"[A]z emlékezés mindig felelősséget igényel, mindig felelősséget sugall. Felelősnek lenni - többek között s talán elsősorban - annyit jelent mint emlékezni. A feledékenység igen gyakran felelőtlenségként is kezelhető. Nincs viszont felelősség a személyiség folytonossága nélkül. Éppen ezért globális felelősséget kell vállalnunk mindazokért az Énekért, akik életünk különböző szakaszaiban voltunk." (Gáll Ernő: "Ettersbergi töprengéseim". Látó, 1993/11.)

Szerző: rás  2017.11.14. 21:30 5 komment

Címkék: Gáll Ernő

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr4913276675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beszélő név 2017.11.15. 11:49:30

Valóban izgalmas kérdés, mi a fedezet az Én mögött, mi biztosítja a "személyiség folytonosságát". Az önmagunkra irányuló emlékezet biztos az egyik befutó. De mi a véleményed mások emlékeiről rólunk? Az, hogy ki vagyok, esetleg nem is kizárólag attól a valakitől függ, aki hordozója, aki tulajdonosa ennek az Énnek, ennek a személyiségnek.

egy nagyi 2017.11.15. 15:01:54

@beszélő név: így kaphat az Én stigmákat.
az emberiség, az irodalom, a történelem, művészet mindig pakol az egyes emberre valamilyen jelzőt, s van amikor a személyiség megérdemli, de van, amikor belerokkan.

rás:a bejegyzésed olvasása után eszembe jutott Karinthy Frigyes kis könyve az "Én és énke", bele akartam nézni, de valamelyik lányom lenyúlta.

rás · http://ras2.blog.hu 2017.11.15. 18:17:36

@beszélő név: Teljesen igazad van: az objektív személyiségképhez feltétlenül hozzátartozik, hogy mások milyen emlékeket hordoznak rólam. De az idézet az önmagammal szembeni őszinteségről, az esetlegesen elfojtott emlékekről szól.

egy nagyi 2017.11.15. 19:03:25

@beszélő név: @rás: az önmagunkkal szembeni őszinteség részét kell, hogy képezze az a folyamat, amelyben a rólunk alkotott képet is analizáljuk. S erről szól az idézet is. Aki saját magát képes vizsgálni,/ ha képes/, pontosan tudnia kell az elfojtásainak ok okozati összefüggéseit.
süti beállítások módosítása