1. Tótawé egy bunkó – mindig is az volt. Bayer Zsolt is bunkó – ő nem mindig volt az. (v.ö. Weöres Sándor: „KARESZ HÜJE/ GYÖNGYI HÜJE/ csak én vagyok okos/ énnekem a segembe is felyem van.”) És akkor még csak szakmailag elsőrendű publicistákról beszéltem.

Isten látja lelkem, nem szeretem Szalai Annamáriát, de gusztustalannak és felháborítónak tartom az interneten róla keringetett pornográf fotomontázsokat, és egyáltalán: semmiféle sajtószabadsággal nem tartom összeegyeztethetőnek bárkibe beletaposni. A véleményébe, a hivatalába, a hivatali tevékenységébe lehet, az emberbe nem. Gondolom én. Ennél csak a rendszeresen gyilkosságra (hol cigányok, hol kommunisták vagy általa vélelmezett „ellenségek” meggyilkolására uszító (vagy mint most éppen: az 1919-es fehérterror áldozatainak számát keveslő – v. ö.: „Hitler is félmunkát végzett a zsidókkal”) Bayer undorít jobban, s ilyenkor én is ösztönszerűen a szerencsére nem létező géppisztolyom után kapnék. Vagy a médiatörvény után kéne?

2. Nem hiszek a korlátozatlan sajtószabadságban – sőt, leleplezem magam: nem hiszek a korlátlan szabadságban sem. Amúgy ilyen nem is létezik, egyik sem. Ideaként, eszményként igen, és szükségünk is van eszményekre. De tudnunk kell, hogy a realitás más. Az általános szabadságról, s ennek akár a legfejlettebb, legliberálisabb kapitalista társadalomban való megvalósulásáról most nem mondanék véleményt, csak annyit jegyzek meg, hogy az persze a létező világok legjobbika – de remélem, nem a lehetségeseké. Maradjunk azonban most csak a sajtónál. Csak aki vak vagy hülye vagy cinikus, állíthatja, hogy Magyarországon az utóbbi 100-150 évben létezett/létezik korlátlanul szabad sajtó – ha ezen most a média egészét értjük.  Vagy politikai vagy üzleti szempontok mindig is korlátozták, korlátozzák. Voltak, vannak persze szabad sajtótermékek (ha akarom, ez a blog is ilyen), de ezek csak azért lehetnek szabadok, mert jelentéktelenek. Nincs tömeghatásuk. A sajtó, a média a 20. század – Pulitzer, Hearst, Miklós Andor és Rákosi Jenő óta – tömegkommunikációs eszköz. A tömegkommunikáció pedig lehet a lehető legszélesebb közvélemény tájékoztatása, és lehet e közvélemény formálása. S ha nem az én véleményemre formálja a közt, akkor persze manipulálás.

Lehet erre mondani, hogy épp ezért van a közszolgálati rádió, televízió, hogy ezt ellensúlyozva valóban tárgyilagos, elfogulatlan legyen, de jó ha tudjuk, hogy ez is csak ideaként, vezéreszmeként létezik, valóságként nem. Jó, tudom, a BBC. És még? Persze egy Philipp vezérelte tévénél azért még sok jobbat, elfogulatlanabbat, magasabb szakmai színvonalút el tudok képzelni. (Tudom, ez előítélet, hiszen Orbán porondmestere még csak most lépett fel erre a dobogóra. Előítélet – az illető előélete alapján.)

