TGM, persze. A fenti cím egyébként tőlem van, ő a szelíden tárgyilagos Mi lesz a választások után? címmel írt két teljes oldalt az És-ben arról, hogy nincs remény, Orbán marad, mert nincs ellenzék, nincs ellenzéki narratíva a világról, amiben élünk. Közepesen nehezen olvasható TGM-szöveg (persze érdemes elolvasni), de a végén líraian felszárnyal:

"Az országgyűlési választásokat minden bizonnyal megnyeri a jobboldal. (Hacsak nem történik valami véletlen: de a magyar nép cselekvése már nem akadályozza meg.)

A rendszer majd megszilárdul, veszít energiájából és dinamizmusából, viszonylagos újdonságai megszokottá válnak. Akinek most még van veszítenivalója politikailag, majd kiegyezik, vagy hátat fordít az egésznek. Ki fog derülni, hogy nem veszélyes, egy idő múlva befogadják, magától is tudni fogja, hogyan viselkedjék. Az elnyomást nem kell fokozni, ennyi elég lesz.

A konszolidáció persze szétzülleszti a rezsimet. A pergőtűz, az ostrom, a frontális támadás évei után jön a korhadás. A rothadó vagy rozsdásodó struktúrák, a pusztuló meggyőződés, az elkényelmesedő, egyre tétovább hatalomgyakorlás, az unatkozó, elégedetlenkedő alsó káderek elősegítik majd „a néma forradalmat”, a szélsőjobboldali szekták szaporodását.

Számosan úgy érzik majd, hogy választásokkal, parlamenti úton semmit se lehet elérni. A lassan szintén szektává és szubkultúrává süllyedő polgári ellenzék súlya és vonzereje egy ideig a nulláig csökken, majd lassan visszaáll a jelenlegi szintre. A mai, kettősen hivatalos politikai kultúrát a fiatalabbak viszolyogva elvetik, majd elfelejtik, pár év múlva nagy erőfeszítéssel se tudják fölidézni. Tudja még valaki, mit gondoltak, írtak a negyvennyolcasok a forradalom veresége után, úgy 1849 és 1863 között? Vagy azt, hogy milyen viták voltak a szélsőbaloldalon a Tanácsköztársaság leveretése után? Nincs visszatérés, nincs föltámadás. Csak újrakezdés majd valamikor, amikor a liberális-demokratikus Magyar Köztársaságra és védelmezőire nem emlékszik már senki.

A represszióval szembeni ellenállás bizonyos gócokban minden bizonnyal radikálisabb formákat fog ölteni. Az ilyesmik szétverését föl szokás használni a sokaság szorosabb ellenőrzésére és a békés hajlamú átlagemberek ijesztgetésére. Lesz itt majd olyan gyűlölködő, a múlttal szemben hipernihilista szélsőbaloldal is, amelyhez képest az illegális, föld alatti KMP pezsgős kerti mulatság volt, merő Bildungsbürgertum. A nemzeti kultúrát a sótlan és nívótlan sovén retorikával majd kompromittálják. Újra meglesz ennek a magyar kultúrának – a mi nemzeti műveltségünknek – az ismeretes nagy baja: a kontinuitás hiánya. Majd ki kell ásni a romok alól a kései magyar modernséget, ahogyan kiásták a XVII–XVIII. századi erdélyi emlékírókat, körülbelül ugyanannyi embernek, nagyjából ugyanakkora hatással.

Közben a reménytelenség és a pesszimizmus – ráépülve a meglévő nihilizmusra – megbetegíti a karriertől, a kötelező korporatív szervezetektől, a szolgalelkűségtől, a provincializmustól idegenkedő „másként gondolkodókat”, majd a készséges alkalmazkodókat és beilleszkedőket is. Lesz itt még több drog, még több szesz és még több promiszkuitás, ahogy ilyenkor szokás. Egy kis magyar kultúra majd pislákol Kolozsvárt és Újvidéken. Oda mentek majd bulizni.

A vidék tovább vergődik. A romák időnként fölgyújtanak valamit. A kisnyugdíjasok gyorsan meghalnak. Még több bolt zár be, megszűnnek a posták, a mozik, ritkulnak a színházak, olvasatlanul tornyosulnak a könyvek. Az ökológiai helyzet miatt lesz még több kánikula, még több zegernye, még több árvíz, még több szúnyoginvázió, még több rágcsáló, még több csótány. Mocskos, bűzhödt, omladozó vasútállomások.

Egyre több nevetséges szobor lesz a köztereken.

Még több bedeszkázott kirakat a főútvonalakon, még több kivándorló, még kevesebb gyerek, még több kilós turkáló, még több hulladék, szenny és szemét, kihaló városok, elnéptelenedő régiók. Falvak, ahol a legfiatalabb férfi ötvenéves. Gagyi, ponyva, giccs.

