Bűncselekmény hiánya miatt elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség azt a feljelentést, amit Gyöngyöspata polgármestere, Juhász Oszkár tett Balázs József fideszes képviselő ellen.

Balázs József országgyűlési képviselő ellen július 21-én tett feljelentést Gyöngyöspata újonnan megválasztott jobbikos polgármestere, miután egy telefonbeszélgetésben a kormánypárti honatya kategorikusan kijelentette: ha jobbikos polgármestere lesz a falunak, úgy a jövőben Gyöngyöspata nem számíthat semmilyen pályázati támogatásra.

A felvételen egyebek mellett az hallható, hogy "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt".

Balázs nemcsak parlamenti képviselő, hanem tagja a pályázatokat elbíráló Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak is.

A Központi Nyomozó Főügyészség azzal indokolta döntését: nem egyértelmű, hogy a fideszes Balázs József „milyen minőségében járt el” és „milyen konkrét támogatás” megvonását helyezte kilátásba. Bűncselekmény azért sem állapítható meg az ügyészség szerint, mert a fenyegetés „a jövőre vonatkozott”.

 

*Ezennel sorozatot indítottam. Orbán-fanoknak nem ajánlott.

Szerző: rás  2011.08.03. 17:09 16 komment

Címkék: fidesz ügyészség balázs józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr934929401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andris 2011.08.03. 20:26:35

A sorozat jó ötlet, kíváncsi vagyok mennyi lesz a ciklus végére. (Jogos a kérdés, hogy hányadik ciklus végére?) A poszthoz: biztos jogszerűen jártak el, bár mocorog bennem a kérdés, hogy majd akkor ítélik el Balázst, ha Gyöngyöspata tényleg nem kap egy fillért se? (drc biztos jobban ismeri ezt a témakört, ezért is kérdezem tőle: hogy van ez?)

Ismeretlen_46946 2011.08.03. 21:10:23

@Andris: gondolkodtam rajta, hogy számozni fogom a darabokat (még nem vetettem el teljesen az ötletet). Jogszerűen jártak el bizonyára, amennyiben a joggal való visszaélés vagy a szemérmetlen otrombaság jogi kategória.

Andris 2011.08.04. 09:01:26

rás: az általad említett műfajban nagyon otthon annak a fiúk, sokat elbír az arcuk.

Pocakos 2011.08.04. 13:07:03

csak kérdem: Horger Antal úr milyen bűncselekményt követett el, amikor azt mondta Attilának, hogy ameddig ő ott van, addig nem kap diplomát? Egy ismerősömnek (Horthy-korszak, kényszer magyarosítás) azt mondta az egyetem rektora, hogy csak akkor adja ki a diplomáját, ha magyarosított.

Andris 2011.08.04. 16:29:43

Pocakos: befolyással/hivatallal való visszaélés? (Horger nevére emlékezne-e az utókor, ha nem rántja el J.A.-t?)

Ismeretlen_10155 2011.08.05. 15:05:18

@Andris: ahogyan pl. a szociológiában és a filozófiában vannak iskolák (pl. a híres frankfurti iskola), úgy a jogtudományban is. a jogi realizmus iskolája az USÁ-ban a New Deal-lel együtt nagyjából addigra érett be, amire mi itt, Magyarországon újra a Szentkorona-tanról és a törvény betű szerinti értelmezéséről, a jogpozitivista szemléletről valamint a még egyébként sem teljes és nőkre csak kivételeiben kiterjedő választójog további szűkítéséről értekeztünk (a Horthy-rezsim fenntartásáért), tehát nagyjából az 1920-as, '30-as évekre. e jogi realista irányzat rengeteg jeles képviselőt vonultat föl, többek között azt a (személyes kedvencem) Jerome Frank bíró is, aki szerint a bírák gyakorlati értelemben a saját egyéni meggyőződésük szerint szabnak ítéletet, s ehhez a meggyőződéshez keresik később hozzá megfelelő alátámasztásul a törvény- és jogszabályhelyeket, amikre látszólag hivatkozva, mintegy a jog mögé bújva alkotják meg az ítéletet (ami így tehát legkevésbé sem az írott jog gyakorlati alkalmazása, hanem valami nagyon más). nos, ezen iskola az 1970-es évekre nagyjából (együtt fejlődve a frankfurti iskola szociológiai és filozófiai elméleteivel) a jogtudományban az ún. CLS-hez, vagyis a Critical Legal Studies iskolájának kifejlődéséhez vezetett. e gondolkodásmódjában is különböző jogelméleti tudománytömeg egyik alapvető szlogenje az, hogy "Law is Politics", vagyis: "a jog politika". magyarul: amíg a (nem)független ügyészség politikai megrendelésre vádol vagy ejt el vádakat, addig bármi furcsaság megeshet. egyébként pedig a fejétől bűzlik a hal...

Ismeretlen_10155 2011.08.05. 15:23:38

@Pocakos: Horger Antal, a magyar nyelvészet kiválósága, többek között a két nyílt szótag a magyar nyelvtörténetben megtörtént rövidülésének törvényszerűségeit (lsd. Horger-törvény) megfigyelő és leíró tudós professzor* tételes jogi értelemben természetesen nem követett el semmiféle bűncselekményt az ún. József Attila-ügyben. Amit tett és mondott, az a dolog leíró jogi értelmében még csak nem is jogsértés -- legalábbis a Horthy-korszak jogszabályainak értelmében; ő tulajdonképpen a hatalom társadalmi igazságát szolgálta a "Lázadó Krisztus" költőjének ügyében már tizenkilenc évesen megvádolt, majd a Curia által fölmentett, de végül is a vallásgyalázás vétkében a hatalom és jobboldali keresztény** elit által mindvégig bűnösnek talált lázító költővel szemben. Más a kérdés válasza azonban, ha más a kontextus. Ugyanis ez a patkány magatartás, ami nem csupán rá, de a teljes akkori (és azótai?) magyar hatalmi elitre jellemző egyetemes, azóta már nemzetközileg is elfogadott jogelveket, pl. a szabad meggyőződés elvét, a szabad véleménynyilvánítás elvét és a tanuláshoz, művelődéshez való jog elvét valamint a személyi autonómia elvét és személyiséghez fűződő egyéb (nem részletezett) jogokat (pl. a tehetség és képességek szerinti munkakeresés és- végzés jogát) nemhogy sértették, de véres csizmával a szarba is taposták. _______________________ * tehát Andis: Horger nevére emlékezne az utókor, csak nyilván kevesebben (magyar nyelvészek és magyar nyelvészetet tanuló egyetemisták). **kedves paranoiásak: a szintagma idézet, ekképp aposztrofálta önmagát a Horthy-féle társadalmi elit és mindazok, akik ehhez véltek vagy akartak tartozni.

Andris 2011.08.05. 16:20:13

drc: köszi mindkét szakszerű magyarázatot. Nem tudtam, hogy Horger ilyen szakmai híresség volt, J.A. retrográd baszogatásán túl is. :) Találtam egy érdekes cikket: http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/2367

Ismeretlen_46946 2011.08.05. 17:58:59

drc: hálás köszönetem, nagyon jól szórakoztam. Úgy látom, jót pihentél. :))

thomas 2011.08.06. 12:47:38

drc: leakalap, sokat tanultam :))

Szó-szóró 2011.08.06. 17:45:55

Remélem, hogy ezt a Balázs József nevűt eltakarítják a közéletből.

Ismeretlen_46946 2011.08.06. 18:18:27

@Szó-szóró: Attól tartok, hiú remény.

Szó-szóró 2011.08.06. 18:30:21

rás: pedig a dolog kézenfekvő. Ez az ember lebukott, a fidesz demonstrálhatná, hogy nem védi az ilyen arrogáns fafejeket. A fidesz járna legjobban.

egy nagyi 2011.08.06. 22:35:58

Szó-szóró:nagyon sok fideszes is tudja, hogy a fidesz mikor járna legjobban, de még kitart az egység. A kétharmad vakká is tesz egy kicsit. Persze az országokon végigsöprő válságok megoldása a fideszt is majdnem megoldhatatlan, sőt az is, feladatok elé állította.

Szó-szóró 2011.08.07. 08:44:55

nagyi: most tökéletesen azonos a véleményünk :) Én alapvetően optimista vagyok, bizakodom, a megoldhatatlannak hitt helyzet hátha megoldható lesz.

Ismeretlen_10155 2011.08.08. 16:43:34

@Andris: @rás: @thomas: ahogyan a Szabolcsba származott spanyol anyanyelvű portugál franciatanár barátomtól hallottam (akivel angolul beszélgetünk): ¡de nada!
süti beállítások módosítása