (jogi kar, közgáz, orvosi kar, klinikák). Esetünkben a kollégiumok a fontosabbak, ezért inkább a kollégiumok számát, létszámát kellene figyelembe venni.
Ettől függetlenül:

"...A tavaszi szünet 2018. március 29-től 2018. április 3-ig tart, vagyis az érettségi előtt egy hónappal kaptok pár nap pihenőt.

A szünet előtti utolsó tanítási nap 2018. március 28. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2018. április 4. (szerda). ..."

Tehát, a diákság április 4-én ment vissza a suliba. Ha a Húsvétot otthon töltötték, akkor az amúgy is "rövid hét"-ből hivatalosan csak szerdán kezdődött a tanítás. Ezért, a fennmaradó 3 napot (szerda, csütörtök, péntek) "el lehet lógni" , hacsak nem tesznek be (szándékosan!) kötelező órát, vizsgát, retorzióval járó budapesti megjelenés elmaradását.
süti beállítások módosítása