"Ha egy városban jogtalanságok történnek, akkor a város lázadjon fel! Ha nem lázad, akkor pusztuljon el a város!"

Emlékezetből idézem, lehet, hogy pontatlanul, a Vígszínház Jóembert keresünk (Jó embert keresünk/ Szecsuáni jólélek) című, tegnap látott, nagyszerű Brecht-előadásának egyik (szerintem) kulcsmondatát.

Ma pedig az Élet és Irodalom-ban egy interjút olvasok arról, hogy a sorozatos felmérések szerint a fiatalok egyre nagyobb hányada vallja magát a demokráciával szemben a diktatúra hívének, vagy mondja azt, hogy számára mindegy, diktatúrában vagy demokráciában él. És hogy a 2000-es évek ifjúságára a konformizmus jellemző, a lázadás elutasítása, mert annak a politikához van köze, a politika meg csúf dolog. Szegény, hülye fiatalok! Nagyon meg fogják szívni. Pedig nem ők tehetnek róla.

Ja! Jónak pedig nem lehet, nem szabad lenni, mert olyan -- ilyen -- a rendszer, mondja Brecht. 2013-ban is.

Szerző: rás  2013.11.04. 21:13 16 komment

Címkék: színház ifjúság Brecht Vígszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr595614862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.11.05. 02:09:19

Jó, hogy együtt járunk színházba olykor, még ha külön is megyünk. Eszméletlenül jó előadás volt, a végén a kérdés-felelek "egyetem" hab a tortán.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.05. 10:16:46

@Hegyi Zsolt: Hezitáltam, de aztán nem maradtunk ott a "Vígegyetemre". Ezek szerint hibáztam. S ha már színház: a múlt héten összecsúsztak a dolgok, még két nagyon jó és érdekes előadást láttam. Az egyik a Maladype Don Juanja, a másik Vidnyánszky jó tízéves beregszászi előadása, ami nekem eddig kimaradt, de most itt volt (és még lesz is) a Nemzetiben: A szarvassá változott fiú kiáltozása... c. Juhász Ferenc-vers alapján született - azt mondanám - passiójáték.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.11.05. 10:29:49

És Vidnyánszky jó volt, voltak sokan? Oké, cinikus alapállás, nem szép dolog tőlem. Próbáltam a Dantonra is szerezni 4 jegyet, de nem sikerült, úgyhogy ha nem esik be valami váratlan, akkor idén még Pintér Béla lesz.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.05. 11:27:18

Jó volt - bár kicsit hosszú. Az egyik főszereplő a csodálatos kisugárzású Törőcsik Mari, a másik a (számomra érthetetlenül sztárolt) Trill Zsolt, aki ugyan tényleg jó színész, nagyszerű a mozgása, de semmi orgánuma és nagyon kétes a beszédtechnikája. Viszont főszerepet kapott a színpadkép, a kórus és legfőképp az asszociatív képzelet. A "nézőtér" tele volt (az első sorban a szinte mozgásképtelen Juhász Ferenc), de ez nem jelent sokat (kb. 200 embert), mert a nézői tribün a színpadon volt felállítva.

A Vígszínház tegnap kezdte meg a decemberi jegyek árusítását, vettem is a 7-i Dantonra. Pintér Bélám meg az Átriumban lesz: 18-án A sehova kapuja.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.05. 11:30:32

@Hegyi Zsolt: Még az előbbihez. Vidnyánszkyt, mondjuk, most se szeretem jobban - mint embert, mint kultúrpolitikust. De az egyik legeredetibb, legtehetségesebb színházrendező. (Lehet persze, hogy már csak volt, mert ez az előadás legalább tíz éves.)

egy nagyi 2013.11.05. 16:31:37

ras:nekünk a bérletünkben szerepelt a darab a bemutató idején. Nem tudtam felocsúdni, az E.E. játéka pedig kifejezhetetlen szavakkal. Félve mondom ki, de amíg ilyen darab, ily módon előadható, akkor még nem veszett el százszázalékosan a demokrácia.
Ami pedig az ifjúságot illeti, amíg el nem jut önmagától a helyzete felismeréséig , és meg nem találja a cselekvése területét addig ez így lesz, a politikusaink egytől-egyig levitézlettek.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.05. 16:42:36

@egy nagyi: A már lazuló Kádár-korra mondták (mondtuk) a Hamlet-parafrázist: "őrült rendszer, de van benne beszéd".

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.11.06. 09:13:35

Én se vagyok már annyira fiatal, mint régebben voltam, de azért hozzám talán közelebb áll a huszasok gondolkodása. Vagy élete. Ez egy másfajta világ, mint volt. Nem javíttatunk meg ma már semmit, veszünk újat. Egyszerűbb, olcsóbb. Országot se javítunk meg. Egyszerűbb, olcsóbb máshova menni. Minek veszkődni, széllel szemben próbálkozni, ha van más megoldás? Ez egy ilyen elhasznált hely fog maradni, néhány lomizónak. Sajnálom. (Tényleg.) Nem fognak észhez térni, és meg se fogják szívni, mert nem lesznek itt. A többieknek meg valszeg így is jó lesz :(

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.06. 10:56:06

@Pepita Zebra: Úgy látom, versengünk, hogy melyikünk pesszimistább. Én elvi - és ha lehet, gyakorlati - ellenfele vagyok az "eldobó" fogyasztói társadalomnak. Valaha az "országeldobásnak" is elvi ellenfele voltam - nem is annyira az "itt élned, halnod kell", hanem az itt tenned kell szellemében - ma már csak azt mondom, hogy ez a társadalom és benne a ma fiatalok nagyobb része számára gyakorlati okokból nem alternatíva.

Az optimista és a pesszimista beszélget. - Ez a világ a létező világok legjobbika! - mondja az optimista. - Igazad van - feleli a pesszimista.

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.11.06. 11:12:27

@rás: Ezt most kivételesen nem pesszimizmusból mondtam :) Inkább csak egyszerűen ez megy. Az eldobó társadalommal sem lehet érdemben harcolni (most próbáltuk megcsináltatni a printert... esélytelen). Egyébként sztem nem elképzelhetetlen, hogy ez a létező világok között egy elég jó, ugyanis nincs ránk zárva... (De most komolyan. Barátnőmék 4 évig képviselték kis hazánkat diplomataként valahol, nemrég jöttek vissza. Azzal mentek ki, hogy ha hazajönnek, lakáscsere (2 kisgyerek), autócsere. A lakáscsere még menet közben elúszott, mert a beígért bér töredékét kapták (munkáltató: magyar állam, nem gonoszmulti), az autót már Pesten lopták el, az ablakuk alól. Ehhez a vircsafthoz azért mindenki élete rövid.)

egy nagyi 2013.11.07. 09:02:27

Pepita Zebra:voltak korok, helyzetek, amikor a tulajdonosok lakásaira, földjeikre, üzleteikre tette rá a kezét az államhatalom, s ha nem tudtak elmenni itt élték le azt a bizonyosan hosszú életüket, hol lázadva, hol beletörődve. Egy vagyonvesztést még lehet, hogy túl lehet élni és fel lehet belőle tápászkodni.Nekünk is lenyúltak már befektetésünket, de azóta tudjuk , hogy legfőbb értékünk az életünk.Az általad felsorolt veszteségek kisebb valószínűséggel ugyan, de a világon bárhol megtörténhetnek.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.07. 10:22:53

@Pepita Zebra: Printerjavítás: Printer Net 2002 Bt. Hűvösvölgyi út 54., 274-0104, 20-313-9537

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.11.07. 10:44:12

@rás: Szervízt speciel találtunk, de a javítás 3 új printer árába kerülne, a printer eredeti árának is a duplájába. De azért köszönöm :) (Gyanítom, hogy az itteni élet megjavításának is hasonlóak a költségei...)

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.07. 16:41:13

@Pepita Zebra: :) Nem tudom az "itteni életemet kidobni" - kost was kost.

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.11.07. 17:50:23

@rás: :) Hát igen, ez pont a dilemma. (A Mérő László könyvekben van asszem ez a 'pózolás játék', hogy ha túl sok időt fektet az ember valaminek az elérésébe, már csak azért se ereszti, még ha így irreálisan magas is lesz végül az ára. A 'fiatalok' még kevesebbet fektettek az itteni vircsaftba, könnyebben is eresztik. De ezért nem szabad haragudni, itt tényleg nem jó...)

rás · http://ras2.blog.hu 2013.11.07. 18:05:59

@Pepita Zebra: Itt tényleg nem jó, és eszem ágában nincs haragudni. Inkább irigykedem.
süti beállítások módosítása