A mandineres Ariosto (szokás szerint lila ködbe burkolt) eszmefuttatása hívta fel a figyelmemet újból a dotoho blogra. "Csehszlovák kém" két bejegyzésében - itt és itt - egy német regény és film kapcsán azt igyekszik megérteni és megértetni, hogy mi állhatott a II. világháború végén a Vörös Hadsereg katonái által Németországban és Magyarországon állati kegyetlenséggel elkövetett tömeges nemi erőszak mögött. Ariosto ezen felháborodott és miután jól elveri a port a felvilágosodáson, a 19. századon és mindazokon, akik még ma is hisznek abban, hogy a valóság megismerhető, hatalmas csúsztatással - ábrándnak minősítve az objektivitást - a valóságot egy erkölcsi kategóriával, a szubjektív igazsággal azonosítja, a valóság megismerésére irányuló szándékot erkölcsi nihilizmusnak. A jegyzet vége faék egyszerűségű, hogy az átlag Mandiner-kommentelő is értse: aki a magyar katonák bűneiről - egyáltalán Magyarország második világháborús szerepéről - beszél, az a szovjetek, Sztálin kegyetlenségét mentegeti. Valóság nincs, csak igazság, egyetlen igazság, a mi igazságunk.

Javaslom mindhárom bejegyzés elolvasását. És talán a valóság - mind teljesebb - megismerésével annak megértését, hogy a történelemben nincs olyan, hogy "az" igazság; igazságok vannak, valóságos emberek, népek egymásba bonyolódó és gyakran egymást kizáró igazságai.

Szerző: rás  2013.02.25. 11:30 2 komment

Címkék: blogok történelem mandiner dotoho

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr305103333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defalla 2013.02.26. 09:44:28

Végigolvastam - a kommenteket nem, csak bele-belenéztem. S eszembe jutott egy rádiókabaré, ha jól csalódom valamelyik Mikes volt a szerző, a címe pedig: Ki a hibás? Szépen visszafejtették az időt, s a végén a barlangi medve volt a hibás :/

rás · http://ras2.blog.hu 2013.02.26. 16:26:38

:) Asszociációdat folytatva mondanám, hogy nem kellett volna lejönnünk a fáról, de kérdés, hogy valóban lejöttünk-e.
süti beállítások módosítása