Részletek egy ma megjelent, nagyon érdekes cikkből:

(Figyelem! Az alábbiak nem helyettesítik az egész cikk elolvasását, ezért lehet, hogy jobb, ha rögtön odamész.)

„(A) visegrádi országokban ma is hiánycikk a közmegegyezésen alapuló nemzeti narratíva, s az eltérő történelemszemléletekből, értékrendekből és ködszurkálós jövőképekből képtelenek konszenzuális, egymást kölcsönösen elfogadó társadalomfelfogást kialakítani. Ennek híján korcs dogmáktól, autoriter pöffeszkedéstől, agresszívan kirekesztő nyelvhasználattól, s leginkább a népnemzeti provincionalizmusnak alárendelt jobb- és baloldali ideológiáktól senyved a térség tenni akaró hányada. Ebből adódóan a Baltitól a Földközi-tengerig még azok a milliók sem tudják a progresszív társadalmi gyakorlatba oltani a nemzeti függetlenség méltóságát, akik átélik és hisznek benne.”

„A közép-európaiakat nyolcvankilencig az a kunderai kijelentés is cselekvésre ösztönözte, hogy ők kulturálisan a Nyugat része. Húsz év elmúltával térségük a kolonizációs értékelvnek megfelelően a Nyugat számára elsősorban piacilag és geopolitikailag fontos, kulturálisan passzé, mivelhogy a műveltség eszménye az euro-atlanti világban is szétőrlődött… Jó volt hinni, hogy Kundera a Nyugat nevében beszél, és hogy a műveltség valóban érték.”

„A második világháborút követően Adorno jut elsőként arra a következtetésre, hogy a modern társadalom révén kifejlődött kulturális ipar kirabolta az emberi lelket, és a kirabolt lélek minden háztartásba eljutó alakzatai révén felőrlődött a műveltség eszménye, és helyére a félműveltség eszménye tolult. Egy könnyű csak, a szar, írta le néhány évvel később a század legjelesebb cseh költője, Vladimír Holan. Manapság pedig már nem egyedi az a nézet, hogy a tudásalapú társadalom hívei céltudatosan a művelődés tradicionális értékeivel szemben határozzák meg a tudás ismérveit. Ez a munkavállalói praxisra és átképzési rugalmasságra, a termelékenység fenntartására és a gazdasági versenyképesség garantálására összpontosító neoliberális tudáseszmény tagadja az antik és humanista eszményt, amely az emberi önművelésre és önismeretre, a test és lélek harmóniájára, a tehetség és képesség szimbiózisára, vagyis a személyiségre mint a társadalmi élet öntudatos résztvevőjére koncentrál.”

„Napjaink európai politikáját és gazdaságát uraló elitek már a félműveltség korszakának gyermekei. Ők azok, akik az intellektuális, elemző beszédet a hatalomkritikai szellem fogyasztóidegenségének ürügyével igyekeznek kiszorítani a médiából. Ők azok, akik konszolidálták a politikai pártok illegális finanszírozását, és a korrupciót általánosan elfogadottá tették, nem törődve azzal, hogy ez a szabadjára engedett őspatkány a legkisebb közösségeket, az emberi létezés legkisebb fészkeit is pillanatok alatt megfertőzi.”

„Kialakulásukkor a modern államok akkora hatalmat teremtettek maguknak, hogy a felvilágosodás szelleme kénytelen volt alkotmányokkal zabolázni őket. A művelt Európa sokáig abban a hitben élt, hogy ez… a jogot közös ellenőrzés alá helyezte, ami az idők végéig garantálja majd a társadalmi békét. A huszadik század azonban meghazudtolta a naiv Európát. A diktatórikus és totalitárius rendszerek világossá tették, hogy a jog valójában továbbra is az állam eszköze, és ha az állami önkény korlátozására hivatott intézmények meghunyászkodnak, a jog a szervezett állami erőszak eszközévé züllhet.”

„Kérdés, hogy a műveletlenség korának állampolgára belátja-e, hogy a bírói hatalom csak akkor képes érvényt szerezni a törvény uralmának, ha a hatalommegosztást mint fundamentumot az egész társadalom elfogadja, és szükség esetén a védelmére kel. Másik kérdés, hogy ez a kor képes-e elegendő számú művelt bírót kiképezni, olyan bírót, aki nemcsak hogy alapos jogfilozófiai ismeretekkel rendelkezik, de ezt alkalmazni is tudja, vagyis képes felismerni, hogy az igazság és az igazságosság nem úgy létezik, mint holmi értékesíthető tárgy, ennek ellenére érvényes.”

