Ellustultam vagy elfásultam, vagy csak őszi fáradtság, spleen, nem tudom, de tény, hogy mostanában, ha gyakran át is fut a fejemen, hogy blogolni kéne, a gondolatot nem követi tett. "Ruki nye podümájutszja", ahogy az orosz mondja, azaz nem mozdul a kéz. A napokban egy kommentválaszban már megírtam az egyik lehetséges okot: exhibicionizmusomat mostanában - harmadik hónapja - a rádiózásban élem ki: Radio Q 99.5 (www.radioq.hu) vasárnap délután 4-től 6-ig (ismétlés hétfőn 2-től), Hordalék című, aktuális, közéleti magazin.

Egy lehetséges másik ok, hogy mindazok a bloggerek, akiket bő nyolc éve elkezdtem olvasni, s akik kedvet csináltak ahhoz, hogy 2008 nyarán magam is elkezdjem - pl. drc, Platen, bitadani, zolivagyok(zokni és egyéb neveken), w.m., Thomas, Kaptárlakó, Mesterszakács... időközben abbahagyták. Nem, én egyelőre legalábbis nem szándékozom, de a hév már nem a régi (én sem).

És akkor röviden azoknak valamit, akik a cím miatt klikkeltek a bejegyzésre. Bokros Lajos természetesen nem lesz Budapest főpolgármestere. Nem mintha nem lenne rá alkalmas, de ez nem szempont. Nincs mögötte szervezett erő, és nincs tömegtámogatottsága, de ezt sokan megírták/megírják ezekben a napokban, hogy tudniillik, szétesett, identitását egyelőre még csak nem is kereső, tehetségtelen, alkalmatlan vagy egyszerűen csak pszichopata figurák kicsinyes belső harcaiba merült "baloldal" (nem az), szánalmas ellenzék. Meg közönybe süllyedt "választópolgárok". Igen, és csaló választási rendszer, az állami pénzek, eszközök pofátlan lenyúlásán alapuló Fidesz-propaganda, de ez számít a legkevesebbet.

Pedig a hétfő déli sajtóértekezleten, ahol bejelentették Falus visszaléptetését és Bokros "baloldali" támogatását, fontos, releváns mondatok hangzottak el. Falus Ferenc - akiből a liberális mainstream média kéjesen, a jobboldallal versengve csinált bohócot -, teljes joggal hívta fel a figyelmet arra, hogy a Fidesz célja az önkormányzatiság megsemmisítése. Gyurcsány arról beszélt, hogy "az önkény emberei és a demokraták küzdenek egymással", és ez felülírja a jobb-, illetve baloldal, konzervatívok, liberálisok, szociáldemokraták (azt hiszem ezt a szót nem ejtette ki) ellentéteit. Maga Bokros pedig nagyon határozottan, a helyzet komolyságát érzékeltetve jelentette ki: "a vezérelvű parancsuralom megroppantotta az alkotmányos jogállam gerincét", ezért most szakpolitikai viták helyett rendszerpolitikai küzdelemről van szó, demokrácia és diktatúra, társadalmi szolidaritás és a társadalom elnyomása közt kell választani. Tökéletesen igaza van. A hajára kenheti...

Bokros nem hülye, pontosan tudja, hogy most nem fogják megválasztani. Politikusi fellépése, súlya, a mai ellenzéki térfél kínálatából kiemelkedő személyisége szerintem valójában a jövőnek, egy jövendő lehetséges szerepnek szólhat. Bokros ugyanis autentikus személyiség, azonos önmagával, így elvben kiválóan alkalmas lehet egy - a mára amúgy is értelmezhetetlenné vált, klasszikus jobb- és baloldali megosztottságon felülemelkedő ellenzéki vezérszerepre. "Mindössze" a szervezeti erő, a támogatás hiányzik mögüle. Na meg a népszerűség. Igen, a démonizált Bokros-csomag, amely a neoliberális (konzervatív) monetáris politika eszközeivel rántotta vissza a szakadék széléről az országot. Ahova egyébként az elkerülhetetlen rendszerváltás, no meg az Antall- és Boros-kormányok gazdaságpolitikai dilettantizmusa juttatta az országot. Bokros akkor is az a konzervatív politikus volt, aki ma: racionális, hideg fejű közgazdász, a "koraszülött jóléti állam" (Kornai) ellenfele, de akiben megvan a konzervatív politikusok szociális érzékenysége a legszegényebbek, a legkiszolgáltatottabbak iránt. De csak a legalul lévők iránt - innen ered a rászorultsági elv szándékolt érvényesítése a szociálpolitikában. Egy dolog, hogy tetszik-e nekem ez az elv (nem tetszik), de másik, hogy akkor Bokros el is vétette a határt, ezért jut azóta is naponta eszembe. valahányszor az utcán, boltban, villamoson a fogatlan emberek százezreit (millióit?) látom.

Szerző: rás  2014.10.01. 11:01 5 komment

Címkék: blog politika választás Bokros Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr366749489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2014.10.06. 05:14:59

Azt mondod, Bokros szerepe a jövőnek szól és autentikus, önazonos - mindössze a szervezet, és a népszerűség hiányzik belőle, mögüle. De ha e kettő nincs, akkor ember sincs. És ilyen az összes jelölt a baloldalon. Mind szerepzavarban, mind amortizálva, sehol sincs értelmes szervezet.

Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy, Tóbiás, Bokros, és tegyük ide Fodort, sőt, Schiffert is. Népszerűtlenek és szervezeti erő híján vannak. De amíg ők mozognak a pályán, addig másnak esélye sincs.Létezésüknek egyetlen értelme volna, ha mögöttük az árnyékban védett pozícióban épp születne az új messiás. De nem születik. Úgyhogy nincs más, míg kivárjuk, hogy
a) essen szét a ház, azaz a fidesz
b) olyan szintre romoljon minden, hogy egymásnak essenek az emberek.

e két út van ahhoz, hogy változás legyen, az egyik uncsi kádári lepusztulás, a másik ukránosan gyors.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.10.06. 09:32:55

@Hegyi Zsolt: Az első bekezdéseddel egyetértek, biztos észrevetted az idézőjeles "mindösszé"-t a hiánysorolás előtt.
Azzal viszont vitatkoznék, hogy "amíg ők (Gyurcsány és tsai) mozognak a pályán, addig másnak esélye sincs". Azért mozognak - mozoghatnak - ők, mert nincs "új messiás". Az igazán fontos kérdés, hogy miért nincs, és nem hiszem, hogy azért nincs, mert Gyurcsány (vagy pláne egy Tóbiás vagy egy Fodor) elnyomná őket.
Változást nem remélek. A Fidesz szétesésére még várni kell, s az MSZP sem esett még szét eléggé, hogy a romjain valamiféle új, valóban baloldali ellenzék jöhessen létre. A ma elkerülhetetlennek látszó polgárháborúhoz pedig előbb még ki kell nevelődnie egy öntudatos cigány értelmiségnek. Úgyhogy a következő 15-20 évben (hacsak a világban nem történik valami) marad az Orbán-rendszer.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2014.10.06. 11:06:14

Mert szerinted maguktól kiszállnak, s mint egy jó pióca, megszívva magukat, leválnak? Rás, hát ezek nagy része totális anyagi függésben él, civil foglalkozása nincs, és itt nincs kultúrája a politikai visszavonulásnak. Ezen felül hiúak is, mint az állat, egyszerűbben az Omegához hasonlítanám, borzalmasan néznek ki, a zenéjük unalmas, de azt pontosan tudják, hogy addig csöpög a lé, amíg fel tudnak a színpadra kapaszkodni. Ezen felül vannak háttérben lévő gazdasági hatalmak, akiknek az a kényelmes, ha nem kell új utakat kiépíteniük, nekik az a jó, ha a megszokott arcokkal kell tárgyalni. Az új mindig rizikós is.

Igen, megerősítem így is, hogy Gyurcsány, Mesterházy és a többi okán nem lép színpadra új szereplő, amíg a párt mozog, ők vele mozognak. Miközben az egyetlen lehetséges ellenfél Orbánnak egy fiatal nő lenne. Ugyanis ezek a jobberek nem tudnak a nőkkel mit kezdeni, többségüknek a nő a házicseléd-szalonkurva vonalon képzelhető el csak.

Egy dolgot kihagytál a végéről: az éhség nagy úr és gyorsan tanít használni nem rendeltetésszerűen a kaszát.

rás · http://ras2.blog.hu 2014.10.06. 23:44:29

@Hegyi Zsolt: 15 éve még én is úgy gondoltam, hogy Orbánnal szemben egy nőt kéne "felépíteni"; ma már azt gondolom, hogy simán kinyírnák, építve a magyar társadalom nőkkel - a női szereppel - kapcsolatos általános felfogására.

Ami az éhséglázadást illeti, azt leverik; tudatosan irányított, iránnyal, céllal rendelkező mozgalomra gondoltam.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2014.10.07. 02:08:19

Szerintem a női vezető azért is jó lenne, mert a határon billegőket a határozott, de női attitűd elmozdítaná. Én nem vagyok emancipációmániás, nem gondolom, hogy minden területen kell nőknek is érvényesülni, a politika is ilyesmi, de Thatcher példája mutatja, hogy lehet tökös egy nő.

Én attól tartok, hogy ha lesz éhséglázadás, akkor az nagyobbat szól, mint azt gondoljuk. De ne legyen igazam. TGM-párti lettem.
süti beállítások módosítása