Ismerőseim - főleg a fiatalok - közül egyre több, aki nem vesz a kezébe újságot, mert úgy véli, mindent, amire szüksége van, megtalál az interneten. Az újságírószakmában is állandó téma a print média (brr) elkerülhetetlen halála. Hatéves korom óta naponta olvasok újságot, huszonöt éven át az újságírás volt a foglalkozásom is. Ma egy napi-, öt hetilapot (egy angol nyelvű) és három folyóiratot járatok. Többet kéne, de ezekre sincs elég időm (meg a pénz...) Fiatal barátaim nem is értik, hogy mit jelent az, kézbe venni, lapozni egy újságot. Akkor is csak udvariasan hümmögnek, ha arról beszélek, hogy az internet strukturálatlan - vagy legfeljebb a kívánt kattintásszám elérésére strukturált - szöveghalmaz, egy újságnál viszont az is fontos, hogy hogyan van szerkesztve, tördelve, mi kerül egymás mellé.

Amitől mindez eszembe jutott, az az elmúlt órák aktualitása, olvasmányélménye, amire nem keres vagy nem is talál rá az ember az interneten, ahhoz valóban kézbe kell venni az újságot. Az egyik a hosszú ideje szinte olvashatatlanul önmagát ismétlő-utánzó Bächer Iván hirtelen felfénylő két kis szösszenete  a mai Népszabadságban (valamikor majd nyilván felkerül a nol.hu-ra is). A másik egy interjú, illetve annak két mondata a HVG-ből. Az utolsó oldalas, kicsit furcsára sikeredett (rossz, felületes) portré alanya ezúttal Krasznahorkai László író. Bevallom, eddig nem voltam képes elolvasni tőle semmit - valószínűleg nem vagyok elég érett, elég mély hozzá, vagy csak nagyon más a lelki, szellemi beállítottságom -, a forgatókönyvíróként általa jegyzett Tarr Béla-filmről, A torinói lóról tíz perc után kijöttem. De most valami megfogott, részlet az interjúból:

"Pár éve azt írta, Magyarország ma, amikor elvileg nyitott, zártabb, mint amikor a határain le voltak eresztve a sorompók. Igaznak látja ezt a kultúrára is?

Tudják, mit tapasztalok a magyaroknál? Hogy félelemből elutasítják a műveltséget. Félnek attól, hogy a műveltség megmutatja majd a saját igaz valónkat."

Szerző: rás  2012.10.06. 18:31 19 komment

Címkék: újság bacher krasznahorkai

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr984929642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_111226 2012.10.06. 22:01:48

Hmm... Bunkónak lenni tényleg egyszerűbb...

egy nagyi 2012.10.06. 23:02:16

A műveltség nem elég, bátornak is kell ahhoz lenni, hogy feltárjuk igaz valónkat.

Ismeretlen_121361 2012.10.07. 12:04:42

Ezek szerint én már nem vagyok fiatal, mert én is az írott sajtót részesítem előnyben a virtuális hírhálóval szemben. Bächert még akkor is érdemes elolvasni, ha csak ismétli magát. Sokan vagyunk így ezzel, jó példa erre, amikor nagyobbik lányom azt mondja: - Anyu! Ezt hajtogatod két napja! Nem unod még? (Bocsánat, hogy mindig átcsúszok off-ba!)

Ismeretlen_46946 2012.10.07. 12:22:47

@Solya: Meg van bocsátva. :)) Bächert pedig - személyesen is - nagyon kedvelem, ezért bánt, ha (szerintem) nem jót ír.

Kulturkör · http://kulturkor.wordpress.com/ 2012.10.08. 10:17:57

A "print media" valóban eltűnhet, de nem hal meg. Digitális olvasókon ugyanúgy elérhető marad, csak nem kell annyi erdőt kivágni. A könyvek hasonló sorsra jutnak hosszú távon. A kultúra (még a magas sem) nem szűnik meg, csak átalakul.

Ismeretlen_46946 2012.10.08. 10:38:34

@Kulturkör: a kultúra valóban nem szűnik meg, csak átalakul; a kérdés csak az, hogyan, mivé. Tőled most újabb megerősítést kaptam arra, hogy fölöslegesen beszélek arról, hogy milyen (jó, otthonos, intim) érzés kézbe venni, lapozgatni - sőt szagolgatni - egy igazi, papíralapú könyvet, újságot. De hát biztos így voltak ezzel a hajdani kódexmásolók, amikor megjelent a yuppi Gutenberg. A különbség valahol ott van, hogy ma már nem hírszerkesztésről, cikk-, riportírásról vagy éppen rádióműsorról beszélnek, hanem "tartalomszolgáltatásról". Az emberiség megérett a pusztulásra.

