"Az ózdi Hétes-telepen 60-70 család él, többségük kiúttalan szegénységben. Az észak-borsodi ipar a rendszerváltás után azonnal összeomlott, az ózdi gyárak bezárása után családok ezrei maradtak ezen a vidéken munka nélkül, és kénytelenek segélyből, családi pótlékból megélni. Időnként akad közcélú munka, de csak néhány hétre, és csak hat órában...

Az itt élő embereket nem csak a nyomor köti össze. Szinte kivétel nélkül minden családnak vannak szabálysértési ügyei. Ezek jobbára néhány tízezres bírságok. Ahogy kiteszik a lábukat a telepről, valahogy mindig ott áll egy rendőr. És intézkedik. A húsz-harminc-, esetenként ötvenezer forintos bírságokat nem tudják kigazdálkodni... (A) a szabálysértési büntetés leülhető. Ezer forintot ér egy nap, egy átlagos szabálysértési bírság (harmincezer forint) egy hónap a 'sitten'."

Ónody-Molnár Dóra riportja

"Mikor először jártam Ózdon, a hétesi roma telepen, azt gondoltam, hogy pusztán a filmjeimmel segíthetek a társadalmi igazságtalanságok, problémák kezelésében. Hogy komolyan hozzájárulok a társadalmi egyensúly visszaállításához. De hamarosan fel kellett hagyjak a hagyományos forgatással. Nem bírtam tovább csupán néma, tehetetlen tanúja lenni a család és egy kirekesztett csoport életének, megpróbáltatásainak.

Cselekvő félként akartam részt venni a telep mindennapjaiban. Erkölcstelennek, embertelennek láttam minden más lehetséges magatartásformát. Nagy ívben tettem az ún. objektivitásra, szakmára, határokra még a saját magánéletemre is. Szerencsére fölborult minden. Nagyjából ez a borulás volt méltó ahhoz a botrányhoz, ami nyilvánvaló lett előttem. Botrány alatt a társadalmunk közönyét, passziv rasszizmusát, problémák elől gyűlöletbe vagy álmegoldásokba való menekülését értem. Ehhez én már - sem, mint alkotó, sem, mint hétköznapi ember - nem akartam asszisztálni tovább." (Bódis Kriszta)

Solvere volo hívta fel a figyelmemet a hétesi modellprogram blogjaira:

http://tinyurl.com/y922f3z

http://hetes09.blog.hu/


Szerző: rás  2009.12.18. 15:15 4 komment

Címkék: cigányok

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr524929145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111226 2009.12.19. 16:02:11

Sajnálatos, hogy az egész cikk arról szól, amiről. Azért is, mert aki valamennyire is ismeri a települést (itt van a szomszédban), az nagyon jól tudja mi megy ott. Egész egyszerűen nem hiszem el, hogy bárki bemegy oda fegyver nélkül. Vagy sok pénz nélkül. Ősszel azért nem mentek iskolába, mert "dokumentumfilmet" forgatott az egyik (szenny)TV-csatorna. S fizetett napi(!) 10.000 ft-ot azoknak, akiket kiválasztottak "spontán" szereplőknek. Csak azt kellett mondaniuk, amit megszabtak nekik. Ez azért elég érdekes. Mint az is, hogy évek óta senki nem fizet az áramszolgáltatásért - mégsem kapcsolják ki a rendszerből őket. Nem mernek kimenni az illetékesek a fenyegetettség miatt. Nem Ónody-Molnár Dóra ellen beszélek, hanem minden olyan ember ellen, aki pl. Bp. I.kerületéből megmondja hogy mit kell(ene) csinálni Hétes településen. Nem tudom mit kellene tenni. Esetleg hétvégenként jüöjjenek le "bulizni" a megmondóemberek, sátrakkal-lakókocsikkal s próbálják elmagyarázni az ott lakóknak az együttélés alapvető dolgait.

Sv 2009.12.19. 18:43:09

Meg így is élnek: http://hetes09.blog.hu/ http://cseppgyerek.blog.hu/

Ismeretlen_46946 2009.12.19. 19:23:09

defalla: Az a feneség, hogy ezek a történetek, nézőpontok mind, együtt érvényesek. Sv: Köszönöm.

drc 2009.12.21. 18:07:11

nincs talán tematizáltabb és aktuálisabb társadalmi probléma a mai Magyarországon, mint a cigányságé ill. a velük együttélni kényteleneké. aki ezt emberséges módon, együttérzően kívánja megoldani, bírja minden rokonszenvemet, aki effélékről ilyenképpen gondolkodik, az is.
süti beállítások módosítása