Szabó Dezső: A sajtó

„Ha egyetlen élő képbe tudnók összetömöríteni mindazt, amit a demokrácia sajtója száz év óta termett, a hazugságnak, perverzitásnak, őrültségnek: az emberi piszoknak olyan minden képzeletet túlrontó arányú éposza hemzsegne előttünk, hogy könnyen az a kérdés támadna föl bennünk, vajon nem az egyéni demokrácia volt-e a világtörténelem legőrültebb hallucinációja? A demokratikus kor fölhajnalodásával egy új szörnyeteg jelenik meg a történelem vad csalitjában: ezerkörmű és ezerszájú. Mérget karmol a szívekre, gyilkolható hazugságokat köp a lelkekbe, gyilkol, de gyilkossága másoknak lesz a tragédiája, rabol, de azért erkölcsbíró marad, hazudik és az igazság bajnokának ünneplik, katasztrófája a tömegeknek, s a tömegek népszerűsége öleli körül. Ez az ezerarcú véres bohóc, ez a hisztérikus, mérhetetlen arányú zsivány: ez a demokratikus tömegszerelem legcirógatottabb kedvence: a sajtóbandita.

Ez a sajtó végzetes és elmaradhatatlan következménye volt az egyéni demokráciának, mint amilyen következménye az evésnek az exkrementum. De ha már mint a történelem testén szervesen fejlődő orgánumot kivágni, megsemmisíteni nem lehet, igyekeznünk kell működését odafejleszteni, hogy a lehető legkevesebb veszélyt és legtöbb hasznot jelentse a közösség számára.

Azok, akik ma a sajtóveszedelem előtt fel akarják kiáltani a magyarság védő ösztöneit, rendesen egy igen végzetes egyoldalúságba esnek. Nem akarják észrevenni vagy helytelen taktikából nem veszik észre, hogy a sajtóprobléma nálunk két egyenlően fontos kérdésből áll: a) a zsidó sajtóveszedelem elhárítása, b) a magyar sajtó problémája. Általában csak az első veszélyt látják és láttatják, pedig a probléma egyik felét a másik felének megoldása nélkül elintézni képtelenség...”

(Itt részletes zsidózás következik, ezt most átugrom, s jöjjön a cikk vége:)

„… (A)zzal az égető veszedelemmel szemben, melyet a zsidó sajtó jelent a magyarságra, egyenlő súlyos veszélyek vannak a magyar sajtó belső szervezetlenségében. A sajtó problémájának megoldása a magyar élet egyik legsürgősebb követelménye…

1. Bizonyos előzetes készültséget várunk attól, akire rábízzuk a cipőnk sarkának vagy a zsebóránk megjavítását. Az újságíró a nemzet nagy tömegének elhatározását, tehát a nemzeti jövőt irányítja. Ő nevel közéleti pszichét a nemzet testébe. Erkölcstelen, infámis és őrült dolog, hogy erre a pályára rászabadulhasson mindenki kicsapott diák, analfabéta, morális hulladék, bomlott idegzetű szerencsevadász, és míg más pályán hosszú évek komoly tanulása után juthat szerény szerephez, a nyomtatott betű fedezékében már 18-20 éves korában mérgezhet, rombolhat és ölhet. Vagy külön újságírói akadémiát kell felállítani, vagy az egyetemi oktatással kapcsolatban kell megoldani a kérdést…

2. A szerkesztőségek saját összes munkatársaikkal hetenként, az egész keresztény magyar sajtó összes munkásai pedig kéthetenként tartanak kötelező összejövetelt, melyen a politikai kérdéseket megelőzve megbeszélnék a közös irodalmi, művészi, szociális és gazdasági teendőket. Így alkalom lenne igen sok jó gondolat és megfigyelés fölmerülésére, s a faji szempontból egységes működés és psziché kialakulhatna.

3. Meg kell alakítani az újságírói kamarát. Ugyanekkor a cenzúra, mely a legjobb kezekben van is, csakis a magyar írókat gátolja, eltörlendő. A kamara fölött legyen egy legmagasabb sajtótörvényszék, melynek tagjai írókon kívül a jogi, gazdasági, pedagógiai élet s nagy erkölcsi testületek legkiválóbb képviselői legyenek. Ez az elég nagyszámú, parlamentszerű törvényszék egyes íróktól vagy újságoktól bizonyos időre vagy véglegesen elvehesse a működési jogot, ha az illető író vagy újság a nemzet érdekei ellen vétett.

E három javaslat megvalósításával elhárítanók a hódító idegen veszedelmét, és egészséges útra terelhetnők saját sajtónk fejlődését. Óriási feladat vár a sajtó munkájára. Neki kell történelmet alakító lelket, szolidaritást és faji egységet nevelni a nemzet figyelő tömegébe. Az élet vagy halál útjának megválasztásánál ő irányítja az első lépéseket. Ha piszkos vesztegetéseknek odafeküdve, gyáván és gonoszul a magyar élet ez elhatározó kérdéseiben is visszariadunk a tisztítómunkától, akkor hagyjuk abba a pojácatáncot a keresztény nemzeti kirakatban, fordítsuk befelé a magyar címer tiszta arcát, s menjünk el vak zongorásnak a győztes idegen örömtanyáira.

