Bérczes László beszélgetőkönyve.

"A szmoking csábító ruhadarab. Farmerben jártunk egész életünkben. Igénytelenül, egyformán. De aztán harminc-negyven év után az első zakót mégiscsak megszereztük valahogy, és rájöttünk, milyen jó benne járni. Vannak nyáron ezek a lezser ruhák, amiket mindig látni a nyugati filmekben, zsebre vágott kézzel vonulnak a férfiak ezekben az afrikai, napszítta öltönyökben, azokból tíz zakó kellene, hogy nyugodtan zsebre vághasd az öklödet benne, és ne óvd azt az egyetlenegy darabodat, amit szeretsz. Mert kellemes dolog jó öltönyben járni, szinte megváltozik az ember járása tőle. Az elegancia nem áll távol senkitől, csak hát nem szoktuk meg. Úgy vagyunk ezzel, mint a borral. A mi korosztályunk nem tanulta meg ezt a kultúrát, a jó borokhoz se szoktunk hozzá, és most tanuljuk az ízeket. Se borkultúránk, se öltözködési kultúránk. Pedig sokunktól nem állt volna távol az elegancia, jól éreztük volna magunkat öltönyben, ha nem pont azokra hasonlítottunk volna bennük, akiket utáltunk."

Amikor 2006. augusztus végén Cseh Tamás megtudta, hogy rákos, barátja, Bérczes László rendező leült vele beszélgetni az életéről. A kb. hat hétig szinte minden nap folytatódó életútinterjú - egy 2007. júniusi "Utóirat" beszélgetéssel - 2014-ben, öt évvel az énekes halála után jelent meg. Én most kaptam karácsonyi ajándéknak..Nagyon érdekes és nagyon szép olvasmány.

Szerző: rás  2020.01.04. 16:24 8 komment

Címkék: Cseh Tamás Bérczes László

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr1315393236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2020.01.04. 18:25:08

Életem egy szakaszában (egészen pontosan, amikor Pestre költöztem 96-tól) sokat hallgattam Cseh Tamást. Én elsősorban az Új dalokat (1990), amikből mai napig idézek. Egyik pesti barátnőm azt mondta, hogy a vásárnap hangulatához hozzá tartozik, hogy valahol Cseh Tamás szól.
Egy fellépésre emlékszem, ahol én is ott voltam. Igazából elszomorító volt, mert már láthatón ittas volt, amikor a színpadra lépett...

egy nagyi 2020.01.05. 00:04:10

Nagyon sok téli vasárnap délutánunk volt a kamasz gyerekeinkkel, amikor együtt hallgattuk a Levél Nővéremhez stb. lemezeit, melyeknek Bereményi a szövegírója. Jelenleg több CD-nk van tőlük, s most is itthoni örökzöld.
A Bérces könyvét annak idején megvettük, de még nem olvastam.
Úgy hozta az élet, hogy ismeretségbe kerültünk a kolléganőimmel vele,nagyon szorongó ember volt, de alkohol befolyása alatt egy szeretni való egyéniség, a feleségét hihetetlen nagyon szerette. Sajnos nem tudott kottát írni, így a dalai/ ma már lehet, hogy igen/ nincsenek lekottázva.

oskor.i 2020.01.05. 18:31:54

@Dupla: a doppeldupla linkre kattintva nem jön be a blog, utólag kell a https mögé, és a //elé beírni a kettőspontot (:).
Leírva helyesen van,de mégse működik.

vagy csak én voltam ügyetlen?

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2020.01.05. 20:42:07

Köszi, hogy szóltál. Sajnos a blog.hu-n nem látszik a hiba, elvileg ez a link:
doppeldupla.home.blog/

egy nagyi 2020.01.05. 23:17:36

mielőtt bárki is félre értene, csak elmondom, hogy a kedvenc Cseh Tamás dalom a Szerelmes dal, YouTube fent van.
Így kezdődik:Mióta a világ varázstalanítva lett stb.

rás · http://ras2.blog.hu 2020.01.06. 10:45:50

@egy nagyi: Én jobban szeretem az egy szál gitárral, illetve a Másik Jánossal kettesben előadott dalait.

egy nagyi 2020.01.07. 23:50:15

@rás: azokat a dalokat is nagyon szeretem.
Egyáltalán ez a szerzőpáros az életünk egy részévé vált. Holnap maratoni vasalást tartok, s már előkészítettem öt bakelit lemezüket meghallgatásra közben. Milyen jó, hogy minden koronglemezünk még megvan.
Magnókazettáink is még megvannak, csak valahogy még nem sikerült az új hifi csodában lejátszani pedig van rá üzemmód, lehet, hogy az mp3 miatt. Egyszer volt a postaládánkban egy hirdetés, hogy ilyen régi dolgokat felvásárolnak. Csak én nagyon nehezen dobok ki bármit is.Már előre sajnálom a gyerekeimet.

rás · http://ras2.blog.hu 2020.01.08. 10:06:19

@egy nagyi: Nagyon megértlek, én is szeretettel nézegetem a "bakelit" lemezeimet. :)
süti beállítások módosítása