3. Idegesítenek a saját reflexeim. Ha valaki mellettem Magyar Nemzetet olvas a villamoson, már gyanakodva nézek rá. (Mondjuk, Demokratáról, Barikádról, Magyar Fórumról ne beszéljünk.) S kapásból feltételezem, hogy ő is „politikai ellenfelet” (ellenséget?) lát bennem, ha éppen Népszabadság vagy Magyar Narancs van a kezemben. Agymosott hülyének tartom, aki csak a Hír Tévéből vagy az Echóból tájékozódik, de nagyon idegesít az is, ha valaki csak Klubrádiót hallgat. Felnőtt, „munkás” életem nagyobbik részében hozzászoktam, hogy a munkahelyem fizeti az újságokat, és igyekeztem mindent elolvasni (Új Magyarországot, Magyar Fórumot stb. is). Soha nem gondoltam, hogy valahol „középen” van az igazság, de mindig ismerni akartam, hogy más mit gondol. Most már, hosszú évek óta, magam fizetek az olvasmányaimért, így aztán alaposan szűkült a spektrum: jár a Népszabadság, a HVG, a Magyar Narancs, a Heti Válasz meg az Élet és Irodalom – minden egyebet az internetről. Ez is lassan úri mulatságnak számít, már ami az emelkedő előfizetési díjakat illeti, de ragaszkodom a kézbe vehető újságokhoz. Én még tudom – nemcsak újságíróként, hanem újságolvasóként is –, hogy fontos, hogyan vannak egymás mellé tördelve a cikkek, s hogy kell az is, hogy tudjam, mit hol találok egy újságban. Hat éves korom óta mindennap olvasok újságot, politikai híreket, ahogy gyerekkorom óta naponta többször meghallgatom a rádióban is a híreket. A 70-es, 80-as években a szokásos, reggel fél 7 és 8 óra közti menet a Kossuth rádió Krónikája, a VOA, a BBC és a SZER volt. Jó, ez a munkámhoz is kellett, de ugyanúgy természetessé vált, mint a 90-es években az, hogy minden tévéhíradóba belenézzek, plusz BBC, CNN, orosz 1-es. Mindezt csak azért meséltem el, hogy érzékeltessem: hozzátartozik az életemhez a sajtó, a nyomtatott és az elektronikus média. A tájékozódás igénye. A sokszínűség, az eltérő, ütköző vélemények természetessége. És fura módon akkor is természetesnek tartottam az eltérő érdekeken, értékeken alapuló sokszínűséget, amikor része – alkatrésze – voltam egy olyan sajtóvilágnak, amely innen nézve nagyon is egyszínű, „egyenirányított” volt. Általában onnan nézve is…

4. A rendszerváltás – igen, minden ellenkező híreszteléssel szemben volt rendszerváltás! – folyamatában, 1988-tól eleinte fokozatosan, majd az ellenőrzés alól kiszabadulva, szinte robbanásszerűen vált színessé és szabaddá a sajtó. Számomra túl színessé és nemcsak szabaddá, hanem gátlástalanná. Undorít a bulvár és undorít a hazug, primitív, uszító szélsőjobboldali sajtó. (Előzetes válasz egyes kommentekre: 1./nem azonos a jobboldali, konzervatív stb. a szélsőjobboldalival, a fasisztával; 2./ nem tudok uszító szélsőbaloldali sajtóról.) Ezért – sokakkal szemben – úgy gondolom, hogy van szükség szabályokra, sajtó- vagy médiatörvényre. Valamint olyan, a társadalom – sokszínű – érdekeit, értékeit képviselő testületre (hatóságra?), amely betartatja ezeket a szabályokat. Meg büntető és polgári jogi törvényekre, amelyek védik az állampolgárt, az embert és közösségeit. Meg bíróságokra, amelyek képesek ezeket a törvényeket alkalmazni.

Úgy gondolom, hogy ez a mostani törvény, ez a mostani hatóság nem ilyen. Ez egy paranoiás hatalom inkompetens balfaszok által kidolgozott törvénye, amelyet nevetséges és hiteltelen senkik próbálnak majd betartatni. Nem fog sikerülni, de nagy károkat fognak okozni. Önmaguknak is.

A baj az, hogy nekem is.

Szerző: rás  2011.01.04. 22:07 16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr234929301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_115131 2011.01.05. 00:17:49

Épp egy kárt találtam az előbb:http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=45857:ha-en-kormany-lennek-10&catid=71:a-napi-apro&Itemid=109 - és mivel úgy gondolom, hogy sokkal több kárát látjuk ennek a médiatörvénykének, mint amennyi haszna - ilyen alakok mellett (mint akik hozták)- származhatna belőle... nos ezt a médiatörvényt létrehozni sem lett volna szabad (csak kigondolni sem), nem hogy alkalmazni.

Ismeretlen_154775 2011.01.05. 05:33:40

elfogult vagyok irányodba, de le a kalappal. kora reggel, éhgyomorra, kicseszett hidegből visszaérve a meleg lakásba, ennyire érthető, tömör és számomra korrekt véleményt már régen olvastam.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2011.01.05. 07:40:48