A belga turisták rásandítanak a portugálokra a Zrínyi meg a Kazinczy utcában, s fölsóhajtanak – egymást nézve –: „micsoda eleven, klassz város ez a Pest!” Az ukrán pincérek meg ügyesen szolgálják ki őket.

A gazdasági helyzet meg hol romlik, hol javul.

Lovas István és Bayer Zsolt régi vágású, mérsékelt, elegáns konzervatívnak számít majd, nosztalgikusan emlékeznek a NER virágkorára, és hiányozni fog nekik a Magyar Narancs meg – eszetekbe jut-e még néha? – az ÉS...

A gyermekeitek majd hazalátogatnak Hamburgból, Bostonból, Manchesterből, Ljubljanából és Barcelonából, és szemrehányást tesznek nektek, hogy miért menekültetek el ebből a kicsit furcsa, kicsit régimódi, kicsit szegény, különösen hallgatag, de azért mégiscsak érdekes országból. How could you be such a coward, Daddy?

De mi értjük azt, amit ők tíz év múlva föl nem foghatnak. Ezért azt mondom: fusson, ki merre lát."

Szerző: rás  2013.07.21. 10:00 16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr595416799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.07.21. 13:46:23

Egyre inkább azt gondolom, hogy TGM írásai már nem csak a hazai válság leírásai, hanem maguk is válságjelek. Úgy tűnik a magyar értelmiség nem képes többre, mint a válságjelek regisztrálásra, mely lassan a nemzethalál 19. századi narratívájához hasonlít. Nem mintha nem lenne súlyos az itthoni válság sok területen. De ahogy egy mondás tartja: "Ha nem tudsz hozzájárulni a probléma megoldáshoz, a probléma része vagy".

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.21. 19:47:10

@AvPlaten: A belga és portugál turistáknál eszembe jutottál.
Amúgy pedig a válság leírása valóban válságjel - a válság jelzése. De TGM cikke természetesen nem csak az általam kiragadott befejezésből áll - hosszú elemzés előzi meg. És egy válság elemzése út a válság megértéséhez, ami pedig előfeltétele a lehetséges (még oly távoli) megoldásnak.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.07.21. 20:08:48

Nem áll távol tőlem az a szemlélet, hogy először elemezzük a problémákat és úgy találjunk rájuk megoldást. De azt hiszem joggal kérem számon a "tett és cselekvés kultúráját" az értelmiségen és az ellenzéken. Tele a padlás ilyen és ehhez hasonló írásokkal, melyek bravúrosak, találóak... de ha ilyenre vágyok inkább szépirodalmat olvasok.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.21. 20:53:17

@AvPlaten: Hirdessek dzsihadot, szerezzek be dinamitot?

egy nagyi 2013.07.22. 01:17:23

AvPlaten:a dinamit már megvan a látleletben, a gyújtózsinórnak alulról kell begyulladnia./Csak itt a társadalom nyakán a féreg:a Jobbik/

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.22. 09:24:35

@egy nagyi: A reagálásod feltehetőleg nekem szólt, szegény Platen igazán ártatlan dinamitügyileg. Amúgy pedig fején találtad a szöget: jó eséllyel a Jobbik lesz a gyújtózsinór.

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.07.22. 09:34:34

@rás: Emlékeim szerint az írás és a terrorizmus között voltak más politikai cselekvési formák is a XIX. és XX. században. Úgy tűnik ebből az egyetlen gyakorolt forma itthon a négyévenkénti választás.

@egy nagyi: sajnos Magyarországon a "robbanásoknak" nem lett jó vége, bármennyire is vagyunk büszkék forradalmainkra, szabadságharcainkra.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.22. 10:39:13

@AvPlaten: Valóban számosak a politikai cselekvési formák, de ezek lehetősége az egyén vagy társadalmi csoport számára meglehetősen behatárolt léthelyzetétől függően. A 19. századnál maradva egy Széchenyi a vagyona révén megtehette, hogy a gondolkodás és írás mellett Akadémiát és kaszinót meg sok minden mást alapít, egy Kossuthnak (az árvaszéki pénz elsikkasztása mellett) az írás volt a pálya. És akkor még csak a politizáló-politikus értelmiségiek legelső vonalánál tartunk.
És egy merész ugrással magamra áttérve: felelős, társadalmilag elkötelezett - de korlátozott cselekvési lehetőségű - értelmiségiként mást nem tehetek, mint igyekszem látni és megérteni, mi van körülöttem, és ezt minél több embernek elmondani. (Vállalva természetesen a tévedés kockázatát is.) De ez persze nem kötelező minta. Egy fiatal barátom írta a minap egy olvasmányélményéről beszámolva, hogy a 80-as években az NDK értelmisége a kemény realitások elől a könyvekbe, a művészetekbe húzódott vissza, és feltételezi, hogy ez lehetett a helyzet a Kádár-kor Magyarországán is. Valóban így volt: a magyar értelmiség nagy (nagyobb?) része visszavonult a művészetek vagy a tudomány "elefántcsonttornyába", "lemerült és kibekkelt" (copyright Antall József), s egy idő után már úgy "látá, hogy ez jó".

bébarabás 2013.07.22. 11:11:20

Alább Fleck Zoltán írta: "Egy rendes elemzés kimutathatná, hogy mindegyik megalázott jogállami intézmény...stb". Nos, itt egy újabb rendes elemzés, sőt hetente jelennek meg a Népszabadságban, ÉS-ben, egyebekben. Oké, jól megelemeztük, elolvastuk, sóhajtottunk nagyokat. És aztán?