(A szerző Szigeti László publicista és szlovákiai magyar politikus.)

Szerző: rás  2011.07.16. 17:09 19 komment

Címkék: szigeti lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr814929392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2011.07.16. 22:15:38

rás:nagyon tanulságos a cikk. Azontúl, hogy gyerekeinkbe és unokáinkba megpróbáljuk elültetni a több évezredes kultúrát mást nem tehetünk, s akkor is szárbaszökken-e bennük. Ma már látom e munkám ellenére, hogy sok tekintetben más a gyere- keim számára az érték, mint nekem. Te a blogoddal, s a mentalitásoddal a kultúra archetípusát testesíted meg. Talán olvastad Huntingtonnak:/ha jól írom/ A civilizációk összecsapása munkáját, ez jutott eszembe a cikkről,mint a nemzeti és globális harcok valósága.A cikk tartalmával egy lelkiismeretes jogászhallgatónak foglalkoznia ké-ne, de vajon megérti-e, visszapörgetve a cikk elejének gondolataira.

Ismeretlen_46946 2011.07.16. 22:58:31

@Nagyi: attól tartok, hogy nem arche-, hanem archaikus - elavult, túlélt - típus vagyok. :(

BB 2011.07.17. 07:54:19

Apropos kirabolt lélek. http://gyerekszemle.postr.hu/vege-a-civilizacionak-ha-nem-tanitjuk-kezzel-irni-a-gyereket

Ismeretlen_46946 2011.07.17. 08:56:55

@BB: Újabb megerősítést kaptam, hogy ez a világ megérett a pusztulásra.

jel 2011.07.17. 09:03:21

Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet erre az írásra! @rás: Egy Őrző ne aggodalmaskodjon, ne gondoljon magára elavultként! (Ez az, amit nem tehet meg, -annál sokkal nagyobb a baj.) Ady Endre Intés az őrzőkhöz Őrzők, vigyázzatok a strázsán, Csillag-szórók az éjszakák, Szent-János-bogarak a kertben, Emlékek elmult nyarakon, Flórenc nyarán s összekeverten Bucsúztató őszi Lidónak Emlékei a hajnali Párás, dísz-kócos tánci termen, Történt szépek, éltek és voltak, Kik meg nem halhatnak soha, Őrzött elevenek és holtak, Szivek távoli mosolya, Reátok néz, aggódva, árván, Őrzők: vigyázzatok a strázsán. Őrzők, vigyázzatok a strázsán, Az Élet él és élni akar, Nem azért adott annyi szépet, Hogy átvádoljanak most rajta Véres s ostoba feneségek. Oly szomorú embernek lenni S szörnyüek az állat-hős igék S a csillag-szóró éjszakák Ma sem engedik feledtetni Az ember Szépbe-szőtt hitét S akik még vagytok, őrzőn, árván, Őrzők: vigyázzatok a strázsán. * * * http://www.typotex.hu/konyv/a%20szellem%20nemessege

jel 2011.07.17. 09:25:21

@BB:De jó, hogy ezt említi! 2006-ban volt egy remek beszélgetéssorozata Molnár Csabának http://href.hu/x/fol0 Ráérő idő címmel. Abban olvastam Szabados Györgytől: "Oroszországban – ezt közvetlenül a helyszínről tudom – az akadémikusoknak egy része elhatározta, hogy a továbbiakban egymással csak kézírásban fognak kommunikálni, mert ha mindent számítógéppel írnak, akkor a kézírást irányító agyi működés elgyengülésével az agyuk, agyunk elképesztően gazdag része ki fog üresedni, de legalábbis elsatnyul. Ennek a lehetséges „vákuumnak” az igazi következményeiről, bár sejtjük, de még nem tudunk semmit. Egy olyan korban, amikor az emberben lévő isteni rokonságból fakadó dolgok kezdenek lassan kikopni, a zene, mint ahogy a kézírás is, egy olyan kapcsolódás a legmagasabb minőségek otthonához, eredetéhez, amely nélkül azt kell, hogy mondjam végleg felfoghatatlanná válik az a bizonyos időtlen idő bennünk." Azóta gyűjtöm az ezzel kapcsolatos gondolatokat. Múltkor akadtam erre a Stefan Zweig írásra http://href.hu/x/fol2

