... gondoltál arra, hogy felkösd magad, akkor feltétlenül olvasd el ezt a cikket. Amely hosszú, nagyon borús, de elgondolkodtató, de mégis azt sugallja, hogy van valami remény. Bár - tekintettel vezetők és társadalmak felelőtlenségére, tehetetlenségére - erősebbnek tűnnek a földi élet kipusztulása melletti érvek. 

Que será, será..

Szerző: rás  2019.05.09. 09:37 31 komment

Címkék: jövő klímaváltozás Hernádi Judit Jem Bendell

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr6514816028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.10. 21:54:55

"..a klímaváltozás nem egy nagy, katasztrofális esemény formájában sújt majd le ránk a jövőben, hanem már bőven benne élünk és ez lett a valóságunk."

Nem szoktam ara gondolni, hogy felkössem maga, mert ez nem jó ötlet, de arról már elmélkedtem, hogy az emberiség már felkötötte magát.

Főleg azért, mert a kínnal, keservvel megszerzett tudást aprópénzre váltotta, és a tudása nagy részét elherdálta. Nincs az emberiség többségében tudás az élethez,
a szükséges tudás jelentős részét elvesztegettük.

Mert mit ért a lexikális tudás, ha nem tudod milyen növényt lehet megenni? Mit ér a tudás, ha nincs hozzá technika?

A cikk kissé hosszú, sok a felesleges elmélkedés benne. A felismerés után nem azon kell elmélkedni, hogy mi lesz, hanem azon kell dolgozni, hogy mi legyen. Mert van lehetőség, csak a mellébeszélés egyszerűbb. Mert mi lesz, ha elmegy az áram? Hát az, ami volt akkor, amikor még nem volt áram. Meg víz. Meg okostelefon. De ezt meg kell tanítani az embereknek.

Egyszer régen volt vitám egy idős kollégámmal, akinek kifejtettem, hogy a természet megodja a túlnépesedés problematikáját. Ehhez a járványokat, háborúkat használja, mert minden ilyen esemény után biológiai fellendülés követezik. Azt mondta hülye vagyok. Pedig a történelem engem igazol. Eddig minden kultúra valamilyen okból összeolmott, amikor túlnépesedet. Mi most abban az ajtóban állunk, ahol ki fog buggyanni a többlet. Ezért örvendetes(?), hogy a kormányunk nem a minőségibb élet megteremtését fáradozik, hanem azon, hogy darabszámra többen legyünk.:(

Egyébként meg mire ez a túlbuggyanás megtörténik, az engem már nem fog érinteni. Sajnos.

egy nagyi 2019.05.11. 01:04:47

Már több mint egy évtizede annak, hogy ezekről a problémákról olvastam. Úgy gondolom, hogy ennek a prognózisnak is köszönhető az emberiség egy részének a dehumanizálódása. Sokan élnek úgy, hogy öntudatlanul, bele se gondolva a bőrük alatt éreznek valamiféle félelmet, amelyet a KÁOSZ-elméletek felerősítenek.

Tudom, hogy szinte minden technika árammal működik, s így van veszélye az elsötétülésnek, de mindez a folyamat lokálisan jelentkezik , nem egyszerre, s feltételezem, mint ahogy a számítógépek esetében alkalmaznak szünetmentes tápegységet, a kutatók fel fogják fedezni ennek mintájára a régiókat átfogó megoldásokat. A gáz, kőolaj vonatkozásában nem tudhatjuk, hogy még milyen energia lakozik a Földünkben, és még lehet valamilyen eddig nem ismert anyag, ami segítségére lehet az embereknek.

Azt is évek óta jósolják, hogy tengerparti városok fognak eltűnni, de már ilyen volt a bibliai özönvíz alkalmával, ha történeti, természeti törvények tükrében nézzük. Ezeken az embereken az segít, ha hajlandók más vidékre költözni. Az emberek persze nehezen mozdulnak./pl. Etna környékéről sem/

A jelenlegi lakosság szám a Földön még hatványozódni fog, mert ez a fránya kétarcú civilizáció orvostudománya odáig fejlődött, hogy kitolta az életkort, s van, ahol bőséges a születések száma.
A lokális háborúk persze tizedelnek.

A kiszáradás veszélye fennáll a forróságok idején, de lehet, hogy feltalálják, vagy már tudják is, hogy a tengervízből, hogyan lehet nyerni ivóvizet.

