Ma két kedves ismerősöm is (egyikük Londonból) felhívta a figyelmemet a taktikaiszavazas.hu honlapra, amely hetente frissülő előrejelzést közöl minden választókerületre lebontva az április 8-ai esélyekről. Ezek szerint nekem mégse kell a jobbikos Gyöngyösi Mártonra szavaznom, mert őt 4,4 %-ra taksálják, szemben a DK-s Bauer Tamás 30,4 és az LMP-s Hajdu Márta 12,7 százalékával. Egyértelmű esélyes a fideszes Gulyás Gergely, 43,6 %-kal. 

A dolog számomra azonban több sebből vérzik. A legelső, hogy az oldalról nem derül ki, hogy kik csinálják; nincs se szerző, se impresszum. A másik, ami szembeötlik, hogy a hét jelöltet felsoroló listán a "Várható szavazatarány" mellett zárójelben az "átszavazással" megjegyzés szerepel. Na most, ez, szerintem, csak visszalépések - vagyis kevesebb ellenzéki jelölt - esetén értelmezhető. Akkor viszont valamilyen mértékben összeadódnának az ellenzéki szavazatok, vagyis Gulyás mégse lenne olyan egyértelmű favorit.

Ha az ember lejjebb görget az oldalon, akkor ott vannak a 2014-es választási adatok, és máris kiderül, amire egyébként az előrejelzések összeállítói a főoldalon utalnak, hogy tudniillik lényegében ezen alapulnak az esélylatolgatások; akkor a fideszes Fónagy 46,8 %-ot ért el, Bauer volt a második 35,6 százalékkal, Hajdu Mária 10,1 %-ot kapott, a jobbikos Szávay István 6,1-et. Ezt módosították a Közös Ország Mozgalom helyi felméréseivel, illetve a Závecz Research országos közvélemény-kutatásainak visszavetítésével. (Utóbbi fényében nem értem, hogy csökkenhetett a jobbikos jelölt százalékszáma.) Na most: a KOM összesen tíz választókerületben kutatta a legesélyesebb ellenzéki jelöltet, a budapesti 03-as nem volt köztük, s nem tudok róla, hogy bárki más végzett volna ilyen publikus kutatást.

A taktikaiszavazas.hu egyébként április 8-ai végeredményként biztos Fidesz-győzelmet jelez előre, minthogy összesen legfeljebb 11 egyéni körzet ellenzéki megnyerését tartja valószínűnek. Legalábbis, ha mindenhol mindenki mindenki ellen harcol.

Mindenesetre ellenkező híradásig megkönnyebbültem: nem kell a jobbikosra szavaznom, választhatom Bauert. Az előző posztban (is) kifejtett álláspontomat azonban ez nem érinti.

*

Választok 1. (A legerősebb ellenzékire kell szavazni!)

Választok 2. (Hip-hop)

Választok 3. (A sokszínűségről)

Választok 4. - Hódmezővásárhely

Választok 5. - A program: "Orbán, takarodj!"

Választok 6. - Kereszténydemokrata opció

Választok 7. - Bal - jobb

Választok 8. - A Jobbikról

Szerző: rás  2018.03.13. 22:27 2 komment

Címkék: választás közvélemény-kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr2313737370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.03.14. 16:47:02

A Jobbik-közelinek tartott Iránytű Intézet szerint is egyértelműen Bauer a legesélyesebb ellenzéki jelölt: www.kireszavazzunk.hu/korzetek/3/

api99 2018.03.26. 20:46:38

... és akkor itt jön, amit már rengetegszer kommenteltem: a jobbikos szavazók semmiképpen sem szavaznának egy mszmp-s utódpárt jelöltjére. Vagyis azokat a szavazatokat (vagy kb.80%-át) sehogy sem kaphatja meg a Bauer. Ha pedig netán a jobbik olyan hibát követne el (nem fog), hogy visszalép az esélyesebbnek kikiáltott(hazudott) ellenzéki javára, akkor a 80% olyan fele inkább a fideszre húzna.
És ismét a következtetés: még akkor is, ha a jobbik adott helyen nem épp a legesélyesebb, inkább rá kell szavazni, mert a balosoknál sokkal nagyobb az átszavazási hajlandóság. Vagyis ő képes lenne megnyerni egy adott körzetet.
/hozzáteszem, nem néztem meg a konkrétan említett körzetet, így a véleményem általánosan tekinthető igaznak. Bizonyára van olyan körzet, ami sehogyan sem nyerhető meg./
süti beállítások módosítása