hvprintajanlo_2013_29.jpgA Heti Válasz legújabb címlapja – és a hozzá tartozó terjedelmes írásmű – sokaknál kivágta a biztosítékot.

A Heti Válasz a kulturálatlan, agresszív és gondolkodás-ellenes mai magyar valóság része. Nem kell tehát csodálkozni” – írja az általam nagyrabecsült Kálmán C. György a magyarnarancs.hu-n.

A mindig szórakoztató „mivoltmaaneten” Bence, a 444.hu ifjú munkatársa mintegy válaszul („heti válaszul”) a HV egyik vezető munkatársát vette célba és Stumpf András-vicceket kezdett közölni blogján:

Stumpf András bemegy egy Suzuki kereskedésbe. Megnéz egy kis Suzukit, látja hogy az elején egy S betű van. Megnéz egy nagyobbat, még nagyobbat, azokon is látja az S betűt. Végül megnézi a legnagyobb Suzukit, azon is rajta van az elején az S betű. Odamegy a Suzuki kereskedőhöz és megkérdezi tőle: - Ez a sok kocsi itt mind szép és jó, de nincs valamelyik M-es méretben?

Ez nagyjából azon a szinten van, mint Szőnyi Szilárd főszerkesztő-helyettes írásműve, amely szerint -- mint az a lap internetes oldalán olvasható promó-összefoglalóban olvasható -- : „Világszerte magasabb fokozatba kapcsoltak idén a homoszexuális aktivisták. Míg azelőtt csak a diszkrimináció felszámolása volt a cél, ma már a többségi társadalom jogait fenyegeti veszély. A férfi-nő kapcsolaton nyugvó család hívei Svédországtól Amerikáig vesztésre állnak.”  Materiális okokból az interneten csak egy rövid kivonat található – itt –, de én a teljes cikket elolvastam, mert előfizető vagyok. (Egy – mellesleg meleg – barátom meg is kérdezte, hogy nem áll-e szándékomban szimbolikus tiltakozásként felmondani az előfizetést. Nem áll. Szükségem van a tájékozódásra „onnan” is, továbbá a lapban a politikai-ideológiai propaganda mellett minden héten olvasható valami tényleg érdekes, szakmailag is becsülhető cikk.)

A HV mostani  meglehetősen primitív érvelésű írásműve szerintem nem érdemelne ekkora figyelmet, hiszen a korábbi, részben ott is megjelent írásművekhez képest nem tartalmaz újat. Ami most viszont engem is felháborított, az a cím. Amit lehet első megközelítésben szimpla ostobaságnak minősíteni, de szerintem a cinikus gazemberség minősített esetével állunk szemben. Egyáltalán nem csak – sőt, nem is elsősorban – a melegekről van szó ugyanis. A Heti Válasz aljas címlapja és cikke – még egyszer: a szerző a lap főszerkesztő-helyettese – ugyanis azt hirdeti (a lap kb. 15 ezer olvasóján túl a Fidesz-közeli MAHIR hirdetőoszlopain elhelyezett óriásplakátok tengerén is), hogy a tolerancia veszélyes. A társadalom hatalmas többségét veszélyeztető, abnormális dolog, ha türelemmel, megértéssel vagyunk a kisebbségek iránt, ha ugyanolyan jogokat – egyáltalán: ugyanolyan életlehetőségeket – adunk nekik, mint a többségnek. Számtalan szociológiai felmérés mutatta ki, amit egyébként a mindennapokban tapasztalhatunk, hogy a magyar társadalom az egyik legintoleránsabb Európában, a legkevésbé képes elviselni a másságot, a másikat, a „tőlem” különbözőt. Homofóbia és xenofóbia, a nyomor helyett a nyomorgók – szegények, hajléktalanok, munkanélküliek – utálata, cigánygyűlölet. És ugyanide tartozik az egy évtizede egyre mélyülő, családokat, munkatársakat, barátokat megosztó politikai ellenségeskedés, a szekértábor-mentalitás. Ez az a környezet, amiben a HV a toleranciát a többség feletti diktatúrával azonosítja.