(Virradat, 1921. február 6.)

*

S akkor most jöjjön, amiről ez eszembe jutott. Mindig viszolyogtam Bakács Tibortól – ez persze egyéni ízlés kérdése, magánügy. Számos műsora, műsorvezetője miatt nem kedvencem a Klubrádió sem, noha alapvető szellemisége, politikai irányvonala nem áll tőlem nagyon messze; a bajom az, hogy ezt néha rendkívül primitíven képviselik (nevek a szerkesztőségben). Ma reggel viszont (nem saját akaratomból) elcsíptem (illetve ő csípett el engem) a délelőtti műsor kezdetét – Bakáccsal. És egy undorító blaszfémiával. Nem vagyok vallásos, megvan a (rossz) véleményem a katolikus és a (magyar) református klérusról, de tisztelem mások hitét. Ezért hát az „Üdvözlégy Mária” Bakács-féle, aktuálpolitikai, médiaügyi parafrázisa (advent idején!) egyszerűen felháborított. (A felvételen az első néhány percet át kell ugorni.)

És persze sajnálom, hogy ez a f… újabb ürügyet szolgáltatott azoknak, akik rövidesen el fogják tüntetni az éterből a Klubrádiót.

Szerző: rás  2010.12.07. 12:23 26 komment

Címkék: klubrádió sajtószabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr34929287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1256 2010.12.07. 18:05:55

Bakács egy bohóc és mindig is szeretett provokálni. Ez a mostani műsor pedig szerintem egyszerűen gyenge, viccnek is rossz. Hallgassunk friss francia popot, attól jó kedvünk lesz: http://www.youtube.com/watch?v=1MZSDxvsNiw

thomas 2010.12.07. 19:50:55

Kijeza Bakács, azonkívül hogy ferdén könyöklő zsűritag volt a megaszarban?

egy nagyi 2010.12.08. 11:36:21

thomas: Bakács évekkel ezelőtt Bakács Tibor Settenkedő néven nagyon jó, elfogadható cikkeket írt az Élet és Irodalomba, és úgy tudom valamelyik rádiónál volt./nem ez /. Csak amióta felkapta a média, s olyan celebfélét csínáltak belőle változott meg.Hát így vagyunk, olykor a gerincünk megrándul.

egy nagyi 2010.12.08. 11:55:12

thomas: hallgatva őt , visszavonom a gerinc kérdést. Szerintem mélységes irónia van az egészben, s mit tud ma tenni az értelmiség, hol van lehetősége? Rás: nem lehet félni, mert az megfojt mindent.

gutbesserwasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2010.12.08. 12:01:31

Szerintem vicces. Egy olyan valaki, aki egy Klubrádiót (vagy bármely más párt/ideológia-médiumot) ki tud szolgálni, nem lehet más, mint vicces. Miképp ez az egész cirkusz.

BB 2010.12.08. 12:18:10

Pedig a Tilos Rádió példájából tanulhattak volna. És az a rádió, ahol a (fő)szerkesztőnek nincs (sincs) ízlése, hogy az ilyet kivágja a francba (nem Bakátsot, az anyagot), az megérdemli.

Szó-szóró 2010.12.08. 17:24:23

gutbesser: nem az a lényeg, hogy vicces, hanem az, hogy felháborító. Mélységesen felháborító, és izléstelen, gusztustalan. egy nagyi: "mélységes irónia": esetleg még tetszett is? Nem hiszem, hogy az értelmiség egyetlen járható útja egy ilyen gyalogos út lenne: belegyalogolni hívő emberek lelkébe. De ez nem is félelem kérdése, ehhez nem kell különösebb bátorság, tehát azt sem mondhatjuk, hogy de bátor volt bakács. Ehhez pofa kell.

egy nagyi 2010.12.08. 19:43:50

Szó-szóró: tetszeni nem tetszett.Magam részéről minden vallásos érzületű embert tisztelek. Ez a dolog nem jött volna létre, ha a regnáló kor- mányunk nem akarna keresztényebb lenni a Vatikánnál. Nem volt bátor, mert rossz formát adott a görbetükörnek. Olyanokká váltak már a különböző nézetek képviselői, mint az arénában egymást öklelő,vicsorgó állatok. Konszenzus nélkül nincs gazdasági növekedés sem.