Az objektív BBC-ről csak annyit, hogy a kilencvenes évek gyakorlata Londonban ez volt: A sajtó képviselőit naponta kétszer tájékoztatta a kormány, amikor is hangot adott annak, minek a tálalásával volt megelégedve, melyik műsor hangvételét kifogásolja. A másik oldal fikázásától eltekintve (a poszt végén), a cikk korrekt, melynek örülök, még akkor is,ha én a MN oldaláról tekintem az ország valóságát. Valahogyan közeledni kellene a kettéhasadt feleknek a gyűlölködés oldásával az egész ország érdekében. Tud a két tábor valamit közösen építeni? Eddig mintha egyetelen kivétel volna: a veszélyhelyzet, ha belátjuk. Lehet, hogy sose fogok rátalálni, de régóta foglalkoztat az együttgondolkozás lehetősége, esélye, fontossága. Üdv: mick

BB 2011.01.05. 09:42:48

Nézzünk valami jót is: http://nol.hu/kult/megint_es_ujra_nyugat Bár nem nagyon látom, hogy ki lesz az új Ady, Babits, Móricz...

Ismeretlen_43660 2011.01.05. 12:08:11

már kezdődik: http://href.hu/x/e6kh

Ismeretlen_46946 2011.01.05. 17:05:41

kattal: köszönöm. w.m.: Tényleg elfogult vagy. Nagyon ritkán dicsérsz. :) mick: Emlékeim szerint a BBC elég jelentős szerepet játszott Blair iraki háborúval kapcsolatos hazugságainak - s magának a brit részvétellel folytatott háborúnak - a leleplezésében. S ez csak egy példa arra, hogy a BBC mindenkori vezetése és munkatársai függetleníteni tudták magukat a kormány álláspontjától. Ami azonban most fontosabb, és amiért örülök a kommentednek: "Valahogyan közeledni kellene a kettéhasadt feleknek a gyűlölködés oldásával..." Én is így gondolom, talán ezt is szolgálja ez a blog, meg az e-mailcím. Ehhez persze szükség van arra is, hogy világos legyen a párbeszédet folytatók álláspontja - ezért került a bejegyzés végére a (megengedem, elég sommásra sikerült) "fikázó" álláspont. BB: nem zárkózom el a jó hírektől sem. :)

Ismeretlen_10155 2011.01.05. 18:08:33

@rás: nagyon kedvelem ezeket a magyarázó írásaidat, mert ilyenkor mindig rácsodálkozom, hogy mennyire közel érzem az álláspontodat ahhoz, amit én is gondolok (még akkor is, ha -- természetesen -- néha "épp csak" alapvető dolgokban nem értünk egyet).

Ismeretlen_46946 2011.01.05. 18:35:40

drc: hja, hja... szabadság, liberalizmus, kapitalizmus - nehéz dolgok ezek... :))

thomas 2011.01.06. 00:11:09

http://hvg.hu/velemeny/20110105_kozelet_bayer_greczy

Ismeretlen_51087 2011.01.06. 08:37:55

Ez korrekt! Mélyen igaz: "Nem hiszek a korlátozatlan sajtószabadságban" Sajnos, úgy tűnik, h akik támadják a médiatörvényt, úgy érvelnek, hogy abból az jön le, ők semmiféle korlátot nem tudnak elfogadni. Üdv.

thomas 2011.01.06. 09:36:42

Korrekt vélemény a HV (Stumpf András) részéről: http://hetivalasz.hu/jegyzet/budosek-vagyunk-34586

jel 2011.01.06. 09:51:36

Kornai János írása a 2010. jan.6-i Népszabadságban http://nol.hu/archivum/kornai_janos

egy nagyi 2011.01.06. 15:21:17

rás:nagyon szépen összefoglaltad a probléma mikéntjét.Ez a tárgyilagosság hiányzik a politika csinálókból.Csak egy példa magamról:a fejem még jó, de tudom, hogy a lábam beteg, ezért többnyire nadrágban járok.Vagyis ebben a beteg országban a hazánk otthonossá tételén kellene fáradozni és nem egymás torkának esni.Sokszor még a magát gondolkodni vélő is szemellenzős.Persze a médiatörvény értelmiségi probláma/nagyon fontos/. Úgy látom a cirkusz már meg van.Hol a kenyeret, munkát!

Andris 2011.01.06. 16:37:43

Az írásod kiemelkedően jó, egyértelmű címlap.

Ismeretlen_46946 2011.01.06. 20:33:25

Köszönöm a linkeket, a véleményeket és a dicséreteket is. Egyben felhívom a figyelmet az oldalsávon nyitott új rovatomra: "Olvastam - ajánlom".

Pocakos 2011.01.07. 01:06:49

Talán érdekel (valakit), ahogy én látom: http://pocakosgondok.blogspot.com/2011/01/teszt-uzemmod.html úgy az egészről, ami kishazánkban történik....
süti beállítások módosítása