Nem néztem A Dalt, mert nem érdekel; most a youtube-on megnéztem/hallgattam a "Kedvesem"-et, de nincs róla véleményem, nem érdekel. Viszont:

olvasom az újságban, hogy Márta Alex filozófiából diplomázott, és erről az jutott eszembe, hogy ha majd életbe lép a "röghöz kötési törvény", mely szerint az államilag támogatott egyetemi szakon végzőknek x évet Magyarországon kell ledolgoznia, mi van (lesz) azzal a filozófia (német, villamosmérnök, orvos stb.) szakos hallgatóval, aki az egyetem elvégzése után valóban itthon marad, de popénekes lesz belőle. Az "beszámít", vagy fizetnie kell? És ha pizzaéttermet nyit? És ha a diplomájával csak mosogatóként tud elhelyezkedni egy étteremben?

Szerző: rás  2013.03.09. 18:19 18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr555124981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szó-szóró 2013.03.10. 18:11:24

Egy pizzaétterem megnyitásához nem kell filozófia diploma. A képzés drága és felesleges. Miért kellene egy nyírségi gazdálkodó, vagy kecskeméti villanyszerelő, stb. adóforintjából ilyen képzéseket finanszírozni? Ennyire gazdagok szerintem nem vagyunk.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.10. 18:27:13

Úgy tűnik, figyelmetlenek vagytok. Johnny: én arról az esetről beszélek, amikor valaki itt marad, ebben a tejjel-mézzel folyó turáni Kánaánban. Szó-szóró: eddig még senki nem mondta, hogy annak is vissza kell majd fizetnie a képzési költséget, aki itthon marad ugyan, de nem a szakmájában helyezkedik el. Melyek azok a képzések, amelyeket a nyírségi gazdálkodó adóforintjaiból kell finanszírozni? És még melyek azok a költségvetési területek, amelyeket nem az ő adóforintjaiból kell finanszírozni?

egy nagyi 2013.03.10. 19:38:14

rás:egyet elfelejtesz, hogy ha itthon marad és bárhol helyezkedik el, optimális esetben adófizetővé is válik, és képzett vállalkozóra is szükség van, mert az igazi polgárság kialakulásához vezethet, akiket nem lehet megvezetni. Megfordítva a felvetésedet,biztos vagy Te abban, hogy mindenki, aki diplomásként elhagyja az országot külföldön a végzettségének megfelelő munkát kap minden esetben? Ott is csak bevándorló marad. A kontraszelekció ebben az irányban is működik. Nem elfelejtendő az sem, hogy a többi országban is van diplomás túlképzés.

egy nagyi 2013.03.10. 19:52:22

A fentiek alapján úgy gondolom, ha itthon más vonalon érvényesül valaki, gyalázat lenne a diplomája költségeit visszakövetelni.

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.03.10. 20:29:00

rás, a mostani elsősök szerződését olvastam, abban magyarországi adófizetést eredményező munkaviszony volt, a képzés idejének asszem a dupláját kellett 20 év alatt ledolgozni, mindegy, milyen munkakörben. Hogy a "behajtást" hogyan képzelik, 20 év múlva kopogtat valaki mondjuk Melbourne-ben, hogy tessen fizetni, vagy már előbb, ezt el nem tudom képzelni. Nem is akarom :(

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.10. 21:48:13

@Pepita Zebra: Gondolom, az adószedői diploma lesz az, amelyik biztos megélhetést kínál majd itthon.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.03.10. 21:55:22

HA erre lesz érdemi válaszod, érdekelne.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.10. 22:29:27

@Hegyi Zsolt: Hosszan tűnődtem, mire vársz tőlem választ - ráadásul érdemit -, aztán úgy döntöttem, hogy az általam a bejegyzésben feltett kérdésekre. Nos, nincs egyértelmű válaszom. Az EU-ban most akarnak keresztülvinni valami olyasmit, hogy a tagországok törvényben garantálják: 25 éves koráig minden fiatal számára képzettségének megfelelő munkát biztosítanak. A jelenleg átlag 25 (de Spanyolországban pl. 50 százalékos) ifjúsági munkanélküliség mellett ez elég érdekes vállalás lenne. Mégis azt gondolom, talán ez a helyes irány: az állami és az egyéni kötelezettségvállalás együtt, vagyis nem utasítom el kapásból, hogy az "adóforintokból" támogatott diplomát (és az esztergályos szakmunkás vizsgát?) bizonyos ideig itthon kelljen ledolgozni - ha az állam tud biztosítani a képzettségnek megfelelő állást.
Mint tudjuk, valójában azonban a "röghözkötés" csak egy kicsi és önmagában értelmezhetetlen szelete a lezüllött és szétesett felsőoktatás - valamint a lezüllött és szétesett ország - problémájának.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.03.10. 22:39:30

Egyszerűen az érdekel, ha van hiteles infó valakinél, hogy ez a röghözkötöde hogyan lesz a gyakorlatban, azaz valóban elég, ha dolgozol akár mint kocsmapultos, vagy a szakmában kell dolgozni?

rás · http://ras2.blog.hu 2013.03.10. 23:34:17

@Hegyi Zsolt: Senkinek nem lehet "hiteles infója", hiszen még csak egy tisztázatlan elképzelésről van szó.

