Végre olyan kapott Nobel-díjat, akit ismerek, olvasok, szeretek. Szégyen, de a tavalyi díjazott Herta Müllertől egy sort se olvastam, a tavaly előtti Le Cleziótól ugyan valamicskét igen, de nem ragadott meg.

"A hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért."

Kb. egy hete fejeztem be A kecske ünnepé-t, ezt a hátborzongató regényt, amelyre tökéletesen illik a Nobel-díj Bizottság fenti indoklása. Dominikában játszódik, a harmincéves Trujillo-diktatúra végnapjairól, a diktatúra működéséről, kiszolgálóiról és Rafael Trujillo meggyilkolásáról. 1961-es történet, Vargas Llosa majd’ negyven év múltán ír róla. Rafael Leonidas Trujillo már nagyon a múlt, a világ és Latin-Amerika is számtalan diktátort látott azóta is uralkodni és eltűnni. A politikába magát mindig szenvedélyesen belevető (1990-ben köztársasági elnökségért is induló) perui író nyilvánvalóan a diktatúrák kvintesszenciáját látta Trujillo uralmában. Nem az önkény, a brutalitás, az ellenfelekkel való kegyetlen leszámolás az igazán érdekes, még csak nem is elsősorban az önmagát komolyan Isten kezének, a Haza Jótevőjének hívő diktátor személye, hanem azok, akik körülveszik, kiszolgálják és – hisznek benne. Ez a feltétel nélküli hit, odaadás az egyébként valóságos személyeket is felvonultató regény igazi főszereplője. Hogyan válnak környezetük által eszükért és/vagy tisztességükért nagyra becsült emberek hívő kiszolgálókká. Valószínűleg ez minden diktatúra legizgalmasabb kérdése. Persze nem csak Latin-Amerikában.

Az az igazság egyébként, hogy noha Vargas Llosa-rajongó vagyok, most megszámoltam, 13 könyve van a polcomon, de ez nem igazán tetszett. Hiányzott belőle az a humor és gyengédség, amit szeretek benne. (Azt hiszem, hogy a zseniális Pantaleón és a hölgyvendégek volt az első, amit olvastam tőle.)

Viszont tavaly nyáron olvastam tőle A beszélő-t, s az elvarázsolt. A történet jórészt a perui Amazónia mélyén játszódik, egy időtlen idők óta fennálló, a természettel tökéletes összhangban lévő, s ma is e körülmények között élő indián macsigengák között. (Az egyszerűség kedvéért a fülszövegből idézek.) A macsigengák nem ismerik az írást, s a beszélő az, aki történeteivel a létezés és a kultúra folyamatosságát és a közösség összetartozását biztosítja. Amit törzsükről, a múltról, a világról meg a túlvilágról tudnak, azt a „beszélőtől” tudják. A történet csavarja, hogy a konkrét beszélő, akiről szó van, az az éppen Firenzében tartózkodó elbeszélő gyerekkori barátja, egy kikeresztelkedett zsidó.

Nagyon szeretem a latin-amerikai irodalmat, Vargas Llosa mellett természetesen García Márquez is kedvencem, s még valaki, akit ma már ritkábban olvasnak, pedig nagyszerű, élvezetes író (volt): a brazil Jorge Amado (Vízordító három halála, Csodabazár, Zsubiaba, Flor asszony két férje, stb.)

Mario Vargas Llosáról részletesebben: a könyves.blog.hu-n

(És még valami: "Vargas Llosa" és nem "Llosa" - a spanyolban gyakori kettős családnévről van szó, amikor a mama családnevét is használják. Ugyanígy nem "Márquez", hanem "García Márquez".)

Szerző: rás  2010.10.07. 18:01 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr854929261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_10155 2010.10.08. 09:10:25

igen, én is örültem, főképp én is azért, mert végre valakit, akit ismerek és olvasok. :D

Szó-szóró 2010.10.08. 12:47:53

Azt hittem, hogy már kapott, annyira jókat írt. Amadotól csodálatos volt a Gabriela/Szegfű és fahéj, 30 éve olvastam, még most is érzem az ízét.

Ismeretlen_46946 2010.10.08. 18:39:41

Csak jelzem: valaki tegnap azzal a kereső kifejezéssel talált a blogra, hogy "mario vargas llosa zsidó".

Sv 2010.10.09. 12:15:49

rás: LOL :D nem cigány? esetleg rakottkrumpli? :D

Ismeretlen_10155 2010.10.09. 17:57:44

@rás: gratulálok az illetőnek, nagyon érdekes elmeműködése lehet neki. :)

Ismeretlen_111226 2010.10.10. 12:42:09

A kereső kifejezés nem lehet véletlen: Világméretű összeesküvés szagát érezni a levegőban :D :P több smileyt nem tudok...
süti beállítások módosítása