Elképesztő könyv, a recenzensek az első Európa-regénynek nevezték, és tavaly megkapta a legfontosabb német irodalmi elismerést, a Német Könyvdíjat. Tényleg regény - izgalmas, rokon- és ellenszenves szereplőkkel, fordulatokkal, végül is kicsit rejtélyesnek megmaradó krimiszállal - meg egy Brüsszel utcáin szaladgáló titokzatos disznóval. De közben bepillantást kapunk az Európai Unió működésébe - kiábrándító, lehangoló bepillantást a bürokráciába, a kisszerű taktikázásokba, a nemzeti érdekeknek kinevezett politikai propaganda vagy éppen magáncélok eluralkodásába. Ebben az összefüggésben Menasse, mintegy mellékesen, halálosan pontos döfést intéz a magyarok ellen is.

A sokszólamú könyv első felének alaphangja az irónia, amely aztán egyre komorabbá válik, sőt... de ez már spoilerezés lenne. Irodalmi ínyencség a könyv utalása Robert Musil A tulajdonságok nélküli ember című monumentális művére (Menasse is osztrák), illetve ennél azért több: "Kákánia" bukása mintegy az Európai Unió sorsának előrevetítése. Amit Menasse nagyon nem szeretne, de amitől tart. A regény ugyanis valójában fájdalmas, mert nosztalgikus - tehát időszerűtlenné vált, pontosabban éppen ezért nagyon is időszerű - emlékeztetés arra, hogy miért - és mi ellen! - jött létre az Európai Unió. A nacionalizmus ellen, mert a nacionalizmus törvényszerűen vezet rasszizmushoz és Auschwitzhoz, mondja az európai integráció alapító atyáinak gondolataira hivatkozva Menasse. 

Szerző: rás  2018.11.25. 20:46 6 komment

Címkék: irodalom Európai Unió Menasse

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr214392840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2018.11.26. 00:35:48

rás: nem olvastam ezt a könyvet.Elgondolkodtam viszont azon, amit a nacionalizmusról írtál, nem világos, hogy az EU miért akarná kizárni a jó értelemben vett/ nem Orbánra gondolok/ nemzeti önrendelkezés jogát. Ismerem Habermas föderatív elképzelését. Úgy értelmezem, hogy minden ideológiai megalapozottsága mellett a kezdeti 8-ak inkább gazdasági egységfrontot alakítottak ki. Persze Te ezt jobban tudod.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.11.26. 09:50:06

@egy nagyi: Az 1950-es években (1951 Szén- és Acélközösség, 1957 EGK) még valóban gazdasági integrációról volt szó, de az 57-es Római Szerződés preambuluma már a mind teljesebb európai integrációról mint távlati célról beszél. Az pedig elég világosan kiderült az elmúlt években, évtizedekben, hogy a nemzeti érdek (=önzés) szétveri az integrációt. Menasse szerint ez pedig katasztrófához vezet.

egy nagyi 2018.11.26. 23:22:19

@rás: elolvastam a Preambulum Lisszaboni Szerződés alkalmával kiegészített változatát, értem is az integrációs törekvés minden gondolatát, viszont közben rájöttem, hogy Orbán és csapata hol fifikázza ki az EU-s jogokat. Azt is megnéztem, hogy a szubszidiaritás elve tulajdonképpen biztosítja oda-vissza a tagállamok nemzeti jogait és kontrollálhatja azt is, ha az EU sérti meg meg a tagállamok jogait. A nemzeti érdeket nem mondanám önzésnek, sajnos ezek az alapvető magas erkölcsiséget kifejező cikkelyek nem bírják ki a valóság mozgásait. Sokszor elgondolkodom azon, hogy egy-egy eltérő földrajzi fekvésű, más gazdasági fejlődés folyamatán keresztül ment, más-más ideológiai nézeteket valló, más-más mentalitású népességét nem lehet hosszú távon egységesíteni.

egy nagyi 2018.11.26. 23:27:02

a gondolat előre szaladt, kihagytam országok

rás · http://ras2.blog.hu 2018.11.27. 16:30:32

@egy nagyi: Anno a nemzetek is nagyon heterogén népességből egységesültek - már amennyire. A gazdaság globálissá válása már régen meghaladta a nemzeti kereteket, a környezetvédelem vagy a migráció ugyancsak a nemzeti határokon átnyúló probléma. Ezekhez képest másod- és harmadrendű kérdések, ami miatt egy-egy Orbán-szerű kakas uralkodni akar a szemétdombján.
És akkor még valóban nem beszéltünk arról, amit Menasse mond: a nacionalizmus törvényszerűen vezet Auschwitzhoz, auschwitzokhoz.

egy nagyi 2018.11.27. 17:18:19

@rás: mindezeket a mai társadalmi mozgolódásokban én is látom, félek is, az unokáim, gyerekeim miatt. Csak nem tudok nem emlékezni arra, amikor még a nacionalizmus a történelem során pozitív irányt is tudott adni. Két töltetű fogalom.
süti beállítások módosítása