A hatvanas-hetvenes években az a tudományos őrület járta, hogy az éhség, táplálkozás problémáját tablettákkal fogjuk megoldani, tehát ez még járható
út.

A majom se rögtön verte le a banánt a fáról, hanem rájött a bot és illesztésének használatára.
Vagyis rás még nem kell öngyilkosnak lenni, mindig jöhet egy Aha-élményt adó kutatási megoldás.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.11. 09:20:21

@egy nagyi: "A hatvanas-hetvenes években az a tudományos őrület járta, hogy az éhség, táplálkozás problémáját tablettákkal fogjuk megoldani, tehát ez még járható út."

Ebben az okfejtésben egy baj van, a tabletták gyártásához tudás, és magas fokú technika kell. No meg áram.
Ráadásul a világegyetem változásai az embertől függetlenek, mint pl. a Födön a gleccserek olvadása.

A bukás mindig a túlnépesedett területeken volt igazán nagy, márpedig a technika és a tudás ezekre a területekre koncentrálódik. A paraszt ilyenekkel nem foglalkozik.

Az ember kihalása nem szükségszerű, de a technikai visszaesés globálisan valószínű. Persze elsősorbban a fejlett területeken. Ez a törvényszerűen megnyilvánuló jelenség az ösztönzője is az emberi túlélésnek, mert a visszaesés új agyakat termel, és azok fejlődést eredényeznek. Most ennek az ösztözőnek a hiánya tapasztalható, az urbanizált elme ellustult, az anyagcsere vette át a hatalmat. Ahhoz ugyan is nem kell gondolkodni.

egy nagyi 2019.05.11. 10:54:52

@látjátok feleim szümtükkel:"az urbanizált elme ellustult, stb." teljesen egyetértek veled, s megpróbál valamiféle információs kultúrából levezethető ethosznak mondott valamit kiépíteni.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.05.11. 13:14:00

"Az ember gigász akarna lenni barátom, pedig csak egy darab szar." (Jaroslav Hasek: Svejk)

Meg még eszembe jut A majmok bolygója c. 1968-as film, valamint a Római Klub 1972-es jelentése, "A növekedés határai".

egy nagyi 2019.05.12. 00:01:17

@rás: Lehet, hogy itt jól hangzik ez a Hasek idézet. Csak annyit tennék hozzá, hogy ez a" darab szar" a képzeletével, fantáziájával, lehetőségeivel ugyan nem gigász lett, de valami vagy valaki mégiscsak......./a maga borzalmaival együtt, mert ha egy civilizáció függönye legördült, verejtékezve ugyan, adott esetben háborúskodások árán, de másnap már felhúzta a függönyt./

egy nagyi 2019.05.12. 00:18:37

@látjátok feleim szümtükkel: miért gondolod, hogy a technikai visszaesés szükségszerű ? Mert én úgy gondolom, hogy a robottechnika gőzerővel halad. Egy fékezett fogyasztás útján csak tudatosan lehetne ezt leállítani.

Az én félelmem az, hogy Kína, ha hirtelen megnő a belső fogyasztása, miután van tőkéje, nagy mértékű élelmiszer behozatalra kényszerül. S mindez begyürüzik a világgazdaságban.

Azt is tudom, hogy a természeti, légköri
katasztrófák függetlenek az emberektől, amelyek a Földdel történhetnek, de nagyon sok esetben már szól a vészharang.

Azt is tudom, hogy az éhség megoldó tabletta gyártása sem mehet áram nélkül.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.12. 13:49:15

@egy nagyi:

24.hu/tech/2019/05/12/analog-ora-iskolak-leszereles-diakok/

Valami ilyesmiről beszéltem.

Az ellustult emberi agy nem lesz képes a technikai összeomlást túlélni, mert hiányozni fog belőle az alaptudás.

Tegnap láttam a tv-ben egy filmet, aminek a témája az első emberek, a civilizáció kialakulása, fejlődése, összeomlása volt. A látottak alapján ,egdöbbentem az észak-amerikai indián civilizáció kialakulásán, és feljődésén. Okosak, még a mai nap is. Sokkal okosabbak, mint a "modern" ember, aki ki sem lát az okostelóból. Ez pedig a mi hibánk, mer utódainkat nem tudjuk felkészíteni a túlélésre. Pl. a mai magyar faluban a gyerekek nem kapnak megfelelő mezőgazdálkodási ismereteket. Én már a kádárizmus második felében is kiakadtam azon, hoyg egí fizika szakos tanár nem volt képes megjavítani/kicseréln egy rossz konektort, és erre még büszke is volt. Pedig ez a feladat nagyon közel van a fizikához.

