Mottó: "Pisti hülye, Julcsi hülye, csak én vagyok okos, mert nekem a seggemben is fejem van." (Weöres Sándor)

Téma: az ún.  „baloldali”, demokratikus ellenzék október 23. után. (vö.  Lenin: „A proletárforradalom és a renegát Kautsky”)

Ellenzéki egység nincs, nem is lesz, az ellenzék jövőre is marad ellenzék – már aki marad…

Tulajdonképpen csak annyi történt, hogy a ripacs, túlmozgásos Gyurcsány megsértette a végtelenül hiú, öntelt Mesterházyt. Ilyeneken is múlhatnak dolgok, emberi gyengeségeken is eldőlhet egy ország sorsa. A probléma (az egyik fő probléma) éppen az, hogy miért ilyeneken múlik. Normális-e az a politikai rendszer – a modern „médiademokrácia” –, ahol nem politikai programok, jövőképek döntik el egy választás sorsát, hanem politikusok, sőt: politikai vezérek média által felnagyított tulajdonságai. Igaz, sokan állítják: az 1960-as amerikai elnökválasztást az döntötte el, hogy a történelem első elnökjelölti tévévitájában Kennedynek jobb volt a sminkje, mint Nixonnak… De vissza ebbe a mi meghitt, libafosszagú világunkba.

Sokan hisznek még egy új „fülkeforradalomban”, ahol az addig rejtőzködő szavazók elzavarják a sunyiba Orbánt és gengszterbandáját – én nem. Én azoknak hiszek, akik szerint a magyar társadalom többsége arra van kondicionálva, hogy apára, vezérre – erős kézre – vágyjon (vö. „a magyar genetikusan alattvaló”, ahol persze a „genetikusan” metafora, a történelmileg beivódott magatartásé, reflexeké). A vezérrel szemben, aki bármennyi gazságot elkövethet, csak az lehet esélyes, aki nemcsak ezekről a mindenki által tudott gazságokról beszél, hanem képes elhitetni, hogy van olyan erős, mint a vezér. Ha emellett még valami pozitív, hihető, alternatív jövőképet is fel tud vázolni, az bónusz (de nem döntő). Nos, ilyen ellenjelölt nincs. Gyurcsány ilyen volt 2006-ban, csak elkúrta. Ez persze kódolva volt egy bármifajta realitásérzéket és önreflexiós készséget nélkülöző politikai kalandorban. Érdektelen már, hogy minden szava igaz, amit Orbánról és rendszeréről mond, számomra még az indulatai is hitelesek, és persze igaz az is, amit az összefogás szükségességéről mond. Csak éppen egy legyilkolt karakter, akivel együtt mutatkozni maga a biztos bukás. De nem érti. (És ez is hiteles, hogy nem érti.) Bajnai? Mint vezér, aki erőt sugall? Ugyan már! Lehet ma ő a legalkalmasabb miniszterelnök-jelölt (persze nem baloldali, hanem liberális), de ez kit érdekel néhány tízezer puhapöcs értelmiségin kívül?

Mesterházy. Személyes okom van, hogy utáljam, tehát aligha vagyok képes objektív lenni. De a véleményemnek csak egyik része, hogy hiú, arrogáns karrieristának tartom. A választók többsége ezt nem tudhatja róla. Viszont hallhatja, amint minden második mondatában „Tisztelt Hölgyeimnek és Uraimnak” szólít egy tízezres felindult, buzdításra, lelkesítésre váró tömeget. Igen, tömeget, nem pedig az Operaház közönségét. Akinek ennyi a helyzetértékelése, az empátiája, az egyszerűen alkalmatlan. (Bajnai barátaimnak szólította az embereket és tegezte őket.) Kiváló kabinetfőnök lehetne belőle.

Aligha van már idő arra, hogy az ellenzék megtaláljon és „felépítsen” egy új, karizmatikus jelöltet, aki egyrészt képes lenne tömöríteni az egész demokratikusnak nevezett ellenzéket, másrészt meggyőző lenne a választók nagy többsége számára. Arról nem is beszélve, hogy ilyen szándék nincs is. Mesterházy is, Bajnai is, (Gyurcsány is) miniszterelnök akar lenni – ha nem most, majd 2018-ban.

Szóval: marad Orbán.

Talán mégse kellett volna kapásból, zsigerből elvetni Karácsony Gergely javaslatát a Jobbikot is bevonó „technikai koalícióról”. Én se szeretem a nácikat. De Kossuth Lajos szerint a politika az exigenciák (szükségletek, követelmények) művészete.

***

"Lazításul" egy kis zenei melléklet, köszönet érte Neonbaginak:

Szerző: rás  2013.10.25. 18:42 10 komment

Címkék: politika választás ellenzék Gyurcsány Bajnai Mesterházy

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr105599308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defalla 2013.10.26. 06:07:04

Minden szavaddal egyetértek - ennek ellenére, vagy épp' e miatt azért csak elmegyek szavazni.
Nem árt, ha a savazók közt olyan is lesz, aki azzal kezdi a napot, hogy "ma kit utáljak?"
A zenei melléklet pedig összefoglalja azt, amit pár éve kifogásoltam Kertész Imre kapcsán. Kezdek felnőni? ;)

defalla 2013.10.26. 06:08:28

Ajajj, kimaradt egy szó a második mondatból. Tehát: "... aki NEM azzal kezdi a napot, hogy..."

rás · http://ras2.blog.hu 2013.10.26. 09:57:02

@defalla: Jelenlegi álláspontom szerint én is elmegyek majd szavazni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.26. 11:30:40

A gyerekem anno nem szerette Robbie Williemst, nagyképünek, flegmának tartotta. Én imádtam, pimasz, öntudatos, és sármos fiatalnak láttam. Szóval nem értettünk egyet.
Osztán elmentünk a koncertjére, és a gyerekem véleménye 180 fokos fordulatot vett.

Ugye az a nevem, hogy lássátok feleim szümtükkel. Nem elég nézni, látni is kell! A politikusokat is.

Lehet, hogy nem mindig látjátok jól feleim?

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.27. 21:05:12

Konkrétan, neked személyes okod van olyan véleményt nyilvánítani Mesterháziról, amilyent.
A tömeg meg csak azt látja, amit a tv-ben mutatnak, vagy amit a gyűlésen a hátsó sorból lát. Ott egyik ember szépnek, másik csúfnak találja, de ha közelről megismerhetnék, akkor lehet, hogy ők is 180 fokot fordulnának. Nem biztos, hogy mindenki a jó irányba.

Az okos politikus olyan, mint Orbán, közel megy a választókhoz, megengedi, hogy megcsókolják a kezét. Ezzel beköti az emberek szemét. Osztán most itt állunk megfordulva. Pedig Orbán volt ő már gyereknek is, csak nem láttuk, hogy mit nézünk. Illetve azt gondoltuk, hogy Gyurcsányt látjuk, mert őt nézzük, közben nem is őt néztük, hanem azokat, akik mögötte álltak, csak őket meg nem láttuk.

rás · http://ras2.blog.hu 2013.10.27. 21:47:50

@látjátok feleim szümtükkel: "Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem."

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.28. 07:06:49

"Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás:
De mikor eljő a teljesség, a rész szerint való eltöröltetik."

Eljő vajon valaha is a teljesség? Van hozzá elég képességünk?
süti beállítások módosítása