A jelenet, amely minden korombelinek elsőként ugrik be, ha Anita Ekberg nevét hallja.

Nem hiszem, hogy egy mai 16 (vagy akár 36) éves megértené, mit jelentett Ekberg és mit jelentett ez a film, Az édes élet a generációmnak. Épp betöltöttem a 16-ot, így aztán beállhattam a Corvin mozi előtt kanyargó, irdatlan sorba, és megnézhettem... Szexszimbólum, a mondén Róma, egy varázsos világ. Ez volt az első Fellini-film, amit láttam, és elvarázsolt.

Évtizedekkel később újranézve már kifejezetten gyenge színésznőnek tűnt a titokzatosabb szépségű Anouk Aimée mellett, és persze már jobban oda tudtam figyelni a filmnek a létezés értelmét megkérdőjelező, egzisztencialista mondandójára,  de ez a jelenet mégis megőrizte a varázsát. Ahogy az azóta többször meglátogatott Róma is. Az édes élet-ből lehetett tudni a Via Venetóről - be is ültünk a Fellini-jelenetek képeivel dekorált La Dolce Vita kávéházba.

És még valami a fiatalabbak kedvéért: a film egyik epizódszereplője Paparazzo - innen származik a lesifotós nemzetközileg ismert elnevezése.

* Az édes élet-et ma (kedd) este 21.05-kor vetítik a Duna TV-n.

Szerző: rás  2015.01.11. 16:49 Szólj hozzá!

Címkék: film Róma Fellini Anita Ekberg

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr277061541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása