Mesterházyt utáltam, mint a sz…t, évekkel ezelőtti hivatalosan személyes ismeretség alapján arrogáns, akarnok karrieristának tartom. Két irtó nagy választási pofon kellett hozzá, hogy pártjának – rémületbe esett – hangadói rájöjjenek és ki is merjék mondani politikai alkalmatlanságát. Ez azonban másod- vagy harmadrendű kérdés. Az MSZP-vel ugyanis nem M. A. a probléma, M. A. csak (gennyes) tünet. M. A. egy elődje, Gyurcsány Ferenc által szétvert pártban lett elnök (Lendvai Ildikó csak múló, érdektelen epizód volt), és akár tiszteletre méltónak is nevezhető, hogy egy eleve bukott helyzetben, a 2010-es választás előtt. (Nagyhangú bírálói, köztük a tegnap megint pártelnökségre bejelentkező Kovács László, most már a 2010-es vereséget is Mesterházy nyakába varrják.) Többször leírtam már: Gyurcsányt felelőtlen politikai kalandornak tartom, akiről 2004-ben egyértelműen kiderült, csak annyit tudott, hogy a hatalmat akarja, de hogy miért, minek az érdekében, hogy mit kezdjen vele, arról fogalma se volt. A DK megalakítása óta pedig a programja kimerül abban, hogy ő Orbán legelszántabb, leghangosabb ellenfele. (Ez a szerep persze magában foglalja, hogy egy sor kérdésben igaza legyen.) Az erős(zakos) Gyurcsányban és a gyenge Mesterházyban azonban közös, hogy semmit nem tudnak kezdeni az MSZP-vel, nem tudnak választ adni arra a kérdésre… arra a kérdésre, amit fel se tudnak tenni: mivégre van ez a párt? És hogy mi is ez az MSZP? – túl bizonyos egzisztenciális érdekszövetségen vagy közös múlton, meg közös kulturális hagyományon.

1989 őszén az államszocializmus – remélt, de lehetetlennek bizonyult – megreformálásába belebukott, s a nyugat-európai szociáldemokráciához menekülő, a kényszerideológiát ideológiamentes pragmatizmusra váltó politikusok pártja lett, amely jórészt a hagyományok alapján vállalta olyan baloldali értékek képviseletét, mint egyenlőség, szolidaritás. Az Antall-kormány politikája, (benne a Horthy-korszak első ideológiai, kulturális restaurációs kísérletével), de még inkább a (már a 80-as évek végétől) kiépülő, tömeges munkanélküliséggel, a Kádár-korszakban élvezett egzisztenciális biztonság végső megroppanásával járó gátlástalan magyar vadkapitalizmus – és mindezek alapján a rendszerváltásban való általános társadalmi csalódás tette négy év alatt tömegtámogatást élvező kormánypárttá. A sokak által „kis Kádárnak” tekintett Horn Gyulával.

Az 1998-as vereség után 2002-ben ismét az „ezeknél” még „azok” is jobbak hangulat vitte vissza a hatalomba – amivel aztán nem tudott mit kezdeni. Az EU-csatlakozás 2004-es beteljesedésével lényegében program nélkül maradt az MSZP. Csak azt tudta ígérni, hogy jobban menedzseli a globális kapitalizmus rendszerébe nagy hendikeppel illeszkedő országot, mint (ellenfélből kíméletlen, gátlástalan ellenséggé váló) politikai riválisai. De csak ígérni tudta.

Kérdés, hogy a szimpla dilettantizmus, a politikai ügyetlenség, alkalmatlanság (és az ellenfél politikai tehetsége) számlájára írható-e mindaz, ami az MSZP-vel 2006-tól máig történt. Azt hiszem, nem. Én a fő okot a karakter, a célok, az irány hiányában látom. Az ideológianélküliségben, ami magával hozza, hogy a pártnak nincs értelmes mondanivalója a magyar társadalom számára. (Túl azon az egyébként indokolt célon, hogy „le Orbánnal!”.) Miért, milyen alapon nevezi magát szocialistának, baloldalinak? Mit jelentenek számára ezek a fogalmak? Mit jelentenek itt és most a magyar társadalom számára? És mit jelentenek úgy általában ma a világban? Képes-e a magyar baloldal (most már túllépve az MSZP, DK meg Együtt nevű csoportosulásokon) megfogalmazni valami alternatívát a neoliberális-neokonzervatív eszme és gyakorlat uralta világban – illetve azzal szemben, azon túl? Képes-e hihető vagy reményt adó alternatívát megfogalmazni? Igen, a „hihető” és a „reményt adó” nem ugyanaz, az első a megvalósítás belátható lehetőségét is magában hordozza, míg a „remény” inkább csak az igazság hitét, tudatát. Ma egyik sincs. De amíg nincs, addig értelmetlen az MSZP „megújításáról” fecsegni. És csak a politikai játékok iránt érdeklődők szórakoztatására szolgál azon tipródni, hogy ki lesz egy fölöslegessé vált párt következő elnöke.

