oktattam R.-t - avagy amikor a zsigeri rasszizmus szövi át a munkahelyi hierarchiát.

R. (a mentoráltam) harmadik hónapját tölti egy cégnél mint segédmunkás. Ma felháborodottan hívott fel a munkából, hogy a kiváló szakmunkás, aki mellé be volt osztva, s aki eddig nagyon rendes volt vele, ma egész nap szidta a büdös, f...szopó cigányokat, mert egy cigány - "a testvéred" - kocsijával belement a lányának az autójába (személyi sérülés nem történt). Egyáltalán nem mellesleg R.-nek nem ez volt az első ilyen "élménye" munkatársaival élete ezen első munkahelyén, és fontos, hogy a cég vezetője minden ilyen esetben kiállt R. mellett. "Én ezzel az emberrel többé nem megyek ki munkába" - mondja a telefonba. "Ne tűrd el a cigányozást, de nem te választod meg, hogy kivel kell dolgoznod" - válaszolom; ezen még inkább felháborodik és leteszi a telefont.

Este, immár nyugodtan, megint felhívott és elmondta, hogy visszafelé a telephelyre, az autóban megmondta az illetőnek, hogy ez nagyon rosszul esett neki. Ő azzal védekezett, hogy "csak viccelt".

Mondtam R.-nek, hogy az illető természetesen nem viccelt, és felvilágosítottam, hogy az emberi természetben benne van a gyűlölet, és speciel Magyarországon a legtöbben a cigányokat gyűlölik, emellett vannak, akik a zsidókat vagy a buzikat. Megdicsértem, amiért kiállt magáért, még inkább, hogy ezt higgadtan tette (nem vagyok benne biztos, hogy napközben is sikerült neki), de megismételtem, hogy nem válogathatja meg, hogy kivel dolgozik, ő ott a legutolsó segédmunkás; majd ha szakmát szerez, más lesz a helyzete. "Velem akkor mindent meg lehet tenni?" - jött megint indulatba. "Igen" - válaszoltam. "De csak addig, míg valamelyiknek szét nem verem a fejét." "És akkor elveszíted a munkádat. Gondold végig, hogy mi fontosabb!"

Hát így.

Szerző: rás  2021.07.16. 22:08 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr4816629780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2021.07.16. 22:54:37

rás: Ricsi azon mondatára" hogy hát akkor velem mindent meg lehet tenni?" úgy érzem helytelenül válaszoltál. Egyetlen emberrel sem lehet mindent megtenni, ha cigány, ha zsidó vagy bármilyen etnikum szülöttje. Tudom a történeteidből nagyjából milyen ez a fiú. Nem szeretném az észt osztani, de az önérzetének kifejlesztéséhez még sok munkára van szükségetek mindkettőtöknek.
Nem szabad hagyni, hogy ne találja meg azt az öntudatot, amely őt is a közösség egyenrangú tagjává teszi. Attól, hogy ő segédmunkás és jelen esetben cigány semmiben sem alávalóbb,mint a többi nemzetiségű segédmunkás. Gondolom tudatosítod benne, hogy ez kemény dió ,és az ember nagyon sok esetben ki van szolgáltatva mások céltáblájának. Azt gondolom, hogy mindig tartsa fenn a fejét, mert ő is értékes ember.

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.01. 18:02:25

Bizony így.

Én azt mondtam volna Ricsinek, kérdezze meg a munkatársát, ha nem egy cigány ember megy bele az autójával a lánya kocsijába, arra milyen jelzőket aggatna?
süti beállítások módosítása