A technikai összeomlás is történelmi jelenség, erről is szólnak ebben a filmsorozatban. Ma láttam egy másik filmben ennek a bizonyítékát is. Bemutatták, hogy a rómaiak előtt már 2000 évvel korábban létezett társadalom az Indus völgyében, ahol a több szintes házakban égetett agyagcsöveken engedték le a szennyvizet az utcai csatornákba. Ez a tudás ugyé elég hosszú időre elveszett. Egy világméretű katasztrófa képes lesz hasonló heyzeteket teremteni, és csak azon térségek népessége éli majd túl, amelyek nem szakadtak el a természettől annyira, mint a mai "civilizáltnak" mondott területek népessége. Viszont ezeknek a területnek a lakossága nem lesz képes okostelót nyomkodni, számítógépet építeni, üzemeltetni, stb.

A mai munkanélküli cigányság ( de a lakosság más része sem ) nem tud vályogot vetni. Pedig ez egy sok ezer éves, hasznos tudás. A mai vályogot géppel nyomtatják, de mi lesz, ha nem jut a gépbe üzemanyag?
A felelősség ott kezdődik, hogy az állam egy időben nem engedte a vályogból történő építést. Nem tudnak ma hazánkban kendert, lent termeszteni, feldolgozni. Néhány éve felénk vetettek kendert, de abba is hagyták. Pedig ez egy dupla hasznosítási növény, rostot ad ruházathoz, és a töreke tűzre való anyag. Mit tesz mégis a magyar állam? Fűtött füves stadijonokat épít.
Mit termel a magyar nagygazda paraszt? Kalászost, napraforgót, kukoricát, repcét, oszt gyakorlatilag kifújt. Elvesztek a kapás növényekkel kapcsolatos tudások. Lehetne ezt sorolni, és én már több blogban régebb óta sorolgatom, de minek. Meg kinek? Neked, nekem, akik ebből indultunk? Ugye látod ebből is, hogy elveszett a régi tudás tisztelete, az idősebb emberek tapasztalatának a megbecsülése.

Begyyűrűzés nincs, csak begyűrűztetés. De ez már más téma. Legfeljebb ott is elvész a túlélés tudása.

egy nagyi 2019.05.13. 01:01:10

@látjátok feleim szümtükkel: "..én már több blogban régebb óta sorolgatom, de minek.Meg kinek?" Hidd el, hogy rást nagyon is érdekli a véleményed. Majd akkor zárja le,ha kifutott a téma.

Arra nem látok esélyt, hogy bármilyen természeti katasztrófa után, ha megmarad a népesség egy része, hogy ne találná fel magát az ember, az éhség kényszere zsigerből kihozza belőle a kreativitást, úgymond újraírja az életét. Ezt nevezném ösztönből fakadó tudásnak.

Talán hallottál arról, hogy a szeméthegyekből szeretnének a kutatók emissziós eljárással energiát termelni.
Talán hallottál arról, hogy a Föld belsejében lévő termál vizet az építkezések alkalmával lefúrva, úgynevezett geotermikus fűtést tudnak a lakásokba bevezetni.

A napelemekről is gondolom hallottál, de nem ragozom.

A mezőgazdasági tudás és az okostelefon, internet kapcsolatáról annyit.
Ha mondjuk valakinek van pénze és kultúrnövény termesztésében gondolkodik mit tehet.
1.) megnézi hol árulnak termőföldet/okostelefonon/
2.) ha meg van a föld, még csak tervben
3.) kikutatja, hogy hol mennyiért lehet vetőmagokat venni/okostelefon/
4.)kiszámolja, hogy területenként mennyi vetőmag /palánta is lehet/ kell/ okostelefon/
5.)Majd kiszámolja, hol áll a költsége, s vegyszerek árát is
6./Az internet segítségével kikutatja, hol vehet fel hitelt az önrésze mellé a legalacsonyabb kamattal
7.) Jó előre belövi,hogy hol talál piacot az árujának/ internet, okostelefon/et.cetera

Tehát az okostelefon gyorsabbá, hatékonyabbá is tudja tenni az életünket. Csak fel kell ismerni benne a
TUDÁST, az már más kérdés, hogy bizonyos nemesfémeket felhasználnak benne, s az örökös agresszivitásával, hogy mindig újabb típus jön a piacra, csak a veszélyes hulladékok számát növeli.

