Elkeseredettség és "csakazértis" hangulat az után, hogy az Országgyűlés fideszes többsége - mint az várható volt - tegnap megszavazta a pedagógusokat kordába szorító, terheiket növelő törvényt. Félhivatalos neve "státusztörvény", mert megváltoztatja a pedagógusok jogállását - többé nem közalkalmazottak -, de a tiltakozó tanárok "bosszútörvénynek" nevezik, mert úgy érzik, ez a megtorlás, amiért sztrájkolni meg "polgári engedetlenkedni" mertek megalázó bérük felemelését követelve.

Természetesen aláírtam a nyomban megszületett petíciót, amely Novák köztársasági(?!) elnököt arra kéri, ne írja alá a törvényt, s ezzel akadályozza meg hatályba lépését, de nincsenek illúzióim: ezt is alá fogja írni. (Amúgy meg, ha egy politikai propaganda akció keretében mégis visszaküldené az Országgyűlésnek, semmi akadálya, hogy a következő héten - esetleg egy kötőszó megváltoztatásával, hogy megadják a tiszteletet az elnökasszonynak - ismét elfogadja a 136 gazember.

Ez a vonat elment, és nem csak az oktatásügyet magasról lesz...ó Orbán-banda jóvoltából. Ami ebben politikailag igazán fontos, hogy miért tehették meg, amit tettek. Hát azért, mert a leginkább érdekeltek, a pedagógusok "csendes többsége" legitimálta. A pletykák szerint sokan morogtak az iskolák folyosóin, talán a tanári szobákban is, de hányan álltak ki nevüket, arcukat vállalva tiltakozni? Mélységes tiszteletem a polgári engedetlenségi akciók részvevői, a Tanítanék Mozgalom meg a két pedagógus szakszervezet - tényleg, ebben a helyzetben miért tartják még mindig fenn a megosztottságot? - vezetői, tagjai iránt, nem is beszélve a tanáraik mellett és saját jövőjükért kiálló diákokról. De bármilyen hangos meg látványos volt is egy-egy budapesti rendezvény, ez elveszett az országos hallgatásban. A pedagógusok hallgatásában. És ez az igazi tragédia: hogy miért hallgatnak, miért veszik tudomásul, hogy velük bármit meg lehet tenni? Miért félnek? Miért alattvalók, ahelyett, hogy jogaik tudatában lévő, jogaikért kiálló állampolgárok lennének?

Nyilvánvalóan sok oka van ennek, én most - vállalt gorombasággal - csak egyet emelnék ki: a kontraszelekciót, ami persze összefügg a tanári pálya társadalmi presztizsével. Ezt a presztizst - pontosabban ennek hiányát - jelzi, hogy az érettségiző fiatalok közül hányan és kik (milyen pontszámmal) jelentkeznek tanári szakokra. (Megintcsak tisztelet és megbecsülés az elhivatott néhányaknak!) A társadalmi megbecsülést - annak hiányát - fejezik ki a pedagógusbérek a "szocializmus" koráig visszamenően, és a jövőbe tekintve, amelyről az orbáni ígéret úgy szól, hogy majd egyszer a diplomás átlagbér akár 80 százalékát is elérheti egy tanár fizetése. És nem hallom a felhördülést, hogy ez a jövőkép, ez a forintban kifejezett "életpálya" mennyire megalázó. Ugyanis a legfontosabb foglalkozásról, hivatásról van - lenne - szó.

Szerző: rás  2023.07.05. 19:05 5 komment

Címkék: pedagógusok

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr3518160692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2023.07.05. 21:06:15

rás:ebben mind igazad van, csak néhány észrevétel.

A pedagógusok számára van egy lehetőség, hogy úgynevezett mestervizsgát tehetnek, amely komoly dolgozatok készítését várja el, persze van vizsgadíj, s x idő lejárta után meg lehet újítani, hogy a fizetésben is kiemelt státusz megmaradjon. Ez megosztja a pedagógusokat, mert a nagy populációban kevesen képesek ilyen szakmunkák megírására. Évekkel ezelőtt egy pár napos prágai úton voltunk, idegenvezetőnk egy fiatal tanárnő volt, aki küszködött egy ilyen dolgozattal, s mondta, hogy végül feladta.