Ismeretlen_31312 2011.07.17. 10:19:30

Rás: Érdekes cikk, de nagyon sok minden keveredik benne, ami szerintem nem biztos, hogy összefügg. Az értelmiség lassan úgy beszél, mint a középkor papsága: mivel nem érvényesül az az eszmény, melyet ők e világnak elképzeltek, jöjjön hát a mindent megtisztító apokalipszis. Hasonló párhuzammal élnék az írásbeliség kapcsán is. Olyasmi történik most, mint a nyomtatás feltalálása és elterjedése idején, amit a kodex-másolók igen rossz szemmel néztek. Ugyanis a nyomtatással nem csak a Guttenberg-Biblia született meg, hanem elképesztő mennyiségű, igen silány tartalmú röplap is. Akkor is, ma is a kultúra egyfajta félhígulását tapasztalhatták azok, akik a régi kultúrában nőttek fel. Nyilvánvaló, hogy megszűnt az a típusú európai műveltség, mely kanonizált irodalmat, művészetet közvetített az emberek nagy tömegének. Ma már szabadabban választhatunk a sokkal színesebb kulturális kínálatból, aminek az lett az eredménye, hogy az "alacsony kultúra" hatalmas népszerűségre tett szert, a könyves kultúra hanyatlik a korábbiakhoz képest, hangsúlyosan van jelen az audiovizuális kultúra, mellyel szemben azonban az értelmiségnek súlyos előítéltei vannak. Ahelyett hogy dolgozna a kultúrtranszferen az értelmiség (amit a régi módszerekkel már nem lehet végrehajtani), kesereg. A kesergés mellett nem ártana megemlíteni, hogy fontos kiállítások, koncertek jutnak el Budapestre, melyek adott esetben tömegeket vonzanak. Súlyos ferdítés, hogy a Nyugat számára a kultúra passzé. Márai, Esterházy, Kertész rendkívül népszerű Németországban.

Ismeretlen_46946 2011.07.17. 10:27:56

@jel: Köszönöm, természetesen igaza van. A Riemen-könyvet egy perccel ezelőtt meg is rendeltem.

Ismeretlen_46946 2011.07.17. 10:42:09

@Platen: a végén kezdem: Márai Esterházy, Kertész Németországban - akárcsak nálunk - egy viszonylag szűk értelmiségi réteg körében népszerűbb - bár az is igaz, hogy ismereteim szerint ott a politikusok többsége is művelt értelmiségi. Persze, az 1920-as években az egyébként színvonalas, de mégiscsak az akkori tömegkultúrát közvetítő Tolnai Világlapját nagyságrendekkel többen olvasták, mint a Nyugatot, amely ezer körüli példányszámban kelt el. De nem volt kérdéses, hogy mi a mérce. Ma pont az a probléma, hogy nincs mérce. Szigeti cikke valóban sok mindenről szól. De ezt a sok mindent - ahogy én értettem - az fűzi össze, hogy a kultúra, a művelődés hiánya (amely Szigeti szerint 89 után Nyugatról "hódította meg" Kelet-Közép-Európát) a társadalmi erkölcs és ezen keresztül a politika és benne a jog hanyatlásához vezet. A konkrét "szál", amire gondolatmenetét felfűzi az alkalmatlan főügyészből lett szlovák államelnök.

Ismeretlen_31312 2011.07.17. 10:49:28

@Rás: A náci felső- és középvezetés jelentős része igen művelt volt, kultúrájuk is volt (bár nyilván elég sajátos). Ez nem akadályozta meg az erkölcsök és a politika hanyatlását. Mérce pedig valóban nincs. De hát nem ezt akarta az avantgárd?

Ismeretlen_46946 2011.07.17. 10:52:49

Avantgárdja válogatja...

egy nagyi 2011.07.17. 12:00:46

AvPlaten:lehet,hogy nincs ismeretem róla, de már az is vigasztalna, ha az ifjúság úgy megha-tározná önmagát, mint egykor az avantgárd.Számukra nincs a csapdákból kimenet ezért vegetálnak,többsé-gük a semmivel azonosul.