A Heti Válasz-címlap megjelenésével véletlenül egybeesett a Kurucinfo (végül egynaposra sikeredett) levétele a Facebookról. Neükurucz blogger, akivel nagyon nem értünk egyet politikai kérdésekben, de akinek a (szerintem helytelen) véleményéhez és emberi méltóságához való jogát adott esetben olyannal szemben is megvédtem, aki minden szempontból közelebb áll hozzám, ebből az alkalomból a következő gúnyos megjegyzést tette közzé:

„Győzött a SZABADSÁG és a TOLERANCIA! Végre elhallgattatták a másként gondolkodókat! Imádlak euroatlanti-civilizáció! :D” 

A magyar moderált jobboldal – állami hirdetésekkel kitömött – mértékadó hetilapja ugyanazt mondja, mint egy huszonéves átlagos fiatalember: a tolerancia, a mások iránti türelem, megértés csak maszlag, humbug, nem létezik, csak valami más törekvésnek a leplezésére szolgál.

Hogy világos legyen: az a véleményem, hogy a mások – cigányok, zsidók, melegek – elleni gyűlöletre és alkalmanként erőszakra uszító Kuruncinfót be kéne tiltani, el kéne hallgattatni. A tolerancia – végső soron a szabadság – ellenségeivel szemben ugyanis nincs helye toleranciának. Akkor is ez a véleményem, ha általam egyébként nagyra becsült liberális (bal- és jobboldali) jogvédőknek erről mást mondanak, és azonnal kiálltak a neonáci portál szólásszabadsága mellett.

És innentől veszélyesebb vizekre evezek: egyetlen szabadságjogot se tartok absztraktnak, tértől és időtől függetlennek. Egykori újságíróként – de még inkább önmagamat a társadalomért felelős állampolgárnak tartva – a sajtószabadságot sem. (Igen, tudom, ez nyilván komcsi propagandista szocializációmnak köszönhető.) A bejegyzés elején idézett Kálmán C. György a magyar társadalom katasztrofális mentális állapotára utal. Ehhez az állapothoz nagyban hozzájárult a magyar média elmúlt két évtizedes „teljesítménye”. Az az újságírói, szerkesztői, kiadói felelőtlenség, amely csak a szenzációt, a balhét tekintette „hírértékűnek” (így lehetett például médiasztár, majd „felelős” politikai személyiség Torgyán József), s amely megelégedett a 15 mp-es politikusi soundbite-okkal, kényelemből, gazdasági kényszerűségből, gondolkodási restségből és/vagy kényelemből lemondva a politikai, társadalmi, gazdasági jelenségek bemutatásáról és magyarázatáról. Tudom, ez nem csak magyar jelenség, az angolszász (elsősorban amerikai) média találmánya az infotainment, a tájékoztatás és a szórakoztatás közti határ elmosása, a politika – tk. egy társadalom életének – cirkuszként való bemutatása. Csak éppen Amerikában és Angliában (Németországról nem is beszélve!) megmaradt az úgynevezett szeriőz újságírás, világos határral elválasztva létezik egy komolyan vehető, érték- és mértékadó média is. Jobb- és baloldalon egyaránt. Ugyanis az is nagy tévedés, hogy létezik „semleges”, teljesen „objektív” újságírás. Az objektivitás természetesen alapkövetelmény (lenne) abban az értelemben, hogy az újságíró nem hazudik, nem állít tudatosan valótlant, s arra törekszik, hogy minél sokoldalúbban, minél teljesebben mutasson be valamely eseményt, jelenséget. De egy igazi újságírónak természetesen van véleménye, világnézete, és önmagában az, hogy mely eseményt ragad ki egy nap szinte végtelen sodrásából, már (jó esetben) tudatos választás kérdése, és akkor még nem írt le egy szót sem, nem kapcsolta be a mikrofont vagy a kamerát. A kamera – a tárgy, az eszköz – objektív, csak aki kezeli, az nem képes rá, mert gondolkodó ember. A sajtószabadságnak, a média sokszínűségének éppen az az értelme, hogy nyomdafestéket és képernyőt, számítógép-monitort találjanak a különböző szubjektivitások – az objektív tények eltérő bemutatásán túl a rájuk vonatkozó eltérő véleményekig.