Nem csodálkozom a nagy többség hallgatásán, mert oly mértékben sok a vallásos pedagógus, ami önmagában nem lenne baj, de könnyen teszi őket vazallussá.

Azok a tanárok, akik felvették a kesztyűt olyan , mondjuk ki, magas IQ-val és szakmai tudással bírnak, ami nem tetszik ennek a műveletlen kormánynak.

Kérdezd meg egy falusi iskola akár igazgatójától, hogy mi az a polgári engedetlenség, nem fogja tudni.

Tudom, hogy a kezdő fizetés nagyon csekély, nem lehet belőle megélni, de ha megfizetnek egy tanárt, attól a diákok között kevesebb funkcionális analfabéta lesz? Ez a költői Kérdésem.

Az iskolák fölötti vízfejről és az anomáliákról tudnék még beszélni.
Mit csináljon egy kistelepülés tanára, ha kirúgatja magát? Nem szeretem az értelmiség széplelkűségét és a nagyon igyekvő PDSZ prominensei azért egészen jól élnek ebből a tevékenységből.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.07. 12:00:45

@egy nagyi:

Teljesen egyet értek veled. De a magasabb fizetés talán több pályaelhagyót visszahozna, és ez az oktatás javára válna.
Sajnos ma még mindig ott tart az alap és középfokú oktatás, ahol sok tíz éve volt. A tanár munkáját teljesítmánnyel akarják mérni. Hogyan? úgy, mint régen. Van-e pl. óravázlata. Páromnak volt, egy üres papír, mert a felügyelő csak arra volt kíváncsi van-e, de arra már nem, hogy mi volt abba leírva. Akkor is volt olyan pedagógus, aki nem tudta megoldani azt a matek fealdatot, amit ő adott fel házifeladatként. De a párja a település állatorvosa volt, ezért ő is jó volt matematika tanárnak. Amíg nem pedagógus szakemberek, hanem rendőrök felügyelik az oktatást, addig mitől lenne változás, amikor a saját szakkmájukkal is csehül állnak?

Egyébként a vidéki pedagógusok annyira félnek, hogy még beszélni sem mernek a fizetésükről, nem hogy tüntetni mernének. A gyerekek ebédjének minőségéről is pl. csak a szülőktől lehet hallani kritikát, pedagógus még arról sem mer mondani semmit. Hallottam olyat, hogy vannak gyerekek akik ebédet visznek magukkal az iskolába.

A magyarok bátorsága egy bizonyos anyagi szint alatt, és egy másik szint felett, lecsúszott az elmúlt 13 évben a béka sejhaja alá. Ez a réteg várná el, hogy más kaparja ki nekik a gesztenyét.

egy nagyi 2023.08.06. 21:19:12

effektív tudom, hogy a gyerekek fociznak az @látjátok feleim szümtükkel: uzsonnára kapott joghurtokkal.különben az érdekel, hogy hogy vagy egészségileg?

rás · http://ras2.blog.hu 2023.08.06. 21:54:12

@egy nagyi: Bizonyára vannak gyerekek, akik fociznak az uzsonnára kapott joghurttal, de aligha rendelkezel erről országos, reprezentatív felméréssel.
Ha az én egészségi állapotomról érdeklődsz, köszönöm, jól vagyok.

egy nagyi 2023.08.06. 22:47:53

@rás: tudom ez nálunk van így, mert elég sok a jómódú gyerek, tele zsebpénzzel, és mindenféle egészségtelen dolgot összevásárolnak.Te egészségi állapotod is érdekel, és örülök, hogy jól vagy, a látjátok feleim szemtükkelé is érdekel.
süti beállítások módosítása