Sokszor kiderült már, hogy lukas, illetve hogy egyoldalú a műveltségem. Például nem ismertem az alább látható/hallható, szép Bruce Springsteen-dalt. Ez most úgy derült ki, hogy Bécsben élő barátom, Attila elküldte a Wiener Bildungsakademie - a Szociáldemokrata Párthoz kötődő szabadegyetem - egyik programjának linkjét. "Munkásdalok: történelem és jelen" a rendezvény címe, és a történelmi előadás keretében, mint a részletes leírásból kiderül, a részvevők 14 proteszt-dalt hallgatnak meg - és énekelnek el együtt! - a Német Általános Munkásegylet 1863-as indulójától a Bécsi munkásindulón ("Munka hadának a lépte dobog...", eredeti változata az 1918-as orosz polgárháborúban született) és a Bella ciao-n (olasz partizánmozgalom, 1940) át Pete Seager If I Had a Hammer-jéig (1949),Factory-ig (1978) és tovább a 90-es évekig. Időben Pete Seagerig bezárólag a dalok túlnyomó többségét nemcsak ismertem, hanem fiatalkoromban - sok mással és sokan másokkal együtt - lelkesen énekeltem is. Ma is megszólítanak. És most megint irigylem Attilát, irigylem Bécset, ahol nem akarják a múltat kitörölni az emlékezetből.

 

Szerző: rás  2018.11.17. 20:50 6 komment

Címkék: Bécs Bruce Springsteen munkásdalok

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr5814378381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emdefalla 2018.11.18. 21:39:27

Kellemes hangzású "nóta" - köszönöm!

egy nagyi 2018.11.19. 00:19:00

rás:szép dal!köszönet érte!
egyébként nem lehet mindent tudni egy embernek, a polihisztorok kora lejárt, s hogy most találkoztál, s általad mi is evvel a dallal, az még nem vall egyoldalú műveltségre ,hiszen már jó párszor leírtad, ami érdekel, és ami mozgatja az értelmedet.
Ausztria első köztársaságának a 110.-ik évfordulóját a múlt hónap végén ünnepelték. A mai Ausztriáról sokat elmond az oktatáspolitikája, az unokáim most ott gimnazisták, de nem akarom neked leírni, mert lehet, hogy a férjem ír valamit erről, de még nem döntötte el, hogy felvállalja-e. Ez a szocdemhez köthető est náluk akkor lenne borzasztó, ha beletenyerelne az állam a megvalósításába. Ha nem lennék ilyen öreg, és könnyen tanulnék, még boldogan elköltőznék a jelenlegi helyzetben.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.11.19. 09:51:21

@egy nagyi: Kíváncsivá tettél: hol ír a férjed?

egy nagyi 2018.11.19. 15:15:34

@rás: néha, néha, inkább könyvkritikát független hetilap, Te is olvasod.
süti beállítások módosítása