Ismeretlen_121361 2012.10.08. 11:17:40

"Az emberiség megérett a pusztulásra." Miért olyan ismerős nekem ez a mondat? :-)

Ismeretlen_46946 2012.10.08. 11:35:42

@Solya: :)) (kínomban "vicsorgok")

Kulturkör · http://kulturkor.wordpress.com/ 2012.10.08. 12:51:32

Rás: Szó nincs róla, én is szeretem kézbe venni, lapozgatni a könyveket, sőt, nemrég valakinek éppen én mondtam, hogy digitálisan azért nem szívesen olvasnák szépirodalmat, mert nem látom milyen vastag a könyv, nem tudom hol tartok. Ugyanakkor a digitális változatban sokkal jobban vissza lehet keresni szövegrészeket. Ennek az egészen feltehetően az lesz a vége, hogy a nyomtatott könyv egészen különleges értéket képvisel majd, és ebben Magyarország feltehetően megint egy sajátos ország lesz, mivel kicsi és elszigetelt a nyelvünk, a technika pedig még mindig nem elég olcsó az itteni viszonyokhoz képest, így lassan terjednek a digitális könyvek. A kultúrpesszimizmusotokat meg nem osztom, ne tessék viccelődni a pusztulással, mert az csak a szavak szintjén jópofa. A yuppi Gutenberg találmányát elsősorban hitvitázó pamfletek, silány tartalmú bulvártermékek (azaz röplapok) nyomtatására használták, legfeljebb nem ez maradt meg a közös emlékezetünkbe (meg a röplapokat rongyosra olvasták, ezért nem maradtak meg). Nyilván válságban van a sajtó, de Chomsky erről emlékeim szerint már a hetvenes évek elején írt (a fő gond akkor sem az volt, és azóta sem az, milyen formátumban jelennek meg az írások). Szóval ne a XIX. századi géprombolók dühével essünk neki az internetnek, meg ennek az egész újfajta médiafogyasztásnak. És az újság helyett én simán az erdőket választom.

Ismeretlen_145118 2012.10.08. 13:10:51

hát azt szokták mondani, hogy ma már akkora információ van, hogy legjobb közösségi oldalakról informálódni, mert ott már mások összegyűjtik a különböző véleményeket, és egymással ütköztetik is. Én egy időben a hvg-t vettem, de utána átszoktam a világgazdaság online olvasására. Meg egyik volt kedvenc egyetemi tanárom példájára naponta megnézem a "mensevik" (m1) és "bolsevik" (atv) híradót, az öreg szavaival élve.

Kulturkör 2012.10.08. 15:17:23

Borosta: a teljesség kedvéért az ITAR-TASS-t is (HírTV) is hozzávehetnéd.

Ismeretlen_46946 2012.10.08. 16:47:28

@Kulturkör: Gutenberg találmányát elsősorban a Biblia elterjesztésére, katekézisre és természetesen hitvitázó röpiratokra használták - jelentős szerepet játszva a nemzeti nyelvek, irodalmi nyelvek kialakulásában. Nekem bajom természetesen nem a digitalizációval, az internettel vagy - borosta! - a közösségi oldalakkal van. Mindössze azt állítom, hogy (számomra legalábbis) nem helyettesítik a papíralapú könyv, újság élményét. @borosta: közösségi oldalak terjesztik a legtöbb baromságot, mítoszt, hazugságot - is. És a történelmi ismeretterjesztés érdekében: a mensevikek és a bolsevikok ugyanannak a szociáldemokrata - tehát baloldali - pártnak a két szárnyát jelentették, vagyis a színképnek csak az egyik oldalát. S ha az atv-t lehet is baloldalinak minősíteni, ebben a - száz évvel ezelőtti orosz paradigmában - az m1 valahol a kadetok és a feketeszázasok között helyezkedik el.

egy nagyi 2012.10.08. 21:52:34

rás:magam is nagyon kedvelem a papíralapú könyveket.Otthon fotelban ülve vagy fekve,íróasztalnál nagyon jól lehet olvasni őket.Felmerülő probléma az én esetemben amikor kézben tartom és 6-7 száz oldalas, mindig megfájdul a kezem.A papírgyártáshoz rengeteg édesvíz kell,ezenkívül nagyon sok fa.Vannak újrahasznosított alapanyagból készült papíralapú termékek, de ezekhez is sok víz kell.A közösségi oldalakkal nekem is ambivalens a viszonyom,ki iktatható.Miben látom a digitalízácíó jelentőségét. Egy e-book-ot, amikor elmegyek nyaralni, nagyon kényelmesen el tudom vinni magammal és több művet elolvashatok.Miután kicsit magam maradi vagyok,de látom,hogy a gyerekeim mire használják az okos telefont,internetet, nem féltem őket,komoly alkotásokat,prózait,zeneit le lehet tölteni az MP3-ra stb, úgy érzem,hogy tágult a kultúrát hordozó eszközök köre Gutenberg óta.

