Ma temették.

Az elmúlt napokban számtalan nekrológ foglalkozott a 20. század végének világtörténelmi jelentőségű politikusával, a Szovjetunió - Lenin alapította és több mint hét évtizeden át uralkodó - Kommunista/bolsevik/ pártjának utolsó főtitkárával, (a Szovjetunió első és utolsó elnökével). E kommentárok - főleg a nyugatiak - a hidegháború befejezésében játszott szerepét méltatták, az afganisztáni kivonulást (egy értelmetlen és úgy tűnik, akár évszázados következményekkel járó véres katonai-politika kaland), a kelet-európai szocialista országok "elengedését". Mások ugyanezért a Szovjetunió és a szocialista világrendszer sírásójaként, elárulójaként kárhoztatták, mintegy alátámasztva Putyin hírhedt tételét arról, hogy a Szovjetunió összeomlása a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt. A szovjet-orosz történelem kiváló ismerője, Krausz Tamás az Eszmélet című marxista folyóirat Facebook-oldalán a katasztrófához vezető naivitással vádolja, amiért hitt Reagan és Kohl ígéreteinek, felróva neki továbbá a tőkés magántulajdon, a piacgazdaság visszaállításában játszott (szerintem csekély) szerepét is. "[F]őhajtással ismerjük el, hogy szándékai eredendően jók voltak, még akkor is, ha a politikust kizárólag a cselekedetei minősítik" - hangzik zárásul a nagyon is egyértelmű fanyalgás.

Nem vitatva, hogy egy politikust nem a szándékai - illúziói -, hanem cselekedeteinek eredménye, következményei minősítenek, talán arról is kell beszélni, hogy Gorbacsov milyen körülmények közt vette át az SZKP és a Szovjetunió vezetését, milyen kényszerek határozták meg a cselekvését. 1985-re lényegében bebizonyosodott a rendszer teljesítőképtelensége, kudarca. Ma Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak. A 70-es években a SZU-t meg lehetett zsarolni azzal, hogy nem kap amerikai búzát, kukoricát, ha nem engedélyezi a zsidók tömeges kivándorlását Izraelbe. A 80-as évek elején (személyes tapasztalat) egy 200 ezres közép-oroszországi városban konzervek, száraztészta és káposzta kivételével lényegében semmit nem lehetett kapni az élelmiszer-üzletekben, Moszkvából kellett tojást, felvágottat, zöldséget hozni; napi rendszerességűek voltak az áramkimaradások. A 70-es évek végétől a Szovjetuniót belekényszerítették egy fegyverkezési versenybe, amelyet technológiailag elvesztett, gazdaságilag pedig belerokkant. Gorbacsov azt remélte, a gazdaság ösztönzésének programjával - uszkorenyije [gyorsítás] - úrrá lehet a helyzeten. Nagyon hamar belátta, hogy maga a gazdasági rendszer rossz, ebből született a peresztrojka [átalakítás] eredetileg csak a gazdaságirányítást megcélzó politikája. Majd az is kiderült, hogy az okok még mélyebben, a társadalmi-politikai rendszer működésképtelenségében vannak. A szocialista - vagy inkább "szocialista" - rendszert átalakítva megmenteni kívánó reformok az elképzelések, vélemények, programok nyílt vitáját kívánták, és Gorbacsov a glasznoszttyal [nyilvánosság] szabad utat engedett ennek, s reformokkal kísérletezett. A háttérben egy megcsontosodott, bürokratikus párttal és államapparátussal. És kiderült, hogy a rendszer megreformálhatatlan, menthetetlen...