Szó-szóró 2010.12.09. 08:00:54

egy nagyi: "Ez a dolog nem jött volna ..." kezdetű gondolathoz: nem a fidesz valláspolitikája, hanem a médiával kapcsolatos viselkedése volt a kiváltó ok. bakácsról sugárzik, hogy imádná az üldözött forradalmár szerepet, ami persze tényleg kiválthatná a hallgatók szimpátiáját - csak akkor mondjuk ne bakács legyen a forradalmár, mert az picit hiteltelen. "Konszenzus nélkül nincs ...": van.

thomas 2010.12.09. 08:35:45

Ez tényleg nem vicces, és nem mélységes irónia, ez kapitális tahóság a legeufémisztikusabb megfogalmazásban is, és nem háborodnék föl az általam egyáltalán nem tisztelt médiatanácson, ha ezekért kiszabná azokat a bírságokat, amik be vannak ígérve. Nem tudom, ki a Klubrádió tulajdonosa, de hogy a helyében úgy kirúgnám a felelős szerkesztőt, hogy csak!

jel 2010.12.09. 09:13:32

A nyilvános "felkoncolás" előtt azért én meghallgatnám a mélyen vallásos, erős hitű (a kételyektől sem mentes,sőt azokkal erősített) Bakáts véleményét, hogyan is, miért is, stb... Voltaire mondását ne feledjük: „Nem értek egyet azzal, amit mond, de halálig védelmezem a jogát, hogy elmondhassa”.

thomas 2010.12.09. 09:21:52

@jel: én itt nem Bakács(ts?)-ról beszéltem. Gondolom a főszerkesztőnek elmondhatta a véleményét az adás előtt, meg hogy hogyan-s-miért. A főszerkesztőnek nem csak Bakács véleményét kell figyelembe vennie, hanem a várható hallgatói reakciókat, a kontextusokat is. Na ezért rúgnám ki a főszerkesztőt.

jel 2010.12.09. 09:29:21

Bocsánat! Én írtam rosszul a nevet. Bakács helyesen.

Ismeretlen_46946 2010.12.09. 09:31:04

jel: Bakács elmondta a véleményét, erre reagáltak itt a hallgatók - a hallgatók egy töredéke -, köztük én. Voltaire nagy ember volt, a mondás - miként a felvilágosodás, a ráció uralma, a szabadság korlátlan érvényesülése - nagyon szép. Csak momentán, a konkrét történelmi helyzetben - úgy 1933 óta - nem aktuális.

jel 2010.12.09. 09:53:40

rás: de ez a "nem aktuális" ugye nem jelenti azt,engedjük,törődjünk bele, hogy ne is legyen, ne is jöjjön el, ne is legyen soha aktuális?

Ismeretlen_46946 2010.12.09. 10:52:38

jel: Az álmainktól - az elveinktől, a normáinktól - nem foszthatnak meg. Talán még a cselekedeteink sem.

Szó-szóró 2010.12.09. 14:24:49

jel: a dolog ott sántít, hogy nem nagyon van olyan érv, észérv, amivel meg lehetne védeni bakácsnak ezt a kreténségét. Nagyon sok okos ember "kommenteli" ezt a blogot -köztük én is :)- és nem nagyon hiszem, hogy találnánk akár csak egy elfogadható érvet is. Persze kíváncsian várom, hogy másvalaki tud-e ilyen érvet. thomas: igazad van, a főszerkesztő felelősség sem vitatható. Én is kirúgnám.

jel 2010.12.09. 18:34:24

Szó-szóró: Mesterszakács az első kommentben francia pop hallgatását javasolta. Én egy egy Victor Borge videót javaslok. http://www.youtube.com/watch?v=SfKqzN5MZYU&

Ismeretlen_46946 2010.12.09. 22:11:52

jel: Nyert. :))

Szó-szóró 2010.12.09. 23:35:14

This video was great, and I agree with ras that it was better than the one of Mesterszakacs. But the point is that it has nothing to do with this cretin Bakacs.

Szó-szóró 2010.12.09. 23:47:57

Akkor most lefordítanám: bakács kretén volt.

Ismeretlen_46946 2010.12.14. 11:19:39

Bakács ma bocsánatot kért a múlt hetiért.

Szó-szóró 2010.12.14. 16:23:26

rás: fogadjuk el tőle a bocsánatkérést :) thomas: igazad van, a főszerkesztő is sáros, de ha már nem rúgjuk ki, legalább ő is bocsánatot kérhetne.

Andris 2010.12.16. 12:47:38

Bakács, ha be van baszva, sok olyan dologra rávehető, amit egyébként az ő sok vihart látott pofája sem viselne égés nélkül.

Ismeretlen_46946 2010.12.16. 16:25:12

Andris: Hol az úri modorod?!

jel 2010.12.17. 06:52:06

az "Audiatur et altera pars!" jegyében meghallgattam az eheti Bakács műsort. 20-án estig bárki megteheti ugyanezt,az első kb. félórát ajánlom. http://www.klubradio.hu/index.php?id=161
süti beállítások módosítása