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.03.11. 08:00:50

@Hegyi Zsolt: A hallgatói szerződés mintája pl az eduline-ról letölthető. Az elképzelés annyiban nem tisztázatlan, hogy sokezer aláírt ilyen szerződés már van. (Jogászismerős szerint formailag ez ugyan valós szerződés, de tartalma miatt komolyanvehetetlen, és ha majd be akarják váltani, emiatt támadható is lesz - úgy legyen.) Az a "deal", hogy pillanatnyilag ugyanolyan feltételekkel tanulhatnak, mint eddig, de a hallgató kötelezettségvállalásokat tesz, egyrészt hogy a minimális képzési idő másfélszerese alatt megszerzi a záróoklevelet, másrészt, hogy a képzés utáni 20 évben a képzési idő dupláját magyar járulékfizekőként tölti. Alapesetben ilyenkor az állam kezdi "törleszteni" saját magának az illető korábbi "tandíját" - vagyis virtuális pénzeket rakogat a sehonnan sehova. Ha a hallgató valamelyik feltételt nem teljesíti, ez a fizetési kötelezettség a hallgatóra hárul, a jegybanki alapkamattal természetesen megnövelt, később meghatározandó összeget kell fizetni. Vannak bizonyos pontok, amik alapján haladékot lehet nyerni, illetve mentesülni, de ebben pl egy rokkantságot nem eredményező tartós betegség nincs benne szerintem. "Röghöz kötés" a szó feudális értelmében tehát nincs, simán csak aláíratnak egy papírt (engem kicsit a rosszemlékű váltókra emlékeztet), hogy majd, valamikor, valaki kérhet tőlük nagyon sok pénzt. OK, nálunk ez még egy darabig nem esedékes, de én konkrétan megtiltanám a gyerekemnek, hogy egy ilyen bizonytalan papírt aláírjon, és valószínűleg korbáccsal fogok a hátuk mögött állni a következő tizenegypár évben, hogy esélyesek legyen a Trinity College-ba vagy a Humboltra - ezek ugyanis ingyen vannak...

egy nagyi 2013.03.11. 10:14:34

Pepita Zebra:a korbács mellé tudsz prezentálni "évente" három négymilliónyi forintot, hogy kifizesd a tandíj nélküli egyetem mellett a gyereked lakhatási, élelmezési, ruházkodási, hazautazási , itthoni tébéje, tankönyvei és esetleg tanulmányi utazásainak költségét.Semmi sincs ingyen. Ha TE mindezt tudod abszolválni akkor szerencsés ember vagy.

Pepita Zebra · http://pepitazebra.blogspot.com 2013.03.11. 12:22:31

@egy nagyi: Persze, megélhetési költségek vannak külföldön is. (Meg itthon is.) Nagyobb tandíj-hagyománnyal rendelkező egyetemeken az ösztöndíjak rendszere is kidolgozottabb egyébként. De ami sztem fontos, ha már egy csomó pénzt kell az iskolázásukba ölni (mert kell, akárhogy is), akkor a végén kapjanak olyan diplomát, ami szabadságot és lehetőségeket ad nekik - akár arra is, hogy Magyarországon éljenek, azért, mert úgy jó nekik, és ne muszájból. Nyilván ez nem megoldás mindenkinek, és a (nagyon kívánatos és hiányzó) társadalmi mobilitást nem pótolja, "csak" egyéni megoldás.

Szó-szóró 2013.03.11. 17:20:06

@rás: úgy tűnik, hogy figyelmetlen vagy. Neked jutott az eszedbe, te kérdezted, hogy:

"mi van (lesz) azzal a filozófia (német, villamosmérnök, orvos stb.) szakos hallgatóval, aki az egyetem elvégzése után valóban itthon marad, de popénekes lesz belőle. Az "beszámít", vagy fizetnie kell? És ha pizzaéttermet nyit?"

Adóforintokból pedig azokat a képzéseket kell támogatni, amelyekre tényleg szükség van. Közismertek azok a divatos szakok (média-szociológus és társai), amelyekből túlképzés volt, van.

Szó-szóró 2013.03.11. 17:24:33

@rás: ma még csak tükörben, homályosan látunk, de mégis meglepő, hogy mennyire eltérő a kép. Te egy lezüllött és szétesett felsőoktatásról és országról írsz - én ezt alapvetően másként látom.

Igaz ugyan, hogy a szocializmusnak nevezett időszak elképesztően sokat rombolt az értékrendben, erkölcsben, de szerintem te nem erre a züllésre és szétesésre gondolsz.

Sokol 2013.03.23. 10:33:41

A felsőoktatásról kellene és lehet vitatkozni, de a "röghöz kötés" nem fair: egy jövőbeli bizonytalan dologra köttetnek a jelenben szerződést. Ki hogy tud ezekre felelősségteljesen kötelezettséget vállalni?
Van, hogy a munkahely finanszíroz egy képzést, és ekkor a tanulmányi szerződésnek része, hogy a munkahelyen x időt el kell tölteni ennek fejében. De ez így rendben van: mind a két részről van vállalás, teljesítés, a feltételek a jelenben is, későbbre vonatkozóan is adottak. A hallgatói szerződés esetében ez nincs így.
süti beállítások módosítása