Rég olvastam ilyen szépet, mint ez a vékony füzetbe szorított családregény. Korábban nem hallottam a szerzőről, egy kedves ismerősöm ajánlotta; örökre hálás leszek érte. 

Blasband Teheránban született, iráni anyától és kelet-európai zsidó felmenőktől származó belga apától. Utóbbi az önéletrajzi elemeket is tartalmazó regényben kelet-európai-zsidó-argentinná válik, talán az idegenség, a sehova se tartozás fokozására. Van valami rejtői ebben a háttérben, és az első benyomásom, kb. a könyv egyharmadáig az volt, hogy ez egy Rejtőbe oltott Mándy. Aztán a "Mándy-vonal" győzött  - bár egy recenzenst Mészöly Miklósra emlékeztette. Vagyis borzasztóan otthonos, közép-európai ez az iráni történet. Iráni? A főhős - ha illik ez a szó egy sodródó, identitás nélküli, mindenhol idegen fiatalemberre -, Iradzs Levy, testvérei, és a tulajdonképpeni főszereplők, az anyai nagyapa terebélyes családja, a Hosseinik, irániak, és sorsukban nagy szerepet játszik az 1979-es iszlám forradalom. Mégis, a történet sokkal általánosabb, még a mai menekültválság, a "migráncsok" megértéséhez is segít ez az 1990-ben írt regény. Emberi történet, perzsákkal, zsidókkal, belgákkal - velünk.

Szerző: rás  2018.06.22. 18:55 3 komment

Címkék: irodalom Irán Blasband

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr5714065517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2018.06.28. 00:02:10

rás:nagyon olvasásra csábítóan írtál erről a könyvről. Jelenleg én egy albán útikönyvet bújok, s a Wikin próbálom Albánia történelmét megismerni. Jövőhét végén indulunk ide. Az e-olvasót viszem, s esténként, meg a parton olvasom a begyűjtött kortárs magyar írók műveit.

Sok jó könyvet Neked még a nyárra s jó pihenést, feltöltődést.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.06.28. 16:49:37

@egy nagyi: Jó nyaralást! Én egyébként most Doctorow "Daniel könyve" c. regényét olvasom, amelyben a Rosenberg házaspár perét, a kor Amerikáját és a pszichikusan súlyosan sérült Rosenberg gyerekek (valószínűleg) fiktív történetét dolgozta fel.
süti beállítások módosítása