Tamás Gáspár Miklós okos és tisztességes ember. És semmi érzéke a politikához - úgy értem, a politika valóságos világához.
A tisztességes - és felháborodott - TGM világos érveléssel hirdetett tegnap bojkottot az ATV ellen, amiért a tulajdonos cég egyik médiavállakozása, a Spirit FM - állami segítséggel - elorozta azt a rádiófrekvenciát, amelytől gyalázatos döntéssel megfosztották a Klubrádiót. TGM-nek mindenben igaza van, amit erről az ügyletről ír. Jogos a felháborodása, tiszteletre méltó az indulata. Csak éppen a következtetés, a bojkott - vagyis hogy ellenzéki politikus többé ne menjen be az ATV stúdiójába, ne nyilatkozzanak nekik, a becsületes újságírók azonnal hagyják el az ATV-t - ez szamárság.
A politika - a köz ügyeivel való foglalkozás - arról szól, hogy a köz ügyeivel foglalkozók, az úgynevezett politikusok megpróbálnak olyan helyzetbe kerülni, hogy érdemi módon befolyásolhassák ezeknek az ügyeknek az intézését, különben legfeljebb szép (vagy csúnya) szavakat mondhatnak, különösebb következmény nélkül. Kicsit egyszerűbben: hatalomra akarnak kerülni, ehhez meg kell nyerniük a társadalom többségének támogatását - in concreto: meg kell(ene) nyerniük a következő választást.
Ma Magyarországon kevés lehetősége van az ellenzéknek, választásra készülő ellenzéki politikusnak, hogy elmondja a véleményét, programot hirdessen  - mármint úgy, hogy az (viszonylag) tömegekhez jusson el. E lehetőségek egyike az ATV, amely olyan amilyen (én speciel nem nézem, de én egyébként se nézek tévét egy-egy Barcelona-Real Madrid meccs kivételével), és a háttérben álló Hit Gyülekezete, meg az ugyancsak arrafelé kavaró Köves Slomó is olyan, amilyen. Nem kell őket szeretni. Viszont nemes felháborodásunkban, undorunkban lemondani a szereplés, az "ige hirdetésének" lehetőségéről annyit jelent, hogy tökön szúrjuk magunkat, végleg elszigetelődünk. Politikai naivitás.
Egyébként ugyanaz a politikai naivitás, amely - ugyancsak mély erkölcsiséggel - felháborodik, hogy az ellenzéki pártok képviselői miért ülnek ott pofozóbábuként a parlamentben. Nyilván a pénzért. Persze. Csakhogy ez a pénz - nemcsak a képviselői fizetés, hanem a bejutásért járó sok tíz- vagy százmilliós állami támogatás - teszi lehetővé, hogy ezek a pártok egyáltalán működhessenek, majdan választási plakátokat készítsenek. Lenne persze más út: a gyalázatos rendszer ellen lázadó tömegek élére állni és megrohamozni a Téli Palotát. De ez most valamiért nem aktuális. Ez (az olyan, amilyen) Magyarország 2021-ben.
Egyébként pedig tényleg nagyon tisztelem TGM-et.
Szerző: rás  2021.05.03. 19:16 3 komment

Címkék: média politika

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr5716521376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2021.05.04. 00:44:13

rás:abban egyetértek veled, hogy az ellenzéknek a szűkülő lehetőségek mentén minden platformot meg kell ragadnia. Csak az a legnagyobb baj, amikor a demagógia köntösében lejáratják magukat s szinte monomániásan egyet hajtanak, mint hajdan a fradi meccsen a pereces. Úgy, hogy én már menekülök minden vélemény elől. T.G.M. írásait, véleményét sok estben nagyra tartom, de a nagy ideológiák mentén arra nem gondol, hogy az ATV riportereinek valamiből meg kell élniük és ebben a vonatkozásban számít a nézettség. Olvastam Hont András véleményét ezzel az egész problémával kapcsolatosan, akit nem érdekli a tulajdonos, mert így is el lehet menni a falig. A jó,korrekt műsor így is létrejöhet, szerintem legfontosabb a vélemények ütköztetése, majd a hallgató leszűri a lényeget.
Mondja meg nekem valaki, hogy miért jók a Klubrádió évtizedek óta menő műsorai, persze vannak kivételek, de olyan beltenyészet az is, mint az ATV. Te tudom, hogy ismered az ország lepusztult részeit, miért van az, hogy a legtöbb ellenzékinek mondott média a közösségi médiából értesül bizonyos dolgokról, ami sokszor torz információt hordoz, s azt tupírozza fel. Még egyedül a Sváby műsorában van némi kis valóság, de már ő is lassan belegárgyul a Covidba.

rás · http://ras2.blog.hu 2021.05.04. 17:09:30

@egy nagyi: "miért van az, hogy a legtöbb ellenzékinek mondott média a közösségi médiából értesül bizonyos dolgokról, ami sokszor torz információt hordoz"
Azért, mert ezek üzletileg optimalizált (az M1-hez vagy a TV2-höz mérten koldusszegény) vállalkozások: kevés munkatárssal dolgoznak, nem futja az energiájukból (tisztelet a kivételnek!) önálló anyagokra, nincsenek vidéki tudósítóik; egyre kevesebb a szakmailag megfelelő, igazi újságíró, riporter. A copy/paste az általános szerkesztői gyakorlat

egy nagyi 2021.05.04. 18:24:39

@rás: ez az miért háborog a lelkem, sajnos a Te és kortársaid már kifelé ballag ebből a világból, nagyon jó lenne nem felismerni az anomáliákat, de a szemüveg mögött is nagyon jól látunk. Jó emberek hagynak itt bennünket majdnem minden nap.
süti beállítások módosítása