Mármint a pedagógusok Tanítanék Mozgalma, amely hétfőtől "Emeljük a tétet!" jelszóval országos polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett, minthogy a kormány elutasította béremelési követelésüket és nem válaszolt a munkaterheléssel, a tanszabadsággal és az iskolák állapotával kapcsolatos egyéb felvetéseikre. A törvényes sztrájkot  még tavasszal gyakorlatilag lehetetlenné tették számukra, ezért vált az elsőként a 19. századi amerikai író és filozófus, Henry David Thoreau által megfogalmazott és például Gandhi által is gyakorolt polgári engedetlenség a tiltakozás lehetséges formájává. A Tanítanék a tavaszi akcióhoz hasonlóan gördülő akciót hirdetett, vagyis hogy naponta más-más iskola tanárai szüntetik be a munkát. A "tétemelés" pedig azt jelentette, hogy az egész társadalmat szólították fel szolidaritásra, a pedagógusok melletti kiállásra. A "felvezetés" szépen, lelkesítően sikerült. Ma egy hete a Diákok a Tanárokért mozgalom felhívására ezrek tüntettek Budapesten - a diákok mellett szép számmal szülők, nagyszülők is. Meg persze tanárok. És megható volt diákok virrasztása vasárnapról hétfőre virradóan négy budapesti középiskola előtt. Utána viszont - leszámítva néhány publicisztikát és facebook-lájkot és privát kézszorítást - a társadalom részéről néma csend. 

És a pedagógusok - Gárdonyi szerint "a nemzet lámpásai"? A Tanítanék honlapja szerint ezen az első héten országszerte mindössze 24 iskola vett részt az akcióban. Az "országszerte" némi túlzás, ugyanis közülük 12 volt nem budapesti. Volt iskola, ahol harmincan-negyvenen vettek részt a munkabeszüntetésben - az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskolájában ma egyenesen 66-an -, és volt, ahol a tanári kar mindössze egyetlen tagja vállalta a kiállást - mélységes tiszteletem érte. A számok azt mutatják, hogy hiába elégedetlenek a pedagógusok minden felmérés szerint az élet- és munkafeltételeikkel, egyelőre nem képesek kiállni magukért. Félnek? Marxszal szólva csak a láncaikat veszíthetik. A kormányzat mindenesetre máris megtorló akciókba kezdett: pénteken leváltották a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumnak a tiltakozó akcióban részt vevő igazgatóhelyettesét, és a tankerületi igazgatóságok személyre szóló fenyegető leveleket küldtek a "polgári engedetleneknek". Talán abból indulnak ki, hogy ha úgyis 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, akkor mit számít, ha néhány százzal tovább csökken a számuk. A tavaszi választások után az oktatásügyért (is) felelőssé tett rendőrminiszter azzal kezdte, hogy közölte: rendet akar az iskolákban. Hogy József Attilát is idézzem: 

Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
  Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
  aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
  és vidul, ha toroz.

A magyar társadalomból az elmúlt évtizedek - nem csak ez a tizenkét év és nem is csak az elmúlt harminc - kiölték a szolidaritás gondolatát, érzését, gyakorlatát. Innen szép nyerni...

 

Szerző: rás  2022.09.09. 22:14 1 komment

Címkék: polgári engedetlenség szolidaritás pedagógusok

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr7517928051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyi egy 2022.09.10. 01:47:00

teljesen egyetértek veled

egyébként most már meg tudtam csinálni a blog.hun is a belépést. Aggódtam, hogy reflektálásokról nem tudok az új levélcímemen
süti beállítások módosítása