Szerző: rás  2014.05.29. 19:04 23 komment

Címkék: baloldal ideológia MSZP Gyurcsány Mesterházy

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr106229927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2014.05.30. 00:05:27

100 %-ban egyet tudok veled érteni. És nem látom, ki lenne az, aki ezt a dolgot felvállalja. Egy nevet se tudok mondani. És ez a baj.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 08:59:59

"Mesterházyt utáltam, mint a sz…t, évekkel ezelőtti hivatalosan személyes ismeretség alapján arrogáns, akarnok karrieristának tartom."

Nem semmi indítás, megyek és olvasom tovább :D

zizi77 2014.05.30. 09:14:59

Gyurcsány úgyse hagyja, hogy ne ő legyen az origó a baloldalon. Igazából tök mindegy, hogy milyen párt nevében mulattatja a nyuggereket.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.05.30. 09:26:28

@Hegyi Zsolt: Hát hiszen épp ez az: nem a név (az elnök) a lényeg! Bár kétségtelenül "ront vagy javít".

@polyvinyl: :)

♔batyu♔ 2014.05.30. 09:43:27

Jók ezek a ballibsik. Tegnap Gyurcsányt utáltam, ma Mesterházyt. nyilván utálják, hiszen egy biztos, kifizetni már nem fog egy "független" bloggert sem.

Az MSZP-t pedig elég egyértelműen azok tették tönkre, akik most meg akarják menteni, Gyurcsányék.

Már várom is, mikor kezdik el az index bloggerei és a kevésszámú ballibsi nick újból Gyurcsányt imádni.

♔batyu♔ 2014.05.30. 09:44:54

@zizi77: Én csípem Ferit. Vele tuti a stabil jobbos fölény és a káosz a ballibsi oldalon.

Barbaarb 2014.05.30. 10:12:43

@♔batyu♔: Igen, ez a választási eredmény is a Fidesznek kedvez még akkor is, ha az részvételi adattal korrigálva olyan nagy csoda nem is történt.
Amíg Gyurcsány (és Bajnai) jelen van az ellenoldalon, addig az ő kormányon maradása biztosított, hiszen nem marad tér egy valódi baloldali konkurenciának. A Jobbikot meg fél kézzel leszerelik, ha egyáltalán le kell, ugyanis nem biztos hogy képes túlnőni jelenlegi korlátain.

Kivlov 2014.05.30. 10:15:17

van. lehessen röhögni is valamin. :D

♔batyu♔ 2014.05.30. 10:25:05

@Barbaarb: A Fidesznek sokkal jobb, ha 30% ballibsi van, de szinte egyenletesen megosztva mint 25% egyben.

Gyurcsányék is tudják ezt, éppen azért időzítették az összefogás elutasítását az EP választásokra, mert itt nem sok a vesztenivalójuk. Most sikerült egy kis pánikot okozni az MSZP-ben, így ott újból hatalomra kerülhet. Annál is inkább, mert a lóvé is nála van.

zizi77 2014.05.30. 10:49:22

@♔batyu♔: nem hiszem, hogy nagyon meg akarná menteni Gyurcsány az MSZP-t. Tök mindegy neki, hogy hívják a céget, csak ő lehessen a boss. Végülis a DK már majdnem be is hozta az MSZP-t. De amúgy igazad van. Addig lesz a FIDESZ tuti befutó, amíg ezek marakodnak a koncon a másik oldalon. :)

belekotty 2014.05.30. 11:37:16

"De amíg nincs, addig értelmetlen az MSZP „megújításáról” fecsegni. És csak a politikai játékok iránt érdeklődők szórakoztatására szolgál azon tipródni, hogy ki lesz egy fölöslegessé vált párt következő elnöke."
- Ez jó! :-)) Ez nagyon jó!!!

belekotty 2014.05.30. 11:40:26

@♔batyu♔: Hmmm... ez túl értelmes volt ahhoz, hogy ezt te magad találtad ki.

2014.05.30. 11:42:51

Oh, Fletó 2009. március 21-től az MSZP szétverésére játszik, és elég sikeresen csinálja. Az az igazság, hogy stratégiai tervei nincsenek, kizárólag a szeme előtt lebegő célig lát. Ugyanilyen volt a kormányon is, úgy forgatta a köpönyegét, hogy még a legkitartóbb hívei sem tudtak elég gyorsan szélirányba állni mögötte.

Mindenki előtt nyilvánvaló volt az idei választásokon való nagy balos bukta, de persze kormányváltó álmokkal kellett nekifutniuk. Nem tudom, hogy mire számítottak, ez a társaság olyan debil, hogy még nevet sem tudtak maguknak regisztráltatni.

Sosem értettem Mesterházy ragaszkodását a miniszterelnök-jelöltséghez. Most ott áll letolt gatyával, a CV-jében pedig annyi áll: kétszeresen bukott miniszterelnök-jelölt. Nyilvánvaló volt, hogy egy személyben őt fogják hibáztatni a kudarcért, de megnyugtatom a kedves MSZP-seket, a párt halálra van ítélve, bárkivel is futottak volna neki választásnak, ugyanúgy pofára estek volna. A posztoló felvetése helyes, erre a pártra, ezekre a politikusokra, erre a szellemi hátérre nincs szükség, lejárt a szavatossági idejük.

