Orbán Viktornak, azt hiszem, mindenkit sikerült péntek délután meglepnie, amikor Belgrádban(!) bejelentette, hogy május végén visszaadja a rendkívüli felhatalmazást. Szerintem rövidesen jön egy újabb meglepi: a parlament feloszlatása és előrehozott választások kiírása. "Az első csatát megnyertük" - mondta O.V. ugyancsak pénteken, értve ezalatt, hogy a várakozások ellenére nálunk nem vált olyan pusztítóvá a COVID járvány, mint Dél-Európában vagy az USA-ban. Jöhet tehát a második "csata": O.V. főparancsnok felhatalmazást kér az ő népétől, hogy felvegye a harcot a gazdaság újjáépítéséért. Ez természetesen feltételezés, de van egy-két érvem.

Miért kell visszaadni a kormánynak (= O.V-nek) a járványra hivatkozva kért és megkapott rendkívüli jogkörét, amikor maga a kormányfő jósolta be, hogy ősszel jön a járvány újabb hulláma, a gazdasági válság - a termeléscsökkenés, a munkanélküliség - valódi mértéke pedig egyelőre beláthatatlan? Lehet ok persze a nagyon rossz nemzetközi visszhang, de ez Orbánt nem szokta érdekelni. Viszont a felhatalmazási törvény kizárta választások kiírását (akár bármi okból megüresedett képviselői hely betöltésére is). Vagyis ha visszaáll a "törvényes rend", akkor már nincs akadálya egy akár nyárvégi voksolásnak.

Egy előrehozott választás mellett szól a Fidesz közvélemény-kutatások szerinti erős - a járvány idején megerősödött - támogatottsága. Viszont ki tudja, mi lesz a helyzet 2022-ben?

Az ellenzék két-három hónap alatt aligha lesz képes vonzó és ütőképes alternatívát - közös programot kidolgozni, közös miniszterelnök-jelöltet, a körzetekben egyeztetett módon egyetlen, a DK-tól a Jobbikon át a Momentumig minden párt által támogatott képviselőjelöltet állítani. Egyelőre - nem utolsósorban a kormány fojtogató húzásai miatt - nem sikertörténet Budapest és más nagyvárosok ellenzéki vezetése sem.

A munkájukat vesztett tízezrek (már több mint százezren vannak) még kapják az álláskeresési támogatást, sőt ezt a választási kampány során még meg is lehet toldani egy vagy két plusz hónappal, hogy mindenki lássa: "Egyetlen magyar sincs egyedül!" De ha a válság - mint azt sokan jósolják - elhúzódik, akkor az elégedetlenség is megnőhet. A legszegényebbek, legelesettebbek, akiket a válság a leginkább sújt, úgyse mennek szavazni, vagy ha igen, akkor úgy voksolnak, ahogy a közmunkát osztó polgármester parancsolja.

Szóval a tippem egy legkésőbb szeptember elején megtartandó választás - és Orbán elsöprő győzelme.

Én már nem tudok elmenni ebből az országból...

Szerző: rás  2020.05.18. 16:06 6 komment

Címkék: politika választás válság járvány Orbán

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr3915705754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2020.05.19. 00:42:39

nem hinném, hogy így lesz.
Szüksége van az eus pénzekre, azért hozta meg azt döntést 5 milliárd felüli beruházásokat igénylő fejlesztéseket a fideszes többségű megyei közgyűlések hatáskörébe, hogy az önkormányzatok ne tudjanak közvetlenül az uniós pénzekre pályázni. Állambácsi lenyúlja azt oszt.
Vagyis, ha most kiír választást, akkor el eshet a külföldi pénzektől, és a fideszes polgármestereket se ejtették a fejükre, saját bőrükön jön meg az eszük.
Amit Te gondolsz játék a tűzzel.

egy nagyi 2020.05.19. 01:08:16

azt a döntést, hogy

azt a döntést,hogy az

közgyűlések hatáskörébe utalja

emdefalla 2020.05.19. 08:53:36

Mindig a tűzzel játszik, csak mindig más pörkölődik meg... "ne azt nézzék, mit beszélek" átfordult már néhányszor, a módszerváltáskor is csak az volt a baja, hogy nem nála van a kasszakulcs... Kétségeink ne legyenek, nincsenek skrupulusai. Két utat látok: a tőle ifjabb, ám helyzetbe hozottak közül fogja valaki buktatni... aki csak a helyét akarja átvenni, minden úgy marad, vagy rosszabb lesz egy idő után... s van még egy, de az keresztes, s erőből/dacból nyomják le. Nem. Nem fog sem az EU, sem Ámerika(sic!) segíteni...
A bach-korszak folytatódik.

egy nagyi 2020.05.19. 09:17:53

ha nem is segít az EU, de lebegtetéssel revolverezheti/ autógyárak stb./

rás · http://ras2.blog.hu 2020.05.19. 11:39:38

@emdefalla: :)

@egy nagyi: Az autógyárak nagyon meg vannak elégedve Orbánnal, és amíg megkapják az olcsó munkaerőt meg az adókedvezményeket, addig csendben vannak. Az EU-t (értsd: Németország)meg a szövegelés ellenére baromira nem érdekli, hogy itt mi van. Végül is amíg a magyar választók formálisan szabadon kifejezhetik az akaratukat. ha nekünk Orbán kell, hát legyen!

egy nagyi 2020.05.19. 12:23:48

@rás: ezt tudom, de feltételezem, hogy most Merkel tette rendbe a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.
Viszont miután vannak o hívő ismerőseim, nem akarom őket lenézni, de egész nap a tv-sorozatokat nézik, s csak az érdekli őket milyen koncot lök nekik a kormány.

a magyar nép a sirámairól ismerszik meg, nem a gondolkodásáról.
süti beállítások módosítása