Ha eszembe jutott volna, akkor ennek a bejegyzésnek az apropója a 2009-es tatárszentgyörgyi romagyilkosság évfordulója lett volna. Van, akinek eszébe jutott.

De máshonnan indítok. 2006 óta olvasok blogokat, majd másfél évi vendégblogolás (A vajszínű árnyalat) után 2008. júniusban indítottam el a Rásblogot. Tíz évvel ezelőtt még éppencsak elindult nálunk ez a műfaj, kevés blog volt, és én arányában sokat olvastam közülük. Számos blogger lett személyes ismerősöm, barátom (egy kivételével már egyikük se blogol). Két dolog motivált mások gondolatainak, vallomásainak rendszeres követésénél: olyan központi téma, ami engem is érdekel, és még inkább: az anonim írások mögött felsejlő személyiség. Mára - miközben a blogot mint műfajt háttérbe szorította a Facebook meg a Twitter - az internetes naplók száma követhetetlenné vált, és noha hűséges, konzervatív emberként én még (csökkenő lelkesedéssel, de) írom a naplót, napi rendszerességgel már csak kettőt-hármat olvasok (jobban mondva kettőre-háromra nézek rá, mert hogy új olvasnivalót ők se naponta kínálnak).

Még abban az időben, amikor sok mindenkit olvastam, többször is előfordult, hogy egy egyébként számomra érdekesnek és/vagy szimpatikusnak tűnő bloggerrel azért szakítottam meg a kapcsolatot (olvasás, kommentelés), mert elkezdett cigányozni. Türelmes, empatikus, megértő embernek tartom magam, de vannak bizonyos határok. Ha valaki a Rásblog cimkéi között tallózik, vagy a keresőbe beírja, hogy "cigányok", "cigánykérdés", meggyőződhet róla, hogy ezt a legfontosabb, legsúlyosabb - robbanással fenyegető - társadalmi kérdésnek tartom, és arról is, hogy mi róla a véleményem. Önkéntesmunka-kereséseim is elsősorban erre összpontosulnak.

A két dolog - blog és cigányok - ma reggel váratlanul összetalálkozott. Egészen más, személyes okai vannak, hogy Peti blogját követem, de ma reggel egy szép Ando Drom-dalt találtam rajta. Egy órával később, az újságot böngészve "esett le", hogy miért. Örülök.

Szerző: rás  2016.02.24. 16:27 21 komment

Címkék: blogok cigányok Peti

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr48416336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.24. 17:36:12

A legjobb barátom - cigány. A kisfia az egyik legtündéribb és legvagányabb kölyök, akit ismerek.
Természetes, hogy egy szomorú évfordulón a dallal, amit a blogomra feltöltöttem, emlékezek és gyertyát gyújtok.
Köszönöm, hogy meghallgattad.

defalla 2016.02.24. 20:20:01

Respect - ahogy a műveletlen fúvós mondja. Rás, neked is, EfPetinek is!
(igen, húsz napja írtam bejegyzést... talán ma fogok)

egy nagyi 2016.02.25. 11:51:30

rás:a fb-emlékeztetőmön fent volt, meg is osztottam. nagyon szép a dal, a szöveg is, majd írok Neked később hosszabban, hogy hogy látom ezt a problémát.

egy nagyi 2016.02.25. 12:56:52

rás:lehet, hogy nem szorosan idetartozik, de azért mégis. Adva van egy gyógypedagógiai osztály, ahova valóban értelmi fogyatékos gyerekek járnak/ megjegyzendő:Hoffmann Rózsa úgy gondolta, hogy az a kirekesztés elleni megoldás, ha ők is a nehéz egyentankönyvet tanulják/.Nos az őket tanító pedagógus nem így gondolja, hanem egyéni, adaptív módon foglalkozik ezekkel a gyerekekkel.Majd történt az, hogy egy autista gyereket delegáltak a felsőbb tanácsadók ebbe az osztályba. A gyereknek az intelligencia hányadosa 100 fölött van, egy aranyos, mindenre nyitott 13éves szép kis cigányfiú. Kikiáltották magatartászavaros stb. gyereknek. Az értelme egyértelműen megnyilvánult egy beszélgetős órán. Nos egy ilyen gyereknek a normál iskolában a helye, nem ott ahol a gyerekek mindegyike alacsony értelmi színvonalú.Pedagógusunk rögtön felismerte a gyerek értékeit, s véleménye szerint el tudna jutni egy jó szakközépiskolába. A pedagógus tudja, hogy képes lenne a gyereket egyénileg fejleszteni/a szülők értelmes cigány munkásemberek, szinte kérték is a tanárnőt. Nos az akadály az, hogyha a gyerek státuszilag egy gyógypedagógiai osztályban végez, akkor nem jut be a középiskolába. Jelenleg a szülők keresik a megoldást, a magániskola még szóba jöhet, de mennyiért. Ennyit a stigmákról, ennyit, hogy hogyan is legyenek cigányok a cigányok.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.27. 22:05:03

@egy nagyi:

Szülők írásban kérjék, hogy a gyereküket tegyék a nem fogyatékosok közé, és ha megtagadják, akkor forduljanak bírósághoz. Ott majd szakértő megvizsgálja a gyereket, és a bíróság annak megfelelően dönt.

egy nagyi 2016.02.27. 23:33:04

@látjátok feleim szümtükkel: köszi, a pedagógusunk kellően intelligens, s felvilágosította a szülőket a következő lépésekről, akik lépnek is. Annyira a szívembe markolt az eset, azért írtam meg.