Ismeretlen_111226 2012.10.08. 22:34:44

rás, egy nagyi: csatlakozom hozzátok

Ismeretlen_46946 2012.10.08. 22:44:48

@egy nagyi: természetesen igazad - igazatok - van: "hihetetlenül tágult a kultúrát hordozó eszközök köre Gutenberg óta" - film, tévé, lemez, magnó, hogy még az internet és az e-book előtti korszak médiumait említsem, amelyek a maguk korában szintén fenyegetni látszottak a "magas kultúrát", benne a Gutenberg-galaxissal. És most hirtelen eszembe jutott, hogy Martin Roberts angol történésznek 1975-ben (magyarul 1992-ben) megjelent "Európa története 1900-1973" c. könyvének ez az alcíme: "Az új barbárság kora?" Az előszóban ezt írja (1975-ben!): "Az elmúlt, kis híján két évszázad során kevesen vonták és vonják kétségbe a városi, ipari, tudományos és technikai társadalom azon kolosszális lehetőségeit, hogy sok mindent nyújtson tagjainak - de századunk második felében ugyanilyen kevesen kételkednek abban, hogy ez a társadalom hatalmas károk okozására is képes. Személy szerint arra a véleményre hajlok, hogy a század utolsó negyede ugyanolyan kevéssé fog minket közelebb vinni egy valóban jobb civilizációhoz, mint az előző három."

Ismeretlen_145118 2012.10.08. 22:52:26

@Kulturkör: igen hozzá lehetne, az öreg a hírtévét veszi "menseviknek". lehet, hogy arra is rászokom, mert azért két híradót is nézve érzem, hogy nagyon kellenek egymás mellé, mert amelyikről az egyikben nem értesülök, a másikban hallok és fordítva. @ras: tudom, hogy a baloldali pártnak volt a két szárnya, csak az öreg szavait idéztem (az öreg heppje volt így hívni őket, történészként csak csóváltam a fejem, de szerintem ő se tárgyi tévedés miatt tette, mert jogász volt, de elvégezte a közgazdaságot, mellette a konzervatóriumot, politikában teljesen naprakész volt, komoly tárgyi tudással). Az vegyes, nyilván olyan blogokat kell összeválogatni. Vannak politikai elemzőknek blogjai, amiket egész népes tábor követ. De van egy két blog, ami hoz azért egy színvonalt, jó aztán a kommentelők is vegyesek. De a házigazda csak nem hagyja, hogy a blogja kocsmai hangnembe süllyeljen le, és javítja a hozzászólók égbemenő hülyeségeit egy-egy komment formájában.

Ismeretlen_145118 2012.10.08. 22:54:53

@egy nagyi, ras: arról nem is beszélve, hogy vidéken, mint én csak korlátozottan juthat hozzá az ember bizonyos könyvekhez (könyvtár sem hú de nagy), így még jobban felértékelődik a digitális adathordozók és internet adta lehetőségek.

egy nagyi 2012.10.08. 23:44:32

rás:még a fentebbiekhez, ha bemegyünk egy könyvesboltba, újságoshoz mindig körülnézünk, fellapozzuk a könyveket, beleolvasunk és ha tetszik és van pénzünk rá megvesszük. Így vagyok az internettel, ha valami téma magával ránt elolvasom,ha nem akkor görgetek. borosta:még hogy árnyaljam a vidéki problémát: nagyon sok idős ember nem tudja megfizetni a sok csatornás tévé szolgáltatásait, azonban a relatív szegénységében valamilyen olcsó internet előfizetésre futja,így ő is innen tud szélesebb tájékozódáshoz jutni. Ami régen az egycsatornás tévé műsorok társadalmi kibeszélését hozta, azt ma az internet látja el. Az emberiség mindig szembetalálja saját természetleigázó és morális válságával magát,de a gyertya még ég, ha néha pislákol is, de mindig akad jó irányból fújó szél is.

Ismeretlen_145118 2012.10.08. 23:54:54

@ egy nagyi: én is már neten nézek mindent lassan. fent vannak online adások. most például az amerikai elnöki vitát hallgatom: http://www.youtube.com/watch?v=Jz4F0Mykx6k ez már elég sokat elárul az internet adta lehetőségekről.
süti beállítások módosítása