A mai temetésen csak egy külföldi vezető vett részt: Orbán Viktor. Hogy mit keresett ott, számomra rejtély. Egyetlen tippem, hogy tegnap este látta a tévében, amint Putyin lerótta kegyeletét Gorbacsov koporsójánál; azt hitte, ez a vonal. Feltűnően csak a diplomáciailag kötelező nagykövetségi szinten képviseltette magát Nyugat-Európa meg az USA. Természetesen Oroszország ukrajnai agressziója miatt, de azt hiszem, Helmuth Kohl még így is elment volna Moszkvába.

gorbacsov_a_vaci_utcaban.jpg

Gorbacsov Budapesten, a Váci utcában 1986 júniusában

Szerző: rás  2022.09.03. 20:31 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr4817923271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.04. 08:28:59

A szocialista rendszer leváltásánk gondolata elvetélt volt, ezt most bizonyítja Orbán szocialista piacgazdasági haveri kapitalizmusa. Kézivezérelni a piacot nem lehet semmmi féle elvek mentén. A piac olyan objektíve létező akármi, amelyik magát szabályozza, illetve az szabályozza a gazaságot. Amelyik veezető ezt a saját és haverjai rendszere érdekében figyelmen kívül hagyja, az a bölcső mellé oda teszi a koporsót is. Mert a piac önszabályzó, és nem kíván a működése kézivezérlést. Piac azóta van, amióta felfedezte az ember,hogy a buknó erőt ad a másik fél fetett. De nem a állami bunkó, mert az tömegeket nyomorít meg, hiszen célja nem az egyébn boldogulása, hanem a beszedett javak haveri körben történő újra osztása. Gorbacsov jószándékkal akart reformálni, ede azt már előtti is tudtuk, hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Azért nyugodjon békében, hiszen más sem tudta volna sikeresebben és jobban megcsinálni a birodalom lebontását. Kínának sem sikerül a reform, pedig nagyon hisznek még mindig benne. Mármint a vezető réteg, a tömeg már nem annyira.

rás · http://ras2.blog.hu 2022.09.04. 11:09:38

@látjátok feleim szümtükkel: Egyetlen megállapításoddal értek egyet: "más sem tudta volna sikeresebben és jobban megcsinálni a birodalom lebontását". Ez is csak azzal a megszorítással, hogy nem "megcsinálta", nem "lebontott", hanem tudomásul vette az elkerülhetetlen lebomlást.
A piacról más a véleményem, és a tények alapján kifejezetten sikeresnek tartom a kínai - egyébként meghatározóan piacpárti - reformot.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.04. 13:12:03

@rás:

Piacgazdaságban nem lehet szocializmust építeni, márpedig Kína ezt állítja. Erre gondoltam. Mert vagy magánalapú kapitalista gazdaság, vagy állami tulajdonú szocialista alapú gazdaság. Öszvér nem volt, nincs és szerintem nem is lesz. Aki sokat dolgozik, mindig elégedetlen lesz azzal, hogy mások dőzsölnek munka nélkül, aki meg a pénzét kockáztatja, az nem akarja abból a szegényeket elartani. Minden más csak mellédumálás. Meg magas kerítés a birtok körül, őrzővédőkkel a betolakodók ellen. Viszont a betolakodók mindig sokan voltak, sokkal többen, mint az őrző-védők.

Abban talán igazad van, hogy Gorbacsov nem lebontott, csak tudomásul vette a bomlást, de akkor is a nevéhez a lebontás társul, mint ahogy Gyurcsányhoz az öszödi beszéd, amiben egyébként igazat mondott. Mert az ember, és a történelem az már csak ilyen. Ma már nincs akkora ázsiója Napóleonnak sem, pedig neki nagyon sokat köszönhet az emberiség. Kevesen olvassák ugyan is az életrajzát, amiből meg lehet tudni ki volt, és mit tett. Ma már csak bukott császár ő is, mint az összes többi. Megváltozott nagyon a világ Gorbacsov ideje óta, és ez az ő megítélésére is kihat.

egy nagyi 2022.09.04. 22:45:08

@látjátok feleim szümtükkel: "aki sokat dolgozik, mindig elégedetlen lesz azzal, hogy mások dőzsölnek munka nélkül, aki meg a pénzét kockáztatja, az nem akarja abból a szegényeket eltartani." Ahhoz, hogy ez ne így legyen az államnak olyan demokratikus egyensúlyt teremtő törvényeket illene hozni, s az állampolgároknak is felvilágosultabbaknak kéne lennie, s ebben a vonatkozásban mindegy milyen típusú gazdaságú az állam.
süti beállítások módosítása