Már 343 ezer munkanélküli nem kap semmilyen ellátást.

allaskeresok_ellátás nélkül.jpg

A Menedzsmentfórum cikke

Továbbá: Már a közmunkáért járó 47 ezer forintos bér is elérhetetlen álom számos borsodi munkanélkülinek. Az Ózd melletti Farkaslyuk községben a szerencsésebbeknek is csak 1-2 hónapra jut egyszerre közmunka, az év nagy részében sokan ingyen dolgoznak, remélve, hogy ha "bizonyítanak", később jobb eséllyel juthatnak újra közfoglalkoztatáshoz. Farkaslyuki riport

Külszini fejtés

farkaslyuk.jpg

Szerző: rás  2013.02.18. 18:00 2 komment

Címkék: gazdaság társadalom cigányok munkanélküliség nyomor

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr785087343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defalla 2013.02.20. 09:15:01

Kézzelfogható közelségben van Farkaslyuk - sokat nem akarok írni, utána lehet nézni pár "apróságnak".
A település '99-ig Ózdhoz tartozott, akkor vált önállóvá, mert a település lakói '96-ban megszavazták a leválást. A '86-os bányabezárást követően tíz év kellett, mire megért a gondolat a fejekben, hogy önálló településként több az esély.
Nem hibáztatom az ott élőket, csak sajnálom. Olyan apróságokról feledkeztek meg az akkori vezetők - amit elfelejtettek közölni az ott élőkkel - , hogy az önállósághoz kell(ene) egy biztos háttér. Amilyen volt a bánya 1914-1986-ig. Önálló településként pl. a közlekedés ára is változott. Addig az ózdi "összvonalas" bérlettel, vagy a sima jeggyel is el lehetett jutni pl. az iskolába, kórházba, stb. Önállósodás után csak "helyközi" bérlettel, vagy a távolsági jeggyel. Ezt jóval magasabb árért tehették meg, mint korábban.
A bánya bezárása után nem sokkal odatelepült egy fecskendőgyár. Aki oda "nem fért be" melózni, az mehetett ahová akart, az ózdi vasgyár mindenkit felvett. Csakhogy Ózdot büntetni kellett a politikának a módszerváltás után, s bezárták a gyárat. Cca. 15.000 ember került majdnem az utcára, mert nem láttak tovább az orruknál. (miért is kell tudatlanságban tartani a népet(?) - de ez most nem csak erről szól)
Akit lehetett, elküldtek korengedményes nyugdíjba, valamint végkielégítést fizettek, aminek mindenki örült: "hülye leszek dolgozni, mikor azért fizetnek, hogy ne csináljak semmit"
S elkezdődött a ki-, illetve bevándorlás. Nemcsak Farkaslyuk a hunyó ebben. A környék nagyobb települései - amelyek jobban álltak bevételi forrással, lévén nem a bánya vagy a kohászat a bevételi forrás, hanem pl. az idegenforgalom - kapacitálták a versenyképtelen melósokat s családjaikat: "menjetek Ózdra, ott fizetnek mindent, melózni sem kell" + ha bemutatta, hogy már rendelkezik állandó lakóhellyel Ózdon, még megfejelték az igyekezetet 100.000 forinttal.
A beígért "nem kell dolgozni s még pénzt is kapok" miatt jelentősen csökkent a küldő települések gondja. Nem kell segélyt, miegyebet fizetni, elég egyszer kifizetni azt a 100.000-et, s megszabadulunk tőlük.
Gőzöm sincs, milyen számításokat végeztek az önálló településről álmodozók, milyen terveket dédelgettek magukban, de én úgy látom, visszanyalt a fagyi.
A mostanában sokat emlegetett újbóli bányamegnyitás nem fogja enyhíteni a település gondját, megoldást pedig egyáltalán nem ad a gondokra.
A bányamegnyitás gondolata/ötlete nem rossz, két dolog hiányzik belőle - a pénz, s az akarat.
Eddig szinte mindent elmondtak, vastagítják a mézet a madzagon, s hitegetik a jónépet.
Nem tudom a megoldást.
Annyit tudok, hogy fenntartani valamit könnyebb, mint tönkretenni, s a nulláról indulni ismét.
Érdekes(?) módon a módszerváltás utáni időben a felszámolást végzőknek mindig akadt "zsíros" munka - s most majdnem ugyanezeknek lesz ismét. A szavazóképes kisember pedig abban reménykedik, hogy majd egyszer neki(k) is jobb lesz.
Csodálkoznék azon, ha a bányamegnyitás sikerülne - ám egyben örülnék is. Csakhogy ebben a fülkeforradalmasított borzasztó nagy szabadságban a bánya hasznának töredéke fog eljutni azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A bánya üzemeltetői fognak ismét házakat építeni a dolgozóiknak? Elküldik a helyben lakók gyerekeit tanulni, hogy működtetni lehessen a bányát? Lesz elég szakmunkás? Lesz újra művelődési ház könyvtárral, néptáncosokkal, fúvószenekarral? Mindennel, amivel az "átkosban" rendelkezett?
Vessétek rám az első követ, de nem hiszek benne! Sokkal inkább hiszek abban, hogy a megmondóemberek s holdudvaruk mindenféle felelősséget rátolnak a védekezni képtelenekre.
Indok mindig van. Ha nincs majd kreálnak.
A módszerváltás kb. erről szól: „Nem kell megpróbálni jobbá tenni a világot, elég ha valakinek rosszabbá tesszük, s önelégült vigyorral megmagyarázzuk hogy ez miért is remek... :/”
El vagyok keseredve? El. Sajnálom.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.02.20. 12:22:39

@defalla: Köszönöm a kiegészítést.
süti beállítások módosítása