Egyébként én személy szerint nem használok okostelefont, nem vagyok hálisten függő, úgy érzem, ha csak ülök a konyhában, vagy a fotelban, és csak úgy gondolkozom dolgokon, vagy csak olvasok, vagy valamilyen témáról beszélgetünk teljesebb életet élek.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.13. 14:02:46

@egy nagyi: "Talán hallottál arról, hogy a Föld belsejében lévő termál vizet az építkezések alkalmával lefúrva, úgynevezett geotermikus fűtést tudnak a lakásokba bevezetni."

ezek szerint te nem emléksze a szentesi termál kertészeti szövetkezetre. Termálvzzl fűtöttték az üvgházakat, aztán a víz ásványi anyag tartalmától olyan gyorsan eldugultak a csövek, hoyg nem akartak hnno a szemüknek. Ráadásul a felszínre került ásványi anyagokkal nem tudtak semmit sem kezdeni. De van ettől nagyobb péld ais, az oroszok az Aral tavat teték tönkre, azóta sem tér magához.
Imserősöm mérnöók apja a hatvana-hetvenes években akart bioenergiát előállítani az állati szerves hulladékból, és idiótának nézték. Ma sem sok bioenergia temelődik, mert a tehenészeretk melléktemrékét a talajon szétpermetezik, ami szintén káros hatássla jár hosszú távon.

Van sok okos dolog, aminek a káros oldalát valahogy mindig elfelejtik kikutatni, és ezt a kormányok mulasztják el. Mert mindig akad olyan szent, akinek maga felé hajlik a keze.

Nm vagyk én fjlődés és okostelo ellenes, csak az arányokat nem tudom elfogadni. Efelejtődnek alap tudások, és annak hiánya később nagyon vissza fog ütni.
Ma pl. már sehol nem tanítják a logarléc használatát, pedig ha nem lesz számítástechnika, akkor az nagyon hasznos eszközzé válhatna, ha értenének a használatához.

Én úg gondolm, hogy az államok vezetőinek sem a saját azdasági érdekeiket kéne hajtani, hanem a közösség korábbi tudásának megörzésén kéne munkálkodni. Mert a nagy magyarkodás is a népi-nemzeti lózungok szintjéig jutott, pedig a magyar nemzeti tudás nem csak abból áll, és kéne, hogy álljon.

Azért nehogy valami kioktatásnak tekintsd a szavaimat, mert én egyet értek veled, de sajnos vannak olyan tények, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni, és ezekre szertném felhívni a figyelmet. Elsősorban nem a tied ( jól látod te magad is, ), csak úgy érzem túlzottan optimista vagy. Pedig a történelem nagy távlatokban pesszimista a civilizációk jövőjét illetően. Igaz, hogy a bukások után fellendülések jönnek, de lesz az a pont amin át fog lendülni az emberiség, és az embernek, mint biológiai fajnak nem lesz visszaút. Lehet, hogy nem lesz új Atlantisz.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.05.13. 17:14:31

@látjátok feleim szümtükkel;@egy nagyi:

Elnézést, hogy nem reagálok - amúgy igen érdekes - kommentjeitekre. Röviden jeleztem a véleményemet, mindenekelőtt a bejegyzésként belinkelt cikk közlésével. Az általatok írt konkrét okfejtésekre pedig csak hosszan lehetne, de erre mostanában egyáltalán nincs időm, energiám. Annyit mégis: egy nagyinak a tudomány és technika töretlen fejlődésébe és ezáltali problémamegoldásába vetett töretlen hitét nem tudom osztani; ahogy a látszat ellenére nem osztom látjátok feleim... múltba révedő kultúrpesszimizmusát sem. Nem hiszem, hogy akár a tápláléktabletták, akár a vályogvetés újbóli feltalálása válasz lehetne a globális klímaváltozás által előidézett problémákra. Tényleg elnézést kérek, hogy ilyen kurtán-furcsán szólok hozzá a vitátokhoz.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.14. 12:46:11

