Nem azért, hogy ünneprontó legyek ("Nem adhatok mást, csak mi lényegem", mondja Madách/Lucifer), de most - teljesen véletlenül: vaktában vettem le a polcról - Agatha Christie Poirot karácsonya című krimijét olvasom, és éppen itt tartok: "[C]saládtagok, akik egész évben nem találkoztak, most az egyszer egybegyűlnek. Ilyen körülmények között... mindez sok feszültséget okoz. Emberek, akik nem éreznek barátságot egymás iránt, nagy erőfeszítéssel úgy tesznek, mintha éreznének! Karácsony táján túlságosan sok a képmutatás... tiszteletre méltó képmutatás, pour le bon motif vállalt képmutatás. C'est entendu, mindazonáltal képmutatás!
...[I]lyen körülmények között, idegfeszültség, fizikai rosszullét, igen valószínű, hogy az addig éppen csak enyhe ellenszenv, a jelentéktelen nézeteltérés hirtelen sokkal komolyabbá válik. Ha az emberek azt színlelik, hogy sokkal barátságosabbak, megbocsátóbbak, sokkal nagylelkűbbek, mint amilyenek valójában, ennek előbb-utóbb az a következménye, hogy sokkal ellenszenvesebben, durvábban és általában véve sokkal kellemetlenebbül viselkednek, mint amilyenek valójában! Ha gátat szab a természetes viselkedés menetének, mon ami, előbb-utóbb ledől a gát, és jön az özönvíz!"
Két sorral lejjebb telefonon hívja Poirot-t egy rendőr főfelügyelő, és egy karácsonyi családi gyilkosság miatt kéri a segítségét.

Szerző: rás  2019.12.17. 11:31 5 komment

Címkék: karácsony Agatha Christie

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr8515355900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.12.17. 20:30:47

@EfPeti: Sok évtizede vagyok a rajongója, van könyve, amit már többször is elolvastam, ez valahogy kimaradt. Pihenésnek, nyugtatónak nyúltam fel a krimipolcra. :-D

egy nagyi 2019.12.17. 22:02:57

filmen inkább elviselem, amikor ejtőzöm.
Most viszont annyira készülök a tízes létszámú családra, hogy már elkezdenék főzni, sütni, de még korai. Egyébként permanensen magas most a vérnyomásom és fáj a torkom. Nagyon jó olvasást Rás!

rás · http://ras2.blog.hu 2019.12.18. 10:52:37

@egy nagyi: Vigyázz magadra! Szép karácsonyt!

egy nagyi 2019.12.18. 13:32:54

@rás: köszönöm szépen, Neked is viszonosan.
süti beállítások módosítása