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.22. 12:48:57

@bébarabás: Aztán van néhány lehetőség; pl. mozgalmat szervezni, csatlakozni valamely meglévő, politikai cselekvésre alkalmas, szimpatikus mozgalomhoz/csoporthoz/párthoz, forradalmat szervezni, terjeszteni az igazságot (vagy "az igazságot"), abbahagyni az elemzések olvasását, "futni, ki merre lát"...

bébarabás 2013.07.22. 13:24:34

Na igen, TGM is elfutott, s mit ért vele...

AvPlaten · http://woed.blog.hu/ 2013.07.22. 15:14:34

@rás: Nekem nem a te felelősséged felemlegetése volt a célom, inkább egy általános értelmiségi magatartást ostoroztam. Éppen ezen a blogon került szóba a Studium Generale vagy a Táncházmozgalom. Ausztriában a nyugdíjas tanárok ingyen tanítják a bevándorló gyerekeket németre. Vajon Magyarországon nyugdíjas tanárok tartanak lemaradt gyerekeknek felzárkóztatót? Ha nem teszik, akkor azért nem, mert kevés a nyugdíj és pluszmunkát kell vállalniuk? Valóban eleget tesz a magyar értelmiség azért, hogy előbbre lépjünk? TGM-nek nem kellene valami látványos és hasznos társadalmi mozgalmat szervezni? Mondjuk minden második írása helyett ezzel foglalkozhatna, úgyis minden második szöveg alig emészthető (jelzem, szeretem TGM írásait).

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.22. 15:39:48

@AvPlaten: Nem tudok ilyen nyugdíjastanár-csoportról vagy szervezetről, ha lenne, magam is szívesen részt vennék ilyen munkában. (Tudom, szervezzem meg. Valószínűleg nem fogom, ezer ok miatt.) Ami az "egy általános értelmiségi magatartást" illeti, az írás és a dumálás (meggyőzés, szónoklás, vita stb.) szerintem nemcsak jellegzetes, hanem par excellence értelmiségi tevékenység és feladat. Nem az egyetlen, természetesen.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.22. 16:33:17

@AvPlaten: Egyébként amiről te beszélsz, az a civil társadalom szerveződése, amelyre a Kádár-korszakban a 70-es évek közepétől is egyre szaporodó példák voltak. TGM elemzései egy másik síkon mozognak: a demokratikus, alkotmányos jogállam lebontásával egy keresztény jelmezbe burkolózó, nacionalista, kelet-európai (ortodox keresztény gyökerű) tekintélyuralmi rendszer kiépüléséről beszél, illetve egy réteggel még mélyebben: a kapitalista gazdasági-társadalmi rendszer aktuális magyarországi ellentmondásaival.

egy nagyi 2013.07.22. 23:34:29

rás:AvPlaten:szerintem a fentebbiekhez kapcsolódva a nem szolgalelkű értelmiség is relativizálódik a Fideszhez való viszonyában a Jobbik miatt. Ezt a Fidesz is nagyon jól tudja ezért olyan arcátlanul pofátlan. A mi nyugdíjas létünk csak a szavazófülkében teszi lehetővé, hogy konkrétum legyen a véleményünk. Informálisan a házunkban lakó nagy Fidesz barátok ma már szidják őket rendesen, nem tudok olyan közösségi térbe menni, ahol az emberek ne szentségelnének.Az alulról jövő szerveződéshez is pénz kell és sok önkéntes, ráérő ember, aki szervezőerővel bír, és, aki jártas az új valamint a korábbi törvények teljes tartalmában. Akkor jön itt el egy új világ, ha a fiatalság marad, s itt akar élni, de ennek az etikai vonatkozásához egy aha élménynek is kell társulnia. Ebben az országban nagyon szeretnék potens fiatal értelmiségieket látni határozott demokratikus színben. Még van, maradt a hazánkból annyi, hogy érdemes legyen kiebrudalni ezt a lidércnyomást, ami itt van. Ha így nézem TGM minden igazságával harcban állok, de a feladatok azért vannak, hogy megoldjuk. Megjegyzés:akad a rendszerváltó politikusok között nagyon sok tisztességes, akik tudnak segíteni a fiataloknak.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.07.23. 09:07:39

@egy nagyi: Persze, a lelkem mélyén én is reménykedem.
süti beállítások módosítása