_most_ 2014.05.30. 11:50:12

elég egyértelmű, hogy egy demokratikus ellenzékre mindenképp szükség van, mert a fidesz-féle egypártrendszer nagyon káros, szerintem a választók nem ragaszkodnak az mszp-hez, de a jelenlegi pártoknak, mind jobboldalon, mind baloldalon, nyilván nem érdeke egy új párt megjelenése.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 12:07:43

@zizi77:

Gyurcsány nem megmenteni akarja az MSZP-t, hanem felégetni, beszántani és sóval behinteni.

Sose fogja nekik megbocsátani, amit tettek vele, hogy leparancsolták a színpadról, és kis híján politikai hullát csináltak egy olyan emberből, akinek a szereplés az élete.

Ez vendetta, akárhonnan nézzük is, méghozzá a minőségi, hidegen tálalt fajtából.

vezér01 2014.05.30. 12:14:23

Az Mszp mai állapotáról az Szdsz jut az eszembe, ők a végén már a Vaterán hirdették a párttitkári posztot.
Valaki hozna nekem egy kávét?!

J.László 2014.05.30. 12:24:35

Látható, hogy a libsiknél rövidesen ismét Gyurcsány lesz az úristen.

Evoke 2014.05.30. 12:38:00

Egy kis segítség az MSZP számára.

Az ATV műsorában Szanyi Tibor össze-vissza habracsolt. Láthatóan frusztrált állapot jellemezte, sérelmesnek találta a médiák kíváncsiságát, a párt „élveboncolását”. Nem az a párt gondja, hogy ki az elnök, hanem hogy nincs mit mondani a társadalom választási győzelmet eredményező többsége számára. Nem csak a stratégia (a képzelt erőfölénnyel való visszaélés) volt rossz, ezt egyébként a vezető testületek és személyek, Botka, Tóbiás, Harangozó, Molnár Zsolt is támogatta, hanem elmaradt a politika megújulása, a rendszerváltás óta eltelt gyakorlat elemzése, a tanulságok levonása, a hibák elismerése. A Fidesz kétharmados győzelmének vastagon megágyazott az MSZP és az SZDSZ politikája, a választóktól való elszakadás. Az MSZP identitását ma is a „legnagyobb, legerősebb ellenzéki párt” képzete határozza meg. Ha komolyan gondolják a megújulást, erre kell markáns erőfeszítéseket tenni. Szánalmas az is, hogy itt állnak média, gazdasági háttér nélkül, elvesztették a szakszervezetek támogatását, a vidék támogatását azzal, hogy feladták a munkavállalók érdekeinek képviseletét. Jó ideje bürokratikus utat követnek, mely szükségszerűen a lecsúszást támogatja. Az infrastruktúra, a menedzselés tartalom nélkül, társadalmi aktív jelenlét, ideológia nélkül csak holt szerkezet. A társadalom helyzetének valós ismerete nélkül nem lehet a problémákra jó válaszokat adni. Nem gondolom, hogy szükségtelenné vált volna egy valóban balos, de nem populista MSZP jelenléte a magyar politikai palettán, de ezt nagyon őszinte, bátor, a hibákat feltáró, új irány kitűzésével lehet megtenni.
Mesterházi Attila elnökségről, frakcióvezetésről való lemondását az utólag okosokkal, a fanyalgókkal ellentétben értékes döntésnek tartom. Nem sűrűn fordul elő a magyar közéletben, hogy valaki képes felelősséget vállalva lemondani

Hajdú Peter 2014.05.30. 12:54:53

"Van-e egyáltalán szükség az MSZP-re?"

NINCS, ES SOHA NEM IS VOLT !
Az mszp csak egy bunszervezet, ami hatalom es a lopott vagyonok atmentesere jott letre.
Evtizedeken at pusztitotta, rombolta az orszagot, ha 20 eve szunt volna meg, az is keso lett volna.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.30. 14:22:24

@Evoke: M.A. lemondásának már április 6.-án itt volt az ideje. Azt, hogy ez csak tegnap valósult meg, én nem 'felelősséget vállva lemondani' nevezném.

egy nagyi 2014.05.30. 17:21:37

ras:feltételezem, hogy Te is olvastad a mai ÉS-ben TGM írását, ennek fényében kérdezem, mit tudunk tenni, s kérdéseink hol lehetnek előremutatóak. Ma már minden politikai hibát jól kritizálunk, de nem süllyedhetünk bele a szenvelgéseinkbe. Progresszív, egyetemes megoldás kellene az egész globális világra kitekintő.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.05.30. 17:36:43

@egy nagyi: Még nem olvastam. Ami a kérdésedet illeti, én már csak ezt tudom tenni: gondolkodom és leírom, hogy mire jutottam, hátha segít másoknak is a gondolkodásban.
süti beállítások módosítása