Hogy rögtön válaszoljak a címben feltett kérdésre: azt gondolom, hogy a gázai háborúval Izrael önmaga hozta meg önmaga halálos ítéletét.

Október 7-e, a Hamász által végrehajtott barbár, állatias mészárlás teljes mértékben indokolja, hogy az izraeli vezetés a palesztin terrorszervezet megsemmisítését tűzte ki célul. De semmi nem igazolhatja azt a népirtást, amit – ennek „járulékos veszteségeként” – az izraeli hadsereg a palesztin civil lakosság ellen elkövet. Arab, izraeli, amerikai és ENSZ-források lényegében egybehangzóan kb. 19–20 000-re teszik a civil áldozatok számát, akiknek kb. 70 százaléka nő és gyermek. A pusztítás részletei, adatai bőségesen olvashatók a világsajtóban, és vannak, akik a Drezda elleni 1945. februári – katonai, politikai, emberi logikával ugyancsak igazolhatatlan – terrorbombázáshoz hasonlítják azt, ami ma Gázában történik. Az egyetlen magyarázat minderre a tehetetlen düh azért a borzasztó – borzasztó következményekkel járó – hibáért, amivel a világ legjobbjának tartott izraeli titkosszolgálat, a világ egyik legkorszerűbb hadserege lehetővé tette október 7-ét.

De ez természetesen nem csak, nem egyszerűen katonai ügy. Egyrészt ott van a Netanjahu-kormány(ok) politikai felelőssége azért, hogy politikájával – Gáza elszigetelésével, életképtelenné tételével, valamint a ciszjordániai telepítésekkel – lényegében lehetetlenné tette a valamikori kétállami megoldást, egy a zsidó állammal mégiscsak megbékélő, kiegyező Palesztina létrejöttét, az ismételt háborúkhoz vezető, lassan évszázados arab-izraeli konfliktus feloldását. Tisztában vagyok vele, hogy e kilátástalanná, megoldhatatlanná vált konfliktusért milyen felelősséget viselnek az arab országok és a pár évtizede már palesztinoknak nevezett palesztinai – vagy a (földrajzi) Palesztinából elmenekült/elüldözött arabok; erről írtam korábbi bejegyzéseimben, de most nem ez foglalkoztat, Izraelen gondolkodom. Arról, hogy – ezt is sokan megírták, elmondták már – illuzórikus cél a Hamász megsemmisítése. Eltekintve attól, hogy nem ez az egyetlen palesztin/arab terrorszervezet, Izrael ezekben a napokban biztosítja a következő évtizedekre a terrorszervezetek utánpótlását, ha kell, újjászületését. Van ugyanis olyan politikai és tömegpszichológiai helyzet, amikor egy társadalom számára csak az erőszak látszik lehetséges útnak. És ebből a szempontból annak is nagy jelentősége van, hogy a tízmilliós Izraellel egy többszázmilliós arab/muszlim világ áll szemben. Igen, tudom, Izraelnek meg atombombája van… Gázában Izrael most semmisíti meg annak lehetőségét, hogy a belátható – komor – jövőben tárgyalópartnere legyen.

Másrészt a gázai lakosság elleni kíméletlen pusztítást az az állam hajtja végre, amelynek létrehozását a zsidók ellen elkövetett népirtás és a civilizált világ efölötti lelkiismeret-furdalása indokolta és igazolta. Gáza ezt is kérdésessé teszi.

x

Korábban e témában:

Palesztina és Izrael

A múlt kútja mint Rubik kocka II.

Tépelődő: Egy háborús bűnös halála

 

Szerző: rás  2023.12.21. 23:40 5 komment

Címkék: Izrael Gáza Közel-Kelet

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr8018286169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2023.12.22. 14:55:23

Érdekes bejegyzést lehetne írni a terroról éppen az izraeli események kapcsán. Terrorral kényszerítette ki számos ma "tiszteletreméltó" nemzet függetlenségét (vö. USA, Írország, de maga Izrael is a britekkel szemben). A terrorizmus ott alakul ki, ahol elnyomás van és más módon nem lehet erre az elnyomásra válaszolni. A terrorizmus megkérdőjelzi a másik állam erőszakmonopóliumát, persze teszi ezt úgy, hogy felmond minden szabályt. Ezzel szemben még számos állam úgy tesz, mintha lenne "tiszteséges" háború, valamiféle régi lovagi erkölcsök szerint. A háború mindig csúnya és embertelen, és az erőszak még több erőszakot szül. Mellesleg én az egész témát távolt tartom magamtól, majd egy-két év múlva megnézek róla egy dokumentumfilmet. A nap holnap is fel fog kelni...

rás · http://ras2.blog.hu 2023.12.22. 17:55:17

@Dupla: Egyetemi filozófiatörténet-órákról jószerivel csak egy Hume-mondásra emlékszem: Az a tény, hogy a Nap eddig mindig felkelt, nem bizonyíték arra, hogy holnap is fel fog kelni.

egy nagyi 2023.12.22. 20:26:38

@Dupla: A Nap persze mindennap felkel, de nem mindegy, hogy fél halottként, otthon nélkül, rokonaink, anyáink, apáink , gyerekeink gyászolására virradunk.@rás: akkor ha mi is meghalunk egyszer , mi már nem tudhatjuk, hogy holnap felkelt-e, viszont, ha nem kel föl, akkor itt a világvége.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2023.12.23. 13:35:02

@ras: pont ez a baj a filozófiai félműveltséggel :)
@egynagyi: csupán arról beszéltem, hogy a hírek olvasása nem segít senkin. Nagyon is támogatom azokat, akik tevőleg segítenek.
süti beállítások módosítása