"Isten áldjon, Magyarország!" - Sándor Mária, a "feketeruhás nővér" köszönte meg ezzel a mai pedagógustüntetés legfelemelőbb perceit, a csöndet. Őrült ötletnek tartottam, amikor a demonstráció közepe táján felszólaló - egyébként tartalmas és hatásos, az összefogást, a szolidaritást szorgalmazó beszédet mondó - Sándor Mária azt kérte, hogy ha majd véget ér a tüntetés, maradjunk még és 5 perces néma csönddel mutassuk meg, nem balhézni jöttünk (válasz Lázár Jánosnak), és hogy komolyan gondoljuk a követeléseinket. Tizenegy szónok és kétórás álldogálás után zuhogó esőben, hidegben még némán ottmaradni - dilettáns képtelenségnek tűnt. Elhangzott az utolsó beszéd, elénekeltük a Szózatot, és senki nem figyelmeztetett, hogy mit kért egy órával korábban a feketeruhás nővér. De a tömeg elhallgatott, maradt. Néma csendben álltunk, míg Sándor Mária a mikrofonhoz nem lépett, s elmondta az idézett mondatot. Szép volt.

És az ember ma megint azt gondolhatta, talán van remény...

Mint a kommenteknél látható, hazaváró elküldte a tüntetés teljes filmjének, a fantasztikus Csillag Ádám munkájának linkjét:

Szerző: rás  2016.02.13. 23:15 3 komment

Címkék: tüntetés Csillag Ádám Sándor Mária Simon és Garfunkel

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr48388298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2016.02.14. 00:32:03

rás:miután nem bírom a tömeget, itthon néztem és hallgattam az egészet, nagyon örültem, mert egy nagykorúságot jelentett a társadalom egyik legjobban jövőt meghatározni képes csoportjáról. Amikor nem üres, demagóg szólamok hangzottak el, hanem a tények. A gyerekem és a barátja tanárok, minden problémát évek óta hallgatjuk tőlük. Az az igazság, hogy amikor még az önkormányzatokhoz tartoztak az iskolák/persze a relatíve jól működőket figyelembe véve/ akkor egy-egy pályázaton tudtak valamilyen anyagi forráshoz jutni az intézményük működtetéséhez.A Klik utóbbi éveiben még kitartottak a korábban beszerzett eszközeik, de mára kifogytak a tartalékok. A Klik adminisztrációs bürokráciája borzalmas, mindenhez kérvényt, igazoló jelentést stb. kell írni. Úgy gondolom, hogy nem lehet lemondani az oktatók továbbképzéséről sem, de hogy menjen el, ha a részvételi díjat saját zsebből kell kifizetnie és még hol van az útiköltség. A tanárok néha szeretik, ha szájbarágják nekik a tantervet, de engedtessék meg a tanár szuverén alkotó ember, mert ők faragják a szülőkkel együtt a világon a legfelemelőbb szobrot, amelyet úgy hívnak emberi jellem, és kaput nyitnak a gyermekeinknek a tudás birodalmába.

hazaváró (törölt) 2016.02.14. 09:21:10

Csillag Ádám filmje (1:47:58)
www.youtube.com/watch?v=d4aEZNYA_0g

rás · http://ras2.blog.hu 2016.02.14. 18:24:39

@egy nagyi, hazaváró: köszönöm a véleményt, köszönöm a linket. Utóbbit máris csatolom a bejegyzéshez.
süti beállítások módosítása