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.28. 13:37:16

@egy nagyi:

Általában nem szoktam rosszul érezni magam amiatt, ha kérdezek, vagy mondok valamit, de egyszer nagyon sikerült.
Volt egy szőke hajú munkatársam, akinek nyáron szép barna volt a bőre. Mondtam neki, te X, nem volt a te nagyapád cigány? ( ez felénk olyan szólás féle volt azokra, akik szépen lebarnultak bőrüek nyáridőszakban. A kérdés onnan eredt, hogy a szomszéd kisfiát nyáron megkérdeztem, és ő erre azt mondta a b..i papát nem ismete :D ) Munkatársam azt mondta, hogy ő cigány. Nagyon szégyeltem magam, pedig nem kellett volna, nem bántani akartam. Pesze elmeséltem neki a kérdés eredetét, amin maga is jót mosolygott. Én pedig soha többet nem kérdeztem ezt senkitől.

egy nagyi 2016.02.28. 14:13:00

@látjátok feleim szümtükkel: én sem kérdezem, gyerekkoromban a bérházban ahol
laktunk éltek cigányok, soha nem volt probléma a lakók között. A mostani házunkban is élnek, amikor találkozunk a liftnél a korosabb hölgyekkel, férjem mindig kezétcsokólommal köszön nekik.Édesanyám idős korában mondta nekem csak úgy véletlenül, hogy az egyik húgának a férje cigány. Soha, még csak fel sem tűnt a családban.Minden megbélyegzést utálok.

rás · http://ras2.blog.hu 2016.02.28. 14:20:16

@látjátok feleim szümtükkel, egy nagyi: Igazából az a probléma (tragédia), hogy egy szimpla ténymegállapítás - amelynek éppoly természetesnek kéne lennie, mint hogy valaki magyar, német cseh vagy tamil, vagy hogy szőke-e a haja vagy barna stb. - megbélyegzéssé válik. Ez persze függ a szituációtól, a "szereplő személyek" viszonyától is; van, aki ezt nem érzi annak.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.02. 11:56:26

@rás:

Ebben van több video, engem az első ledermesztett, a második viszont neked szól.: D

24.hu/belfold/2019/08/02/kenderesi-tamas-del-korea-szexualis-zaklatas-2/

rás · http://ras2.blog.hu 2019.08.03. 11:26:21

@látjátok feleim szümtükkel: Nem világos, melyik a második; Orbán Tusnádfürdőn? Meg azt sem értem, hogy jön ez ehhez a három és fél éves bejegyzéshez.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.04. 12:56:18

@rás:

Hát erre msot azt tudom mondani, hogy a t...m tudja mi is ment el neked.

Egyik az lett volna, hogy fiatalokkal beszélgettek a Kenderesi ügyről, és mit mondtak főleg a lányok a fenék fogdosásásról.
Talán ez az, de a reklámot teljesen futtasd le, mert különben nem lehet megnézni.

A másik pedig Ásós Gézával készült riport, akinek cigány éttermei vannak Békés megyében. Ezt nagyon szerettem neked megmutatni, mert nagyon tanulságos de ahonan a linket küldtem, ott már nem találom, a másiknak is csak a címmondatát. A keresőben azt írd, hogy video riport Ásós Gézával, akkor azt találod.

Ne haragudj, de már nem tudom mindig követni a különböző net oldalak változásait. Mondjuk így lehet leszoktatni a korosabb korosztályt arról, hogy kövesse a haza változásait.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.04. 13:01:25

Eddig egészen jól boldogultam a 24.huval. Nem tudom mi a csuda történik.

rás · http://ras2.blog.hu 2019.08.04. 23:39:54

@látjátok feleim szümtükkel: Kösz szépen. A Kenderesi-ügyről szóló riportot elsőre is megtaláltam - különösebben nem rázott meg, végül is különböző vélemények hangzottak el. A cigány riportot köszönöm, és bár háromhónapos, most megosztottam a Facebookon.

rás · http://ras2.blog.hu 2023.12.31. 19:46:08

@látjátok feleim szümtükkel: Valóban jó lenne.
(Amúgy meghatott, hogy egy négy évvel ezelőtti bejegyzéshez írsz kommentet.)

látjátok feleim szümtükkel 2023.12.31. 22:59:38

@rás:

Jó a memóriám.:D
Boldog új évet, erőt, egészéget neked, és mindenkinek aki ide látogat.
süti beállítások módosítása