De ahogy egy rabló vagy egy gyilkos szabadsága is korlátozandó, nincs helye a gyilkos eszméknek, indulatoknak se. Szerintem.

 ***

Egy korábbi, hasonló témájú bejegyzésem:

Gondolatok a sajtószabadságról - tűnődve, rosszkedvűen

Szerző: rás  2013.07.19. 21:20 7 komment

Címkék: média tolerancia sajtószabadság Heti Válasz neükurucz

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr435415551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2013.07.20. 11:30:10

rás:minden gondolatoddal egyetértek.
E a sok "okos" azt fel sem veti, hogy mi van akkor a biszexuálisokkal,akik családban élnek, tucat gyerekkel.Az ő házassági levelük elfogadható?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.20. 11:43:48

Pedig ez a címlap telitalálat és nagyon a helyén van. Ez a tolerancia valóban veszélyes, mert ez valűjában nem tolerancia, hanem egy törpe kisebbség önös érdekeivel való kötelező azonosulás. Nyelvi háború is folyik a társadalom ellen, pl. éppen a tolerancia szó értelmének kiforgatásával!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.20. 11:46:45

"a szabadság ellenségeivel szemben ugyanis nincs helye toleranciának"

Igen, ez egy totalitárius rend receptje. Magyarul: a MI elveink jók, tehát kényszerrel is alkalmazzuk őket, hiszen ezzel csak jót teszünk. Ellenben a MÁS elvek rosszak, tehát azokat tiltani kell, hiszen ezzel is jót teszünk.

Ez minden totális diktatúra alapgondolata, Hitler is, Lenin is ezzel védte magát.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.20. 15:54:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja. Az autizmus mint szociálpszichológiai probléma. És még juharszirupot se tudok küldeni neked Naurura.

defalla 2013.07.20. 20:01:35

Tegnap egy sarkalatos véleményt olvastam, s beleégett a retinámba - a hozzászóló a következő mondatot írta: "Ha a melegek nem házasodhatnak, akkor a heterók nem válhatnak."

Kétségem van afelől, hogy valaha is megértik azt a megközelítést, hogy engem is Anya szült, adófizető vagyok cca. 35 éve, de nem akarok könyvmáglyát sem látni.

Önös érdek? Erről nekem más a véleményem, de ettől függetlenül sem akarom más lelki világát összetörni.

Egy visszafogott megközelítés: mivel engem a "lakodalmas rock" mint kikapcsolódás hidegen hagy, nem fogok bérletet váltani ilyen rendezvényre.

Szerintem érthető. De ha nem, lehet megkövezni.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.20. 22:06:24

@defalla: Érthető. Viszont a bevezető idézet logikája hibás: csak az válhat, aki házasodik/házasodhat. Más kérdés, hogy a katolikus egyház (amelynek seggét ezerrel nyalja a - református - nagyvezír, képzelhető mekkora őszinteséggel) általános szabályként tiltja a válást, értelemszerűen a heterók válását. De természetesen mindez teljesen mellékes kérdés. Ami a lényeg - amiről a valódi vita folyik - van-e joga mindenkinek úgy élni, úgy gondolkozni, ahogy az neki jó, feltéve, hogy ezzel nem okoz kárt, sérelmet másnak.

defalla 2013.07.20. 22:17:34

@rás: Tudtam, hogy te érteni fogod :)
süti beállítások módosítása