Nem tudom, Houellebecq olvasott-e Turgenyevet, én orosz szakos egyetemistaként nagyon szerettem ezt a franciás műveltségű és könnyedségű  (Párizsban is halt meg) 19. századi orosz írót. Ő jutott eszembe az Elemi részecskék két főhőséről, a másképpen, de egyaránt szexuális problémáktól szenvedő féltestvérekről, Michelről és Brunóról. Michel aszexuális ("a farkát csak pisálásra használja", jellemzi Houellebecq), Brunó viszont egyszerűen fogalmazva kielégíthetetlen étvágyú - de kis farkú és ezért komplexusoktól gyötört - perverz. Turgenyev hősei természetesen egészen mások - az orosz író stílusáról, nyelvezetéről nem is beszélve -, ők nemesek, származási és erkölcsi értelemben is. A párhuzamot számomra Szőke tanár úr egy hajdani megjegyzése adja, miszerint Turgenyevnél a hősök nőkhöz való viszonya, általában kudarcos szerelmi viszonyaik - gyávaságuk, akaratgyengeségük, tehetetlenségük - a kulcs megértésükhöz, ahhoz, hogy nemes szándékaik, céljaik és tehetségük ellenére miért képtelenek a társadalmi tevékenységre. Hogy miért válnak  felesleges emberré.

Az Elemi részecskék a 20 század végére atomizálódott - részecskéire, individuumaira szétesett - társadalomról és az emberfaj feleslegességéről szól. Durván, obszcén jelenetekben tobzódva - és szomorúan. Időnként fizikai, biokémiai és filozófiai hablattyal dúsítva. 1998-ban az év legjobb francia regényének választották. De hát, mint tudjuk, a világ addigra már megérett a pusztulásra.

Szerző: rás  2019.08.29. 19:43 11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr415031146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2019.08.30. 00:38:22

az ilyen magukat feleslegesnek érző emberek nőben is és férfiban is szoktak alkoholisták lenni. Nem tudnám egy falloszproblémával küzdő regény olvasásával múlatni az időt. Az apák és fiúkat olvastam, nem a legjobb orosz regény. A kultúra előbb fog elpusztulni, mint a világ.
Egyébként az emberek olyan alulinformáltak a szexualitás terén, persze kettőn áll a vásár. Belegabalyodnak a saját testükről való képzetekbe,az élet sokszor többről szól.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.08.30. 11:00:18

@egy nagyi: Az Apák és fiúk valóban nem jó, valójában egy politikai pamflet. Ajánlom például az Ászja vagy az Első szerelem c. kisregényeket, az A küszöbön vagy a Rugyin c. regényt, az Egy vadász feljegyzései c. novellafüzért.

egy nagyi 2019.08.30. 23:52:36

@rás: Az Apák és fiukon kívül az Egy hónap falun című művét ismerem, azt is színházi előadásból.Köszönöm kedvességedet, de most elkezdtem Pataki Nékoszát olvasni, viszont a közeljövőben elutazunk, s dilemmám, hogy ezt a könyvet vigyem-e, vagy majd az e-olvasón lévő könyvekből válogassak az estékre, s így csak később leszek tájékozott a Nékoszról. Mindenesetre megpróbálom evidenciában tartani az ajánlataidat.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2019.09.03. 20:02:32

Nem kaptam kedvet ahhoz hogy elolvassam a könyvet. És miért is érett volna meg éppen 98-ban a világ a pusztulásra? Túl sok volt az élve születések száma? Túl régen volt globális, milliók életét követelő háború?

rás · http://ras2.blog.hu 2019.09.03. 20:42:56

@Dupla: :) Mint tudod, régóta rossz véleményem van a világ alakulásáról. Ha konkretizálni akarnám spengleri mondatomat, akkor hivatkozhatnék akár arra, hogy 1998-ra három évvel következett 2001. szeptember 11., vagy akár (konkrét évszám nélkül) az akkor már érzékelhető környezeti válságra. De a megjegyzés legalább annyira szólt annak, hogy egy ilyen könyvet választottak legjobbnak.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2019.09.06. 20:20:03

Persze, hogy tudom... akkor se, most se értettem Veled egyet. 1998 óta rengeteg remek irodalmi művet díjaztak (pl. 2002-ben a Sorstalanságot). Én a Német könyvdíj díjazottjait szoktam elolvasni, elég jó regényeket díjaznak.
Nem értékelem túl sem szeptember 11-et, sem a környezeti válságot, nem csak azért, mert én magamon nem érzékelem annyira közvetlen hatását, hanem mert objektíve sem volt akkor hatása, mint ahogy azt a sajtó bemutatta vagy sejteti.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.09.06. 20:34:04

@Dupla: Erről most eszembe jutott egy tíz évvel ezelőtti bejegyzésem, talán olvastad: ras2.blog.hu/2008/10/17/platen_ras_dialogus_a_jorol_es_rosszrol
:-D

rás · http://ras2.blog.hu 2019.09.07. 18:11:04

@Dupla: Nem akartalak leleplezni! :-D

egy nagyi 2019.09.12. 01:58:38

Ajaj, ha mindent magunkra veszünk az megbénítja az embert. Sajnos a jó és rossz egymásba fonódva jelenik meg , lehet az életen meg a világ baján sírni, de amikor meglátjuk magunkban és embertársainkban a kisszerűséget csak a gúny és a sátáni kacaj teszi helyre a lelkünket. Egyébként már a nagymamám is jövendölte a világ végét. Gondolkodás egy tanultabb embernek olyan, mint az ebéd stb., de nem hagyhatja, hogy rátelepedjen az összes őrület, amit maga körül lát, mert ő maga is megbolondul.
És rás már mondtam a mi korunkban a fizikai állapotunk a legfőbb prioritás.
Elmegy az élet és már a föld alatt vagyunk, amíg a szépet is meg tudom látni nem félek.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.09.12. 09:47:55

@egy nagyi: Igen, mint a (huszonéves) költő megjegyezte, "elhull a virág, eliramlik az élet". Megnyugtatlak, észreveszem a szépet is.
süti beállítások módosítása