Akit érdekel, részletesen tájékozódhatott már, hogy micsoda undort, felhördülést és tiltakozást váltott ki a mainstream (nyugat-) európai politikában az Orbán-kormány abszurd, homofób törvénye. (Ha mégse, itt egy összefoglaló, benne természetesen a Fidesz reakciójával is.) Az Európai Parlament elítélő határozatait megszavazták a jobbközép Európai Néppárt (benne a német CDU-CSU) képviselői is.

Mi következik mindebből? Bár az ember jobban szereti, ha dicsérik, mintha szidják, azt hiszem, a political animal Orbán nem izgatja magát különösebben emiatt. Egyrészt tudja: egy dolog, mit mondanak nyilvános szónoklatokban a német politikusok, de más dolog, hogy az adókedvezményekkel és olcsó munkaerővel dédelgetett nagy német iparvállalatok kitartanak Magyarország mellett; ha történetesen egy autokrata a megválasztott vezetője, akkor is. Vagyis lehet, hogy az EU-t szükségképpen jellemző, hosszú, bonyolult eljárás után egy-két év múlva életbe léptetnek szankciókat Magyarország ellen, leállítják bizonyos pénzek kifizetését, de ez most nem érdekes. Egyrészt mert az Audi, a Mercedes és társai egy darabig mindenképpen biztosítani fogják a GDP növekedését, és ezzel a kormány által elosztható pénz mennyiségét, másrészt - minden sürgetés és fenyegetés ellenére - aligha lesz büntetés, ami még a választások előtt sújtaná Orbánékat. Márpedig Orbánt - aki mindig  a pillanatot akarta uralni - most csak a következő (esetleg már ősszel megtartandó) parlamenti választás érdekli. Szerintem a Fidesz választási kampányának központi eleme a nemzeti szuverenitás védelme lesz, és ebből a szempontból kifejezetten jól jönnek azok az európai támadások, amelyeket ugyan Orbánnak címeznek, de amelyeket a választók nagy része előtt Magyarország-elleni támadásnak lehet beállítani. Ahogy a nemzeti függetlenségünket, biztonságunkat veszélyeztetik a migránsok, a globalista tervek, az Európaii Egyesült Államok elképzelése, a sorosista szervezetek. (Putyin nem.)

Azt hiszem viszont, hogy sokkal fontosabbak Magyarország elszigetelődésének hosszú távú következményei. Jelenleg zajlanak az Európai Unió jövőjével kapcsolatos tárgyalások. Ezek kimenetelét meghatározhatja a politikai Európát egyre nyilvánvalóbban kettészelő törésvonal az EU nyugat-európai magországai, a hozzájuk csatlakozó skandinávok valamint baltiak, illetve (utóbbiak kivételével) az egykori "szocialista" országok között. Elkerülhetetlennek tartom a "kétkörös" vagy "kétsebességes" Európa régi elképzelésének a megvalósítását, vagyis hogy - valószínűleg az eurózónára alapozva - létrejön a tagállamok egy részének szorosabb integrációja (amit egyébként az EU alapító okmánya célként jelöl meg), és ehhez lazábban kapcsolódna a különállásukat, nemzeti szuverenitásukat különböző okokkal és ürügyekkel védelmező országcsoport. Utóbbiban Magyarország. Nem kell nagy képzelőerő annak feltételezésére, hogy ennek hosszú távú anyagi - és persze politikai - konzekvenciái lennének. Bebetonozódna az ország összeszerelő-üzem státusza, felzárkózás helyett mélyülne a leszakadás. 

Szerző: rás  2021.07.09. 11:39 9 komment

Címkék: Orbán EU Európa választás2022

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr2416617284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beszélő név 2021.07.09. 15:50:10

"Szerintem a Fidesz választási kampányának központi eleme a nemzeti szuverenitás védelme lesz, és ebből a szempontból kifejezetten jól jönnek azok az európai támadások, amelyeket ugyan Orbánnak címeznek, de amelyeket a választók nagy része előtt Magyarország-elleni támadásnak lehet beállítani."

Ezzel maximálisan egyetértek. Annyira így van, hogy véleményem szerint egyenesen ezért keverték bele a melegeket egy eredetileg a pedofiliával, a gyermekvédelemmel foglalkozó törvénytervezetbe. Tudták, hogy erre Brüsszelben ugrani fognak.

A kelet-nyugati szembenállás kapcsán viszont különvéleményem van. Felfogásomban egyáltalán nem ördögtől való gondolat, hogy a közép-európai nemzetek saját politikai, gazdasági tömböt építsenek ki. Itt most nem részletezném, de geopolitikai, illetve a történelmi-kulturális hagyományokban gyökerező érvek mentén kellően védhetőnek látom egy ilyen külpolitikai orientációt reális opcióként láttatni. Lengyelországtól a Balkánig húzódhatna egy sajátos kooperációt és célokat magáénak tudó alakzat, illetve az erre kiépíthető politizálási gyakorlat és stílus. Az állam szerepének, a jogállamiság konkrétumainak, a demokratikus berendezkedésnek, végső soron tehát a politikai értékrendnek és identitásnak egy változatával lenne dolgunk, amellyel az itt élők többsége azonosulni képes, amelyet támogat. Egy ilyen politikai közösségben nyilván tartós kisebbségben lennének a liberális elvek, a nyugati típusú berendezkedés hívei, ahogy kisebbségben vannak Németországban a szélsőjobb, vagy Franciaországban a szélső bal képviselői. Jómagam nem szeretnék egy ilyen országban élni, de egyre inkább úgy látom, hogy valami ilyesmire igenis ki lehetne alakítani az igényt a közép-európai társadalmak jelentős részében. Orbán külpolitikája pedig – a vezér szerepét vindikálva – leírható lenne egyfajta törekvésként ebbe az irányba. Eszközei persze a magamfajtának gyomorforgatóak, de politikai keretek között a folyamat abszolút legitim.

rás · http://ras2.blog.hu 2021.07.09. 17:19:24

@beszélő név: "Az állam szerepének, a jogállamiság konkrétumainak, a demokratikus berendezkedésnek, végső soron tehát a politikai értékrendnek és identitásnak egy változatával lenne dolgunk... Jómagam nem szeretnék egy ilyen országban élni..." Hát ez az!

beszélő név 2021.07.10. 11:00:53

@rás: A minap épp arról diskuráltunk egy ismerősömmel, hogy a politikai szélsőség kategóriáját nincs sok értelme egy ideális skála alapján meghatározni, ahogy az a tankönyvekben áll. A szélsőséges nézet mindig az, ami a mindenkori centrummal a legkevésbé összeegyeztethető. Saját politika-felfogásomra, illetve a tankönyvi ábrákra tekintve magamat a baloldal centrumhoz közeli sávjába pozicionálnám, miközben hazám valós politikai közösségében egyre inkább a szélsőségesekhez tartozóként tekintek önmagamra. A demokrácia orbáni (kelet-európai) változatában a magamfajta figura egyfajta hordószónokként juthat csak szóhoz súlytalan fórumokon, ideológiai megbélyegzettséggel. A rendszer részeként teljes eszköztelenségben, hogy hatást gyakorolhasson annak működésére. Csalóka vigasza annyi, hogy legalább nem tüntetik el, mint még keletebbre.

rás · http://ras2.blog.hu 2021.07.10. 16:03:58

@beszélő név: Minden relatív, valóban; amikor a hitleri Németországban a nácizmus képezte a politikai centrumot, e logika alapján az antifasiszták (de talán mindenki más is) szélsőséges volt. Nekem igazából a bal-jobb skálával van bajom, amely mára használhatatlanná vált. A rendszerváltás utáni "baloldali" kormányok könyörtelen neoliberális gazdaság- és társadalompolitikát követtek, A MIÉP, majd a Jobbik viszont - eredetileg a baloldali politikához tartozó - határozott szociális követelésekkel lépett fel.

egy nagyi 2021.07.13. 16:16:41

@beszélő név: 100 %-ig biztos vagy benne,ha az általad felvázolt közép-európai nemzetek saját politikai, gazdasági tömböt alakítanak ki, akkor nem esnek egymásnak, és szét? Már ott megbukik, hogy egyáltalán konszenzusra jussanak egymással. Ezek, az általad felvázolt nemzetek , hogy úgy ne mondjam mind uniós források segítségével jutottak a mai szintjükre. Jártam ezeken a helyeken és láttam a fejlődést. Azt is tudom, hogy politikai szempontjai az uniónak a szemfényvesztés fogalmát kimeríti. Arról szól a mese, hogy relatíve hozzásegíti az országokat a kulturáltabb gazdasági folyamatokhoz,az alacsonyabb bérű munkaerővel, mint a MAG-országokban. A másik kérdésem még TE feléd Putyin miatt akár háborús zóna is lehet a Baltikum ?

egy nagyi 2021.07.13. 16:30:44

@beszélő név: látszik, hogy az úgynevezett népiek mennyire hatottak rád a szocialista iskolarendszerben. Még a hazaszeretet nem bűn, nekem meggyőződésem, hogy akkor ér valamit a nemzeti büszkeség, ha lehetséges objektívnek maradnom.Nézetek, vélemények mindennap félre akarnak vezetni a populista dumájukkal együtt.

beszélő név 2021.07.13. 20:51:45

@egy nagyi: "Arról szól a mese, hogy relatíve hozzásegíti az országokat a kulturáltabb gazdasági folyamatokhoz,az alacsonyabb bérű munkaerővel, mint a MAG-országokban." Ezzel nagyjából egyetértek. A kelet-európai tömb egy olyan lehetőség, amely egyrészt ezt a helyzetet egyensúlyozná, másrészt teret nyújtana azoknak a politika-felfogásoknak, amelyek ebben az egyre globalizáltabb világban is a nemzet-állami létből fakadó eszmék népszerűsítésére bazíroznak. Szerintem ennek – ismerve az érintett népeknek kultúr- és mentalitástörténetét – van realitása. Az kétségtelen, hogy például olyasfajta tényezőkkel, mint a románok, szlovákok és szerbek körében magas szintű magyar-gyűlölettel, alkalomadtán majd kezdeni kéne valamit.

Viszont hozzászólásodból úgy tűnik, mintha azt gondolnád, egy ilyen orientációt jómagam üdvösnek tartanék. Egyáltalán nem. A nacionalista platformok szerintem csak olyan politikacsinálók eszköztárát képezik a jövőben, akik egyáltalán nem látják kívánatosnak a demokratikus intézmények magas szinten való működtetését, sokkal inkább csak egyfajta kulisszaként tekintenek ezekre. Ezzel semmiképpen sem tudok azonosulni. rás észrevételére írt válaszomban azt vizionáltam, hogy amennyiben az orbáni rendszer még tartósabbá válik, illetve Orbán valóban a keleti tömbösödés irányába halad, eljuthatunk oda, hogy az olyasfajta politikai értékrendeket, amelyek hagyományosan centrálisnak tekinthetők, képviselőik szélsőségesként tudják csak felmutatni.

egy nagyi 2021.07.14. 23:01:12

@rás: ma már interaktív a bal és jobb skála, a globális világgazdaságot semmi sem tudja megállítani, egyetlen lehetősége maradt az emberiségnek, ha az erkölcs mentén gondolkodik, hogy komfortossá tegye az életterét. Talán reformok által vagy revolúcióval, természetesen szélsőség kizárva.@beszélő név: értelek pontosan, és tudom, hogy csak láttatni akartál egy forgatókönyvet. A régió koncepciót ismerem, viszont emlékeimben az olvasmányaimból, mintha már többen nekiveselkedtek volna a közép-erópai tömb elméletének.Egyébként most olvastam, hogy holnap dől el, hogy Lengyelország ki lép-e az unióból.
süti beállítások módosítása