"Rengetegen érzik manapság, sajnos, hogy ellentétek feszülnek köztük s rengeteg más ember között. A kultúra alapvető sajátsága, hogy messzemenően bizalmatlanná tesz a köreinken kívüliek iránt, vagyis nemcsak a germán tartja alacsonyabb rendű lénynek a zsidót, hanem a futballista is a zongoristát. Hiszen végül is minden a határai által létezik, így a környezete ellen irányuló, némiképp ellenséges aktus révén; ha nincs pápa, nincsenek lutheránusok, és pogányok nélkül pápa sincs, vitathatatlan tehát, hogy az emberek egymásrautaltsága épp egymás eltaszításában nyilvánul meg a legélesebben." (Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember I., 32. o., Tandori Dezső ford.)

Több mint nyolcvan éves szöveg.

Kamasz- és ifjúfelnőtt korom egyik meghatározó barátja áradozott Musil regényéről, belenéztem, és megállapítottam, hogy én még nem nőttem fel ehhez, aztán évtizedekkel később is beletörött a bicskám. Most Joseph Roth óriási élményt nyújtó Radetzky-indulója nyomán veselkedtem neki az ugyancsak a Monarchia korában játszódó könyvnek. A 38. oldalon tartok a több mint 2300-ból... Nem könnyű olvasmány (megint fölmerült bennem, hogy vajon nem a kongeniális fordító, Tandori nehezíti-e meg tudatosan az olvasó dolgát - ezt egy németes (hé, Platen!) tudná megmondani. Ha a borozáshoz hasonlítom, nem arról van szó, hogy egységnyi idő alatt minél többet igyak meg, így érve el a gátlásokat felszabadító, a világ bajait feledtető kábaságot, hanem minden kortyot hosszan a számban tartva, ízlelgetve, a nedű illatát élvezve jutni egy "magasabb régióba". Élvezem könnyed, lebegő iróniáját, a köznapi jelenségek - például az augusztusi Bécs utcai forgalmának - filozófiai (vagy éppen csak filozofálgató) megközelítését. A fenti eszmefuttatásra például egy utcai verekedés ad alkalmat. Hosszú távú programnak ígérkezik, és remélhetőleg nem adom fel útközben - remélem, eszembe se jut majd ilyesmi.

Szerző: rás  2015.06.25. 12:01 2 komment

Címkék: irodalom Robert Musil

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr187572094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2015.07.03. 20:51:14

rás: hallgatagságod gondolom azt jelenti,hogy beszippantott a könyv, jó olvasást, érdemes rá, hogy ismerjük.

rás · http://ras2.blog.hu 2015.07.03. 22:06:32

@egy nagyi: Ó, "több dolgok vannak földön és egen", amik "beszippanthatják" az embert, vagy éppen torkára forrasztják a szót. :)
süti beállítások módosítása