@rás:

Tényleg; nem új feltalálásáról, hanem a régen megszerzett tudás megörzéséről írtam.

emdefalla 2019.05.16. 20:54:28

Sajnálom, de nekem Sándor György cca. negyven évvel ezelőtt "poénja" jutott eszembe: "a hajó süllyed, de a fedélzeten még festik a korlátokat"
Nem biztos, hogy szöveghűen idézem, de szerintem érthető.

egy nagyi 2019.05.22. 00:40:18

@rás: a töretlen hitem tele van kétségekkel, de kapaszkodom mindenbe, két gyerekem van és három unokám, és csak idő kérdése, hogy dédi legyek, így nem fásulhatok bele semmibe.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.05.22. 08:54:34

@egy nagyi: :) Nagyon megértlek, igazad van.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.03. 08:29:25

Vajon a mai unokák, dédunokák tudják, hogy mit csináltak a nagyszüléik, dédszüléik, amikor kóringyáltak?

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.05. 13:51:33

Persze az a tudás is elveszett, mit a főniciaiak alkalmaztak, úgymint csöves vízvezeték, vzöblítéses wc, vagy a rómaika fém vízcsapjai. Újra meg kellett találni.

A kóringyálás nagyon szép emberi hagyomány volt, még a rákosi rendszerben is gyakorolták, némi gazdasági érdekkel kombinálva. A hagyomány eltűnéséért kár.

egy nagyi 2019.06.05. 16:06:13

@látjátok feleim szümtükkel: megtudhatják az utódok, hogy mit jelent a kóringyálás, ha a google keresőbe beütik a szót, s a jelentéseket aszerint értelmezhetik, hogy melyik szövegkörnyezetben használták ezt a kifejezést.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.06.05. 20:02:58

@látjátok feleim szümtükkel: Így vön. Amúgy pedig a google-ba beütve az alábbi hasznos információkat találtam:

Betűelemzés "KÓRINGYÁL" szövegre

Morzé jelekkel leírva (csak ékezet nélküli betűkkel): -.- --- .-. .. -. --. -.-- .- .-..

A szó 9 betűs karakterrel van leírva, ebből 3 magánhangzó (33.3%). Ez 4.95 százalékkal kevesebb mint az átlagos magyar szó esetében. Vizsgált szövegnek összesen 2 karaktere van ami nem írható le angol ábécével (átlagnál 0.9 karakterrel több). Hátrafelé leírva: LÁYGNIRÓK.

(Jó, ezen kívül persze megtaláltam a "kóricál", illetve a karácsonyi kántálás jelentést is.)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.05. 21:58:58

@egy nagyi:

Nem tudhatják. Azok tudják, akik csinálták, részesei voltak. Mert a hagyományt művelni kell, nem beszélni róla. Ha nem műveljük, akkor elvész. Mint pl. a fejben számolás tudománya.
Csomagküldő szolgálat fiatal, és nagyon helyes alkalamzottja alig tudta kiszámolni a visszajárót számológép meg nem volt nála.

egy nagyi 2019.06.06. 17:56:22

@látjátok feleim szümtükkel: drágaságom igazad van, és kész.

Mellesleg a pénzes postás, a taxisofőr, a szerelő, a bútorszállító se tudja kiszámolni a visszajáró pénzt, vajon miért? Jó fejtőrést/megfejtés:a legjobb, ha te pontosan adod nekik a pénzt./
Na hát ez is hagyomány, csókoltatlak!

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.07. 13:50:04

@egy nagyi:

Azért maradj optimista. Én is próbálom, hátha sikerül. Néha találkozok olyan fiatalokkal, akik éltetik a reményt.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.09. 13:29:48

Pünkösdi szokás hová tünt? Néha még egy-két nagyon isten háta mögötti faluban látni, de ott is csak néhány háznál. Pedig szép szokás volt. Mint a májusfa állítása.

egy nagyi 2019.06.11. 00:36:34

rás, ugye Te érted az iróniát,s azt is, amikor az embernek káromkodni van kedve, s közben szépeket mond, mert itt valaki nem érti!

egy nagyi 2019.06.11. 10:27:50

@rás: olvasd itt el az ezt megelőző kommentemet, arra vonatkozik!
süti beállítások módosítása