Ismeretlen_31312 2011.07.17. 12:11:44

Egy nagyi: az ifjúság folyamatosan meghatározza önmagát, blogokban, zenén, ilyen-olyan bulikon, nagy fesztiválokon, együttléteken keresztül. De ilyen a graffiti, a deszkás kultúra és tetszik nem teszik, a Magyar Gárda is. Ha azt hiányoljátok, hogy hatalmas tömegben utcára vonulnak, mint 68-ban, az itthon valóban nincsen, de Spanyolországban nemrég szép példáját láthattuk. Nem hinném, hogy a semmivel azonosulnának, mármint tapasztalatom szerint nem nihilisták a mai fiatalok. Tény, olyan nagy társadalom-megváltó ideákkal nagy tömegben nem azonosulnak, mint egykor tették a kommunizmussal/fasizmussal. Egy cseppet sem bánom. Meg hát vágynak a könnyű, kényelmes életre, mint ahogy minden ember. Lenne mit nevelni az ifjúságon, de ez minden korra igaz. Az idősebb emberek mindig silányabbnak látják a következő generációt - így van ez évezredek óta.

Ismeretlen_46946 2011.07.17. 13:17:13

@Platen: Nekem ugyan némileg rosszabb a véleményem az "ifjúságról", mint neked, de nem őket hibáztatom, hanem az őket felnevelő, szocializáló nemzedékeket - köztük a magamét, nyilván, függetlenül a személyes felelősségtől -, amelyek kétségessé tették azokat az értékeket, amelyeket én fontosnak tartok. Igen, társadalmi értékekről - erkölcsről, felelősségről, szolidaritásról van szó. S ezeknek az értékeknek a meggyökereztetésében, továbbadásában - és persze aktualizálásban - van szerepe a humán műveltségnek.

Szó-szóró 2011.07.17. 14:00:12

rás: a te gondolatodat nem cáfolva, inkább kiegészítve, eszembe jutott egy kb. 35 évvel ezelőtti riport Kádárral. Akkoriban a fiatalság a hosszú hajjal és a rock zenével lázadt -én is- és az idősebb korosztály a romlott, reménytelen fiatalságról beszélt, elkorcsosult jövőt vizionált. Kádár elvtársnak panaszkodtak is: jaj Kádár elvtárs, mi lesz velünk egy ilyen fiatalsággal? Nem kívánom népszerűsíteni Kádárt, de okosan válaszolt: "2000 éve ez a duma nem változott, az idősebbek mindig a fiatalok romlottságáról beszélnek" (ez csak egy kb. idézet). Az elkorcsosulást én inkább korosztálytól függetlennek látom, a való világ, a Maunika só, stb. a gagyi média által ránk öntött szemét miatt. (A felsorolásból kifelejtettétek Ottlik Gézát.)

egy nagyi 2011.07.17. 16:39:34

Egy konkrét eset,amivel én mint idősebb nem tudok mit kezdeni.Egyik barátnőm unokaöccsét fel-vették a jogra az Eötvösre, nemfizetősre, nagyon jó pontszámmal.Ez a 19 éves fiatalember mesélte,hogy amikor év elején a bemutatkozó táborban volt, a lányok rögtön levetkőztek meztelenre, ittak, kábóz-tak, ő megdöbbent. Tudom, mi is átéltük a szexuális forradalmat stb ...,de ha lazán vesszük ez életet hogy vesszük a paragrafusokat.

Pocakos 2011.07.18. 10:14:58

Ez egy meglehetősen zavaros cikk, ráadásul a szlovák belpolitikáról szól, a csehekkel való kapcsolatuk tükrében. A csehek mindig is "műveltebbek" voltak. Sokkal okosabban politizáltak, mint a Monarchia többi népei. Lásd Kiegyezés. A csehek soha nem mentek bele, hogy egy Habsburg legyen a cseh király. Ellentétben a magyarokkal, akik ráadásul azt az embert fogadták el, aki kivégeztette ez első felelős magyar miniszterelnököt! A sokat szidott Benes is valójában szocdem volt, aki Kelet Svájcát akarta létrehozni. Fantasztikus fejlődés jellemzi azt a 2O békeévet (1918-38), amíg Európa engedte. Ami a "félműveltséget" illeti. Ez minden "rendszerváltás" átka: lecserélni az előző garnitúrát, és helyükre "megbízható" (de nem felkészült) embereket ültetni. Lásd a szovjetrendszer bevezetése (48-5O). De 89 után sem volt jobb a helyzet. Kelet-Európában még nem jöttek rá, hogy a demokrácia másról szól!

jel 2011.07.18. 16:47:38

Az eredeti cikkhez a Népszabadságban 1 komment érkezett. Hmmm.

Ismeretlen_57265 2011.07.27. 11:41:43

Ma este (július 27-én) este a Klubrádión a Dobszerda műsorában egyórás beszélgetés lesz Szigeti Lászlóval!
süti beállítások módosítása