"...nem bízom magamban annyira, hogy a személyes történések összefüggéseinél lényegesebb történésekről beszélni remélhetnék, s immár nem is hiszem, hogy eme önmagukban teljesen lényegtelen és érdektelen személyes összefüggéseknél létezhetne jelentősebb, helyesebben nem tudom, hogy létezhet-e, s ezért nem hiszem, tehát rögtön megalkuszom, mindennel készségesen megalkuszom, legyen ez csak olyan emlékezés vagy emlékeztető, bármi, ami a visszaidézés fájdalmával és kéjével kapcsolatos, legyen valami olyan, amit öregkorában ír az ember, legyen előleg abból, amit negyven év múlva érezhetnék, ha netán a hetvenhármat megérném és még emlékezni tudnék akkor."

Vacilláltam, hogy a Párhuzamos történeteket vagy az Emlékiratok könyvét kezdjem újraolvasni - a régebbi, kb. huszonöt éves élmény győzött, ezt jobban szerettem.

Szerző: rás  2021.03.13. 17:46 2 komment

Címkék: irodalom Nádas Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr2316460140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2021.03.13. 22:47:09

rás: mind a két könyvet olvastam, de már nem valószínű, hogy újból fogom őket olvasni. Most is egy kortárs magyar író regényeit olvasom egymásután, de például ma elszólított egy spanyol film a könyv mellől, a film Franco hatalomba kerüléséről, s főképpen Unamuno spanyol író vergődéséről szólt.
Egyébként az e-olvasónkban már két Nádas esszékötet vár rám, elementáris élményem, hogy mindig úgy érzem,hogy rám dőlnek az itthoni könyvespolcok, mindig deficit érzésem van a könyveink befogadását illetően.
Jó olvasást, Nádast nagyon jó olvasni.

rás · http://ras2.blog.hu 2021.03.14. 10:48:47

@egy nagyi: Ifjan s bohón azt gondoltam, el kell - el fogok - olvasni minden fontos könyvet. Aztán rájöttem, hogy nem megy. Azóta szabadon olvasok, amit éppen akarok, ami eszembe jut. :) És igen: Nádast (is) nagyon jó olvasni.
süti beállítások módosítása