Először március "idusát" akartam írni a címbe, s erről azonnal beugrott, hogy az tulajdonképpen a zsarnokölésről szól. Ami ellen persze semmi kifogásom, de nem remélem... Tempora mutantur.

A bejegyzésre azonban nem ezért szántam el magam, hanem mert piszkált valami, és egyébként is szégyen (bár jelent valamit), hogy szinte teljesen eltűnt a blogról a politika. Pedig érdekel, továbbra is buzgó rádióhallgató és újság- (hetilap- meg internetes hírlevél-)olvasó vagyok. Tüntetésen azonban rég nem voltam, és némileg röstelkedve, de ma se mentem. A korommal mentegethető kényelemszeretet meg a bizonytalan időjárás mellett és előtt azonban a fő ok a belengetett 20 felszólaló volt. Ami egész egyszerűen dilettantizmus, balfaszság; a magamutogatás, az exhibicionista szereplésvágy győzedelmeskedett a politikai (és tömegrendezvény-szervezési) racionalitáson. Ha mélyebb magyarázatot keresek a "20"-ra, akkor viszont azt találom - és ez az igazi oka a passzivitásomnak -, hogy hiányzik az egyszerűen, lelkesítően és mozgósítóan megfogalmazott politikai célkitűzés, vízió - és a megvalósításba vetett hit. Alibi foci.

Fura dolog ez, hiszen egyrészt vérlázító dolgok történnek az országban, másrészt meg tényleg fontos dolog, hogy az Orbánnal - az autoriter rendszerrel és a keresztény blablával leöntött etnonacionalista ideológiával (valamelyikkel vagy mindkettővel) - szembenálló politikai szereplők, a szocialistának nevezett liberálisoktól a néppártosodó neonácikig összefognak egy rendszerváltás érdekében. Ha meggondolom, nem különösebb "egységfront" ez, mint a 80-as évek végének Vásárhelyi Miklóstól és Kis Jánostól Csurka Istvánig terjedő rendszerváltó ellenzéke... Igaz, azt is meggondolhatom, hogy a Kádár-rendszert, az államszocializmust nem Kis és Csurka döntötte meg, hanem a világpolitika. És ha ez igaz, akkor értelmetlen az a minduntalan felmerülő kérdés, hogy érdemes volt-e...

Elnézést, a némileg szaggatott gondolatmenetért, de nehéz megfogalmazni, hogy mi a bajom. Talán az, hogy bár teljes mértékben azonosulok a meghirdetett céllal, az Orbán-rendszer megdöntésével - ami minden egyéb szempontot, politikai különbséget, áthidalhatatlan ellentétet alárendel -, de nem látom az erőt, amely erre képes lenne. Pedig Karácsony, Márky-Zay, Szabó Tímea vagy a momentumosok tényleg szimpatikusak. Csak hát...

Szerző: rás  2019.03.15. 21:35 5 komment

Címkék: politika ellenzék apátia

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr5314691632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2019.03.16. 00:33:28

rás:megértem a keserűséged, lehet, hogy nincs igazam, de ez az ellenzék, ha összefog, ha nem, töketlen. Mélységesen egyetértek Bauer Tamással, aki azt mondta, hogy olyan tüntetésre nem megy, ahol jobbikos zászlók is lengenek. Márky-Zajtól a hideg kiráz, nem bírom a küldetéseseket, és eléggé jobbra van. És ki ez a Puzsér, szerintem a Fidesz által delegált bomlasztó. Májusig nem tudjuk meg, hogy mi lesz az EU-ban. A mostani 20.-i döntéstől nem gondolom, hogy kizárják Orbánt, próbálják regulázni, de a nemzetközi tőke mozgatja a világot.
Mi csak mérgelődni tudunk, esetleg néha kiokádjuk magunkból az utálatot, vagy szinte a belehalásig nevetünk, mert a magyar politikai élet jelenlegi elitje az ellenzékével együtt szánalmasan nevetséges.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.03.16. 10:24:15

Szily László némileg cinikus, mégis hitelesnek tűnő beszámolója: tinyurl.com/y4n3o6vm

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2019.03.18. 11:31:37

Hirtelen azt akartam írni: nem is hiányolom a politikát. De aztán eszembe jutott, hogy volt jó pár érdekes politikai elemzésed. De persze az is igaz, hogy a jelenlegi helyzetben már nincs nagyon mit mondani, amit nem mondtak volna el. Cselekedni kell, az pedig nem blogműfaj.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.03.18. 16:46:15

@Dupla: Persze, én is géppisztoly helyett fanyalodom rá...

egy nagyi 2019.03.18. 16:51:26

@Dupla: szívesen venném én például,ha elmondanád, hogy a jelenlegi helyzetben mit tennél, mint cselekvő, konkrétan mit is értesz a fogalom alatt. Már hányni lehet az igaz az egész politikától, de már az utca népe bevette az Orbán-cumit.
Tehát:MI A TEENDŐ? szabadon Lenin után.
süti beállítások módosítása