"Nem akartak a napszámosok háborúzni, mert ösztönösen sejtették, ha netán a házuk táján ropognak a fegyverek, akkor megvadulnak, bestiák és gyilkosok lesznek, nem ismernek se embert, se istent, se szomszédot, se barátot, a vérbe borult szemű nyomorgóknál nincsenek kegyetlenebb gyilkosok...

Apám történeteiből megértettem, hogy 1941 februárjában az egyszerű emberek zsigereibe beköltöző félelem egyelőre rejtezkedett, mivelhogy a nincstelenek, a napszámosok, a béresek ösztönösen sejtették, ha kinyílik a rettegés kapuja, akkor kegyetlen időszak vár rájuk; azokban a februári napokban csak a félelemtől való félelem terjedt, emiatt nem akart hinni a környék szegénysége a háború kitörésében, mert megérezték a lelkükben ébredező gonoszt, magukat is ámítva a szokásosnál előzékenyebbek voltak egymás iránt. A szerbek, a svábok és a magyarok színlelték a kölcsönös barátságot; nem lesz háború, biztatták egymást, miközben úgy tettek, mintha semmiről sem tudnának, mintha semmi közük nem lenne a nagyvilágban történtekhez, ami akár igaz is lehetett, tényleg nem volt semmi közük semmihez, viszont nem kizárt az sem, hogy azokban a februári napokban csupán azért alakoskodtak, mert legtöbbjük már kiszemelte magának a szomszéd vagyonát."

Szerző: rás  2022.05.15. 21:01 2 komment

Címkék: irodalom háború

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr7017832247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P_o_c_a_k_o_s 2022.05.15. 21:53:08

rás: Ha Ukrajnára gondolsz, teljesen fals analógia! A történelmet - feltételezem - ennél sokkal jobban ismered.

rás · http://ras2.blog.hu 2022.05.15. 23:10:33

@P_o_c_a_k_o_s: Természetesen van áthallás (a katonák által elkövetett kegyetlenségek miatt), de nem gondoltam analógiára. A szövegnek önértéke van, és Végel könyvét nem az orosz-ukrán háború miatt olvasom. Arra talán egy másik irodalmi bejegyzésben reflektálok, döbbenetes Dosztojevszkij-szövegekkel, amelyek többsége azonban nincs meg magyarul az interneten.
süti beállítások módosítása