Vannak az életnek szép (politikamentes) pillanatai. Munkához háttérzeneként a Carmen 1955-ös felvétele megy a Bartók rádióban. Don José: a fantasztikus formában lévő, fiatal Simándy József; Carmen: Tiszay Magda (erős, de nem eléggé erotikus a hangja); Escamillo: Svéd Sándor (még nem lépett színre - hangfalra -, de kedvenc baritonom volt). Ajánlom mindenkinek, a Magyar Rádió honlapján három hétig visszahallgatható minden műsor.

*

Update: Vége a közvetítésnek, szereposztás, a közreműködők közt a Horváth Mihály téri Általános Iskola Énekkara, karigazgató Lukin László. Nem, nem oda jártam (nem ott énekeltem kart), viszont: a most hallott Carmen-felvétel rögzítése után néhány évvel rendszeres látogatója voltam a Zeneakadémia (talán szombat délutáni?) általános iskolásoknak rendezett koncertjeinek, amelyeken Lukin László vezetett be minket a klasszikus zene birodalmába. Mindig volt fejtörő is, és egyik alkalommal, már nem tudom, milyen kérdésre válaszolva nyertem egy lemezt, rajta Gounod Faustjának részleteivel. Valentin imáját énekli Svéd Sándor. A lemez ma is megvan, és most megnéztem: 1959. október 31-én kaptam.

És Svéd Sándorról beugrik apám is, akivel egyszer, szintén a (természetesen sötét) 50-es években egy vasárnap délelőtt a Május 1. moziban valami akkoriban szokásos esztrádműsort néztünk meg. Az egyik fellépő a döbbenetesen kopasz és golyófejű Svéd Sándor volt. (Nem emlékszem, mit énekelt, valószínűleg valami operettrészletet - gyerek- és ifjúkoromban ezt a műfajt is nagyon szerettem. Rajta kívül Kazal Lászlóra emlékszem még a fellépők közül. lehet, hogy mert ő is kopasz volt. Tényleg: az apám is az volt.)

Szerző: rás  2012.02.28. 21:12 5 komment

Címkék: rádió 1955 simándy lukin lászló svéd sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr674929561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111226 2012.02.28. 23:03:35

Háttérzajként nálam is az szólt - s nekem is van emlékem Lukin tanár úrról. Mindenkinek van, aki az elmúlt x évben muzsikával foglalkozott bármilyen szinten. Nos, 27 évvel ezelőtt csináltunk egy hat részből álló Filharmónia koncert-sorozatot középiskolásoknak, ott a tanár úr volt az egyik "felvezető" - a másik Antal Imre. zseniális előadások voltak! Csak remélni merem, hogy amit mi hozzátettünk, az sem volt rossz;) S volt még közreműködő, az akkor Zámbó István vezette honvéd-férfikar! Kellemes emlék, jó visszagondolni rá :D S ez a ma esti Carmen is nagyon tetszett - vissza is fülelem még van rá lehetőség.

Ismeretlen_111226 2012.02.28. 23:04:33

Természetesen időnként elütöm magam, de a tanár úr nevét nem szándékosan írtam kisbetűvel...

Ismeretlen_46946 2012.02.28. 23:33:36

@defalla: Akkor mindjárt átjavítom nagyra. (És hogy tovább szövődjék a történet: az öcsém valaha a Honvéd kórusban énekelt.) :))

Ismeretlen_111887 2012.02.29. 10:41:14

Az ötvenes években sok kopasz volt. Egy közülük jól meg is keverte itt a dolgokat, ami azt illeti... Bár, szerencsére nem minden kopasz volt olyan kopasz, mint amennyire ő... (Isten ments, hogy esetleg át szerettem volna terelni a szót a nagyszerű Carmenről a politikára, de ezt meglátást most nem tudtam kihagyni. ;))

Ismeretlen_46946 2012.02.29. 10:53:55

@johnny: Feladtam neked a labdát. :))
süti beállítások módosítása