Sok ezer fiatal tüntetett ma délben Budapesten, a Parlament előtt - láthatóan szinte kizárólag középiskolás korúak - azonnali és hatékony intézkedéseket követelve a klímaváltozás megfékezésére. Greta Thunberg divatot csinált korosztályában a klímavédelemből, és vannak, akik emiatt fanyalognak. Én nem. Én egyrészt azt mondom, hogy soha rosszabb divatot. Másrészt azt gondolom, hogy a "beteg kislány" (Gulyás f@szfej Gergely közlése) éppen egy olyan korosztályt volt képes megmozgatni - tudatosítani, hogy róluk, a jövőjükről van szó -, amely hajlik arra, hogy ne foglalkozzon közügyekkel, mert azt látja, hogy védtelenek vagyunk a politika mocskos manipulációival, a felettük, kizárásukkal - felettünk, kizárásunkkal - születő döntésekkel szemben. A mai budapesti tüntetők követelései között, a közvetlen környezetvédelmi célok mellett, nem véletlenül szerepelt az is, hogy vonják be a társadalmat, a civil szervezeteket a klímavédelemmel kapcsolatos döntéshozatalba.

És van egy harmadik szempont, amit legalább ilyen fontosnak tartok. Ezek a fiatalok most egy cool ügyben mentek utcára, vették maguknak a fáradságot, hogy táblákat, transzparenseket készítsenek, cipeljenek. De azt remélem, hogy ez csak a kezdet - az első és éppen ezért a legfontosabb lépés a politikai tudatosság felé. És ők a jövő szavazói.

Szerző: rás  2019.09.27. 17:11 2 komment

Címkék: tüntetés klímavédelem Greta Thunberg fiatalok és politika

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr7115175128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2019.09.27. 22:37:11

színházban voltunk ma este, nem tudtam a lányommal beszélni, de mintha fb arról volt szó, hogy Bécsben is ezért tüntettek ma a diákok, és a város nagyon pozitívan állt hozzá.

egy nagyi 2019.09.28. 00:27:00

már megnéztem az euronews adását, s képben vagyok, a III. klimacsúcs alkalmából több nagyvárosban volt tüntetés, Rómában pl. 300 ezren voltak